kofi 07.09.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Może dziwnie brzmi: ale są różne numery tej mąki: 450, 500, 550. No i właśnie kiedyś gdzieś czytałam, że do naleśników to nr taki i taki, do drożdżowego taki i taki, do pierogów jakiś tam inny. O to mi chodzi. Kucharze, odezwijcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 07.09.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Najdrobniejsza czyli 550 to ta do nalesnikow , to jak z papierem sciernym im wieksza liczba tym mniejsze ziarno . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 07.09.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Generalnie przyjmuję taka zasadę:450 do ciast wszystkich drożdżowych, kruchych , biszkoptowych itp.500 do naleśników , pierogów, zagęszczania sosów550 nie kupuję w ogóle, jest to mąka grubszego przemiału i " na oko" jest koloru szarawego , do ciast nie nadaje się, chyba że masz przepis, który wymaga dodania właśnie takiej mąki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 07.09.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Co to jest typ mąki ? Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i tak dalej. Podstawowe typy mąk pszennych: mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 07.09.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 no to mi namieszalyscie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 07.09.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 no to mi namieszalyscie namączyłyście... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 07.09.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Odpytałam fachowca co oznacza ten numer na mące. Odpowiedż prosta to zawartośc popiołu. Z tym w parze idzie zawartość glutenu którego jest najwięcej pod skórką ziarna a popiól to nic innego jak pozostałości po skórce otrębach itp. Dlatego im wyższy numer tym mąka ciemniejsza i ma więcej glutenu. I dlatego im wyższy numer tym bardziej nadaje się do ciast typu chlebowego i drożdżowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 07.09.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Do kruchego tylko krupczatka! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 07.09.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 im grubsza - tym zdrowsza Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 07.09.2007 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 O, dziękuję dziewczyny za odzew. Zwykle używałam 500 jako najbezpieczniejszej, wrocławskiej, bo lubię Wrocław albo Poznańskiej, bo też lubię Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 07.09.2007 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 jakoś tak mam ,że tylko krupczatka ...... do wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 07.09.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Az sobie poczytalam o tych makach: Mąka Śnieżynka typ-400 - idealna do wypieku ciast tortowych Mąka Tortowa typ-450 - przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich Mąka Wrocławska typ-500 - mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów Mąka Poznańska typ-500 - mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek Mąka Krupczatka typ-500 - szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów Mąka Luksusowa typ-550 - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek Mąka Promocja typ-650 - do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów z: http://www.polskiemlyny.pl/www/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=35 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1981063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 07.09.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Aha czyli chyba dobrze mi switalo ze im wieksza liczba tym maka delikatniejsza? Jak myslicie? Ee popatrzylam na tabelke i chyba jednak nie jest tak . W kazdym razie mi wychodza zarowno nalesniki, biszkopty, ciasta drozdzowe, torty, ciasta kruche pizza, knedle, pierogi, kopytka, pierogi leniwe, szarlotki, makowce, mazurki, wiecej ciast nie pamietam ( no i wylazl ze mnie lasuch...) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1981070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 07.09.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 ja wszystko robię na 550 mące i sie udaje i ciasto i naleśniki i pierogi i pizza - problemów nie mam z typem mąki raczej z marką - co firma to inna mąka nawet jeśli typ ten sam. Z doświadczenia zauważyłam, że im droższa mąka tym gorsza i właśnie wśród tych droższych mąka jest taka szarawa, dlatego kupuje najtańszą 550 i nie ma prawa coś się nie udać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1981212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.09.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Elutek, Ty albo koleżanka moja po fachu, albo biegła w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1981235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 07.09.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Elutek, Ty albo koleżanka moja po fachu, albo biegła w internecie mogę być... koleżanką? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1981499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.09.2007 01:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Elutek, Ty albo koleżanka moja po fachu, albo biegła w internecie mogę być... koleżanką? Oczywiście, miło mi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1982170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 10.09.2007 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ja też jestem łasuch i już od tygodnia powtarzamy sobie w domu, ż koniec z pieczneiem ciast, ale nijak nam nie wychodzi. Tzn. właściwie wychodzi. Z piekarnika, dużo. Dziś robię kopytka (mniam, reszta rodziny cierpi), więc potrzebna mi mąka 550. Muszę poszukać. A mnie się wydawało, że im wyższy nr, tym bielsza Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1985198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.