Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może dziwnie brzmi: ale są różne numery tej mąki: 450, 500, 550. No i właśnie kiedyś gdzieś czytałam, że do naleśników to nr taki i taki, do drożdżowego taki i taki, do pierogów jakiś tam inny. O to mi chodzi.

Kucharze, odezwijcie się. :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/
Udostępnij na innych stronach

Generalnie przyjmuję taka zasadę:

450 do ciast wszystkich drożdżowych, kruchych , biszkoptowych itp.

500 do naleśników , pierogów, zagęszczania sosów

550 nie kupuję w ogóle, jest to mąka grubszego przemiału i " na oko" jest koloru szarawego , do ciast nie nadaje się, chyba że masz przepis, który wymaga dodania właśnie takiej mąki.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980265
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

Co to jest typ mąki ?

 

Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i tak dalej.

 

Podstawowe typy mąk pszennych:

 

 

 

mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosów

mąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonych

mąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowych

mąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowych

mąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980266
Udostępnij na innych stronach

Odpytałam fachowca co oznacza ten numer na mące. Odpowiedż prosta to zawartośc popiołu. Z tym w parze idzie zawartość glutenu którego jest najwięcej pod skórką ziarna a popiól to nic innego jak pozostałości po skórce otrębach itp. Dlatego im wyższy numer tym mąka ciemniejsza i ma więcej glutenu. I dlatego im wyższy numer tym bardziej nadaje się do ciast typu chlebowego i drożdżowego.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1980320
Udostępnij na innych stronach

Az sobie poczytalam o tych makach:

Mąka Śnieżynka typ-400 - idealna do wypieku ciast tortowych

 

Mąka Tortowa typ-450 - przeznaczona do wypieku ciast biszkoptowych, tortów i ciast francuskich

 

Mąka Wrocławska typ-500 - mąka przeznaczona do wypieku pierników, kruchych ciast, naleśników, omletów

 

Mąka Poznańska typ-500 - mąka przeznaczona do wyrobu domowych makaronów, lanych klusek

 

Mąka Krupczatka typ-500 - szerokie zastosowanie w kuchni domowej do wypieku babek, ciast z owocami, wyrobu makaronów, ciasta do pierogów

 

Mąka Luksusowa typ-550 - do wypieku ciast drożdżowych, naleśnikowych oraz kopytek, knedli, klusek

 

Mąka Promocja typ-650 - do wypieku bułek, wypieku pierników, miodowników i ciast ciemnych, robienia zasmażek, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów

 

 

z: http://www.polskiemlyny.pl/www/index.php?option=com_content&task=view&id=71&Itemid=35

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1981063
Udostępnij na innych stronach

Aha czyli chyba dobrze mi switalo ze im wieksza liczba tym maka delikatniejsza? Jak myslicie?

Ee popatrzylam na tabelke i chyba jednak nie jest tak :lol: . W kazdym razie mi wychodza zarowno nalesniki, biszkopty, ciasta drozdzowe, torty, ciasta kruche pizza, knedle, pierogi, kopytka, pierogi leniwe, szarlotki, makowce, mazurki, wiecej ciast nie pamietam :wink: ( no i wylazl ze mnie lasuch...)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1981070
Udostępnij na innych stronach

ja wszystko robię na 550 mące i sie udaje i ciasto i naleśniki i pierogi i pizza - problemów nie mam z typem mąki raczej z marką - co firma to inna mąka nawet jeśli typ ten sam. Z doświadczenia zauważyłam, że im droższa mąka tym gorsza :-? i właśnie wśród tych droższych mąka jest taka szarawa, dlatego kupuje najtańszą 550 i nie ma prawa coś się nie udać.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1981212
Udostępnij na innych stronach

Elutek, Ty albo koleżanka moja po fachu, albo biegła w internecie :D
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1981235
Udostępnij na innych stronach

Elutek, Ty albo koleżanka moja po fachu, albo biegła w internecie :D

 

mogę być... koleżanką? :oops: :wink:

 

Oczywiście, miło mi. :D

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1982170
Udostępnij na innych stronach

Ja też jestem łasuch i już od tygodnia powtarzamy sobie w domu, ż koniec z pieczneiem ciast, ale nijak nam nie wychodzi. Tzn. właściwie wychodzi. Z piekarnika, dużo.

Dziś robię kopytka (mniam, reszta rodziny cierpi), więc potrzebna mi mąka 550. Muszę poszukać. A mnie się wydawało, że im wyższy nr, tym bielsza :oops:

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/86497-jaka-m%C4%85ka-do-jakiego-ciasta/#findComment-1985198
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...