szron 07.09.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Potrzebuje wykonać kosztorys do kredytu w banku PKOBP. Czy ma ktoś może jakisz szablon z aktualnymi cenami. jak wykonac go samemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.09.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 telefon i excel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 07.09.2007 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 telefon i excel jest to pomysł ale są ponoć jakieś gotowe szablony. Są jakieś gotowe szablony z cenami aktualizowane dla rzeczoznawców. Może ktoś ma. Nie potrzebna mi wycena z pieczątką więc nie widze sensu płacenia za wycene ok 200pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 07.09.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Ja robiłem kosztorys dwukrotnie. Za każdym razem stosowałem metodę podaną przez Barbossę - odsiedziałem swoje przed excelem, podzwoniłem i pogadałem z paroma wykonawcami. Zalety:- łatwo mi było później okodować pozycje z mojego kosztorysu nazwami/kodami pozycji z szablonu banku i ściągnąć odpowiednio sumy z właściwych pozycji- łatwo mi potem robić sobie porównania sum wartości na poszczególnych pozycjach, po prostu listę wydatków trzymaną też w excelu opisuję moimi kodami grup kosztów- łatwo mi było stworzyć kosztorys wg szablonu innego banku - zmieniłem po prostu kodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 07.09.2007 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Ja do banku robiłem kosztorys odwrotnie. To znaczy najpierw określiłem jaki mam wkład własny (dla określonego oprocentowania) z tego wychodziło jaką maksymalnie sumę mogę pożyczyć. Ją właśnie rozpisywałem na gotowym druku z PKO BP. Proporcje (stan 0, ściany, dach, instalacje, ocieplenie, wykończeniówka, drogi, odrodzenie...) są w każdym projekcie, który ma kosztorys. To tylko podpieczętować u adaptatora i oddać.Chyba, że robisz kosztorys dla siebie. To już inna sprawa. Wtedy ceny w hurtowniach i ilości materiałów są istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 07.09.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 przecież kosztorysy dla banków to jakaś porażka, nikt ich nie weryfikuje i można tam wpisać dowolną głupotę. Kosztorys wykonawczy wg mnie powinien zawierać trochę więcej pozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 07.09.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 przecież kosztorysy dla banków to jakaś porażka, nikt ich nie weryfikuje i można tam wpisać dowolną głupotę. Kosztorys wykonawczy wg mnie powinien zawierać trochę więcej pozycji To czy są weryfikowane czy nie - może potwierdzić pracownik banku, któy zajmuje się takim procesem. Rozumiem, że Ty to wiesz? Kosztorys dla banku nie jest kosztorysem wykonawczym. Inwestor (kredytobiorca) wpisuje w poszczególne pozycje ile pieniędzy z danej transzy będzie wykorzystane/przeznaczone na dany etap. Bank zastrzega sobie w umowie (przynajmniej w mojej tak jest), że kredytobiorca współuczestniczy finansowo w budowie (pewnie to też zależy od sposobu rozliczania z bankiem). Jeśli wpiszesz, że na pokrycie dachu potrzebujesz 3 tysiące to musisz się wyrobić (czytaj: dopłacić ze swojej kasy) tak żeby transza przeznaczona na stan surowy Ci wystaczyła. To chyba cała filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.09.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 PKO sami dają druk kosztorysu do wypełnienia przez kierbuda (innych nie honorują) ... ja mam kredyt w PKO .... powiem tak: wzięłam druk , sama se wyliczyłam, sama se wpisałam ... kierbud popatrzył, podpisał, zapieczątlkował i jest ok. Moja dobra rada.... i uwierz mi...mam rację . Na stan surowy otwarty rozpisz sobie 65% środków , czyli biorąc np. 200000zeta 130000 rozpisz sobie na stan do zadaszenia włącznie..... będziesz wtedy miał ten komfort, że Ci styknie i nie będziesz musiał martwic sie o transze . I jeszcze jedna rada.... pomyśl za ile chcesz ten dom wybudować i dolicz do tego jeszcze 20% , bo nie masz pojęcia ile po drodze jest rzeczy których teraz nie bierzesz pod uwagę nie wiedząc , że w ogóle takowe są . Życzę dużo szczęścia i cierpliowści pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Habier 07.09.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 PKO sami dają druk kosztorysu do wypełnienia przez kierbuda (innych nie honorują) ... ja mam kredyt w PKO .... powiem tak: wzięłam druk , sama se wyliczyłam, sama se wpisałam ... kierbud popatrzył, podpisał, zapieczątlkował i jest ok. Moja dobra rada.... i uwierz mi...mam rację . Na stan surowy otwarty rozpisz sobie 65% środków , czyli biorąc np. 200000zeta 130000 rozpisz sobie na stan do zadaszenia włącznie..... będziesz wtedy miał ten komfort, że Ci styknie i nie będziesz musiał martwic sie o transze . I jeszcze jedna rada.... pomyśl za ile chcesz ten dom wybudować i dolicz do tego jeszcze 20% , bo nie masz pojęcia ile po drodze jest rzeczy których teraz nie bierzesz pod uwagę nie wiedząc , że w ogóle takowe są . Życzę dużo szczęścia i cierpliowści pozdrawiam, smoczyca dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 07.09.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 niestety stan surowy - to raptem 35% - to co robi sie do banku to 'Zestawienie kosztów budowy " robót realizowanych systemem gospod. i z kosztorysem nie ma wiele wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman346 07.09.2007 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Czy ktoś z was wykonywał już kosztorys do santandera?Jak oni to wymagają?Ja będę chciał się ubiegać o 300 tys.kredytu bo chcę mieć furtkejak nie wykorzystam to spłacę część przed czasem a jak ceny odziadzieją to może nie zostanę z niezakończoną inwestycją no i mam jeszcze swoich 120.Jak to rozpisać?CZARNA MAGIA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 07.09.2007 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 niestety stan surowy - to raptem 35% ............. "Bezedura" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 11.09.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 niestety stan surowy - to raptem 35% - Może i nie "bezedura" ,może to jest 37% może 39% a może 42%a może.....:) Dlatego :Daggulka sugerowała: Na stan surowy otwarty rozpisz sobie 65% środków , czyli biorąc np. 200000zeta 130000 rozpisz sobie na stan do zadaszenia włącznie..... będziesz wtedy miał ten komfort, że Ci styknie i nie będziesz musiał martwic sie o transze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts