majki 07.09.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Cześć Drzewo będzie świeżo przetarte, dlatego moje pytanie to jaki środek jest najlepszy ? Macie jakieś doświadczenia co można polecić ?No i dodatkowo, czy raczej technika "moczenia w wannie z folii w ziemi", czy opryskać to parę razy a dobrze ? Z góry dzięki za przemyślenia. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 07.09.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 raczej moczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mientowy 07.09.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 my impregnowaliśmy sami - jakimś środkiem z dodatkiem zielonego barwnika.3 razy kazdą belkę z kazdej strony, pędzlem ławkowcem, dwa weekendy.cześć więźby przyjechała do nas "zaimpregnowana" w tartaku podobno i podobno poprzez kąpiel - efekt taki, że to co sami robiliśmy było zielone jak trawa na wiosnę, to co w tartaku rózniło się od niezaimpregnowanej ledwie zauważalnym odcieniem(oczywiście ten zielony to tylko dla oznaczenia, sam w sobie nic nie zabezpiecza)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 07.09.2007 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 zielony kolor tylko oznacza niedawne mazanie impregnatem, jak poleży troszkę to zieleń zżółknie. Ja kupiłem impregnowaną więźę, cała zieloniutka jak trawka, poleżała przed montażem 2 miesiące i zżółkła. Ja deski na dach malowałem sam - opryskiwaczem do zielska, oczywiście impregnatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 07.09.2007 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 No fajnie ale jaki środek, jaki ? Boramon, Altax, Drewnosol ... ??? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.09.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 w mokre drewno dobrze wnikaja solowe - więc soltox .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 07.09.2007 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 A Fobos M-4 - ku niemu jakoś się zbliżam ... ? pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 07.09.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Cześć "moczenia w wannie z folii w ziemi", U mnie odbywało to się poprzez moczenie, ale nie w wannie z folii w ziemi tylko w wannie zbitej z dwóch desek w literę "V" i wyłożoną folią. Taki wykop w ziemi będzie trudno wypoziomować a poza tym dużo więcej impregnatu trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 07.09.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Co do impregnatów, to każdy ma podobne działanie wiec, który kupisz to badzie dobry, co do sposobu impregnowania to tylko kompiel, drzewo równomiernie nabiera wtedy samo impregnat, malowania nawet kilkukrotnego nie polecam za dużo czasu i roboty a efektu lepszego nie osiagniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 07.09.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Jeśli impregnacja w tartaku to tylko ciśnieniowo. Inne impregnowanie to tylko malowanie z dodatkiem zielonej bejcy, tylko dla uzyskania koloru Niestety potwierdzone. Nie opłaca im się dobrze impregnować, bo to czas i kasa na impregnat. Polecam samodzielną, solidną i długotrwałą impregnację przez zanurzenie a później nie zawadzi opryskać dodatkowo opryskiwaczem po złożeniu w stos. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 07.09.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Zwróć uwagę czym będziesz krył dach tzn jakiej folii używał. Niektóre folie wstępnego krycia nie mogą leżeć na drewnie impregnowanym impregnatem solnym. Przynajmniej tak podają ich producenci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darqx 07.09.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 basilit b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorgyus 07.09.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 kup na allegro drewnosol do rozcienczania ,wykop maly dolek -ale dlugi-wloz folie budowlana ,tylko gruba coby sie nie przeciela , nalej impregnatu i ciesz sie z nasiakliwosci drzewa .troszke pracochlonne i czasowe ale napewno jak sam zrobisz to bedziesz wiedzial ze masz zrobione.moja dewiza brzmi"chcesz miec zrobione dobrze ?-zrob to sam"powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 07.09.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 "chcesz miec zrobione dobrze ?-zrob to sam" powodzenia tu to stary przegiąłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 10.09.2007 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 ja tez impregnowałam sama metodą kompieli.Zwróc uwage na to, że preperaty solne nie moga sie stykac z blachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 29.03.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 W instrukcji od DREWNOSOL'u pisze aby rozcieńczać w ciepłej wodzie. Czy chodzi tylko o samo rozpuszczenie proszku w niewielkiej ilości wody ? No bo skąd wziąść 250L ciepłej wody ? Mam zamiar użyć metody moczenia więźby, czy 250L nie bedzie mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirma 29.04.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 W instrukcji od DREWNOSOL'u pisze aby rozcieńczać w ciepłej wodzie. Czy chodzi tylko o samo rozpuszczenie proszku w niewielkiej ilości wody ? No bo skąd wziąść 250L ciepłej wody ? Mam zamiar użyć metody moczenia więźby, czy 250L nie bedzie mało ? Impregnowałeś/ Ile Ci wyszło. Podobno by dobrze zaimpregnowano należy dać na 1m3 drewna 10kg drewnosolu(sporo tego). Jakie macie doświadczenia, Ile tego wychodzi? Co do rozpuszczenia to ja będę próbował wymieszać to w betoniarce/ Czy da radę bez podgrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrobry 29.04.2009 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Caly czas jestem w trakcie impregnacji. Zakupiłem preparat kuprafrung (lub jakos podobnie)/ Jest on na bazie związków miedzi a nie soli co ponoć ma znaczenie jeżeli krycie bedzie blachą. Jeżeli chodzi o rozrabianie preparatu przyznaje, że zrobiłem to trochę na oko ale raczej roztwór jest bardziej treściwy niż wodnisty. Impregnacja idzie dosyć sprawnie, napewno sprawniej niż malowanie pędzelkiem czy opryskiwanie. http://www.pawelxm.republika.pl/wanna.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.04.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Bardzo dobry środek i pomysłowe rozwiązanie. Można również malować wałkiem też dobry efekt. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 29.04.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Po rozmowie z "dachowcami" doradzili mi żeby samemu impregnować, bo byli świadkami jak w tartaku stała buteleczka z barwnikiem do drzewa, a nei żadną impregnacją. Może to tylko przypadek ale jeśli miałbym trafić na zabarwione drzewo a nie zaimpregnowane, to już wole sam zaimpregnować.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts