Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys budowy - zrób to sam...

szron

Recommended Posts

Ja robiłem kosztorys dwukrotnie. Za każdym razem stosowałem metodę podaną przez Barbossę - odsiedziałem swoje przed excelem, podzwoniłem i pogadałem z paroma wykonawcami. Zalety:

- łatwo mi było później okodować pozycje z mojego kosztorysu nazwami/kodami pozycji z szablonu banku i ściągnąć odpowiednio sumy z właściwych pozycji

- łatwo mi potem robić sobie porównania sum wartości na poszczególnych pozycjach, po prostu listę wydatków trzymaną też w excelu opisuję moimi kodami grup kosztów

- łatwo mi było stworzyć kosztorys wg szablonu innego banku - zmieniłem po prostu kodowanie

Ja do banku robiłem kosztorys odwrotnie. To znaczy najpierw określiłem jaki mam wkład własny (dla określonego oprocentowania) z tego wychodziło jaką maksymalnie sumę mogę pożyczyć. Ją właśnie rozpisywałem na gotowym druku z PKO BP. Proporcje (stan 0, ściany, dach, instalacje, ocieplenie, wykończeniówka, drogi, odrodzenie...) są w każdym projekcie, który ma kosztorys. To tylko podpieczętować u adaptatora i oddać.

Chyba, że robisz kosztorys dla siebie. To już inna sprawa. Wtedy ceny w hurtowniach i ilości materiałów są istotne.

przecież kosztorysy dla banków to jakaś porażka, nikt ich nie weryfikuje i można tam wpisać dowolną głupotę.

Kosztorys wykonawczy wg mnie powinien zawierać trochę więcej pozycji

To czy są weryfikowane czy nie - może potwierdzić pracownik banku, któy zajmuje się takim procesem. Rozumiem, że Ty to wiesz?

Kosztorys dla banku nie jest kosztorysem wykonawczym.

Inwestor (kredytobiorca) wpisuje w poszczególne pozycje ile pieniędzy z danej transzy będzie wykorzystane/przeznaczone na dany etap.

Bank zastrzega sobie w umowie (przynajmniej w mojej tak jest), że kredytobiorca współuczestniczy finansowo w budowie (pewnie to też zależy od sposobu rozliczania z bankiem).

Jeśli wpiszesz, że na pokrycie dachu potrzebujesz 3 tysiące to musisz się wyrobić (czytaj: dopłacić ze swojej kasy) tak żeby transza przeznaczona na stan surowy Ci wystaczyła.

To chyba cała filozofia.

PKO sami dają druk kosztorysu do wypełnienia przez kierbuda (innych nie honorują) ... ja mam kredyt w PKO .... powiem tak: wzięłam druk , sama se wyliczyłam, sama se wpisałam :lol: ... kierbud popatrzył, podpisał, zapieczątlkował i jest ok.

Moja dobra rada.... i uwierz mi...mam rację :roll: .

Na stan surowy otwarty rozpisz sobie 65% środków , czyli biorąc np. 200000zeta 130000 rozpisz sobie na stan do zadaszenia włącznie..... będziesz wtedy miał ten komfort, że Ci styknie i nie będziesz musiał martwic sie o transze :wink: . I jeszcze jedna rada.... pomyśl za ile chcesz ten dom wybudować i dolicz do tego jeszcze 20% , bo nie masz pojęcia ile po drodze jest rzeczy których teraz nie bierzesz pod uwagę nie wiedząc , że w ogóle takowe są :wink: .

Życzę dużo szczęścia i cierpliowści :D

pozdrawiam, smoczyca

PKO sami dają druk kosztorysu do wypełnienia przez kierbuda (innych nie honorują) ... ja mam kredyt w PKO .... powiem tak: wzięłam druk , sama se wyliczyłam, sama se wpisałam :lol: ... kierbud popatrzył, podpisał, zapieczątlkował i jest ok.

Moja dobra rada.... i uwierz mi...mam rację :roll: .

Na stan surowy otwarty rozpisz sobie 65% środków , czyli biorąc np. 200000zeta 130000 rozpisz sobie na stan do zadaszenia włącznie..... będziesz wtedy miał ten komfort, że Ci styknie i nie będziesz musiał martwic sie o transze :wink: . I jeszcze jedna rada.... pomyśl za ile chcesz ten dom wybudować i dolicz do tego jeszcze 20% , bo nie masz pojęcia ile po drodze jest rzeczy których teraz nie bierzesz pod uwagę nie wiedząc , że w ogóle takowe są :wink: .

Życzę dużo szczęścia i cierpliowści :D

pozdrawiam, smoczyca

dokładnie :)

Czy ktoś z was wykonywał już kosztorys do santandera?Jak oni to wymagają?Ja będę chciał się ubiegać o 300 tys.kredytu bo chcę mieć furtkejak nie wykorzystam to spłacę część przed czasem a jak ceny odziadzieją to może nie zostanę z niezakończoną inwestycją no i mam jeszcze swoich 120.Jak to rozpisać?CZARNA MAGIA.

niestety stan surowy - to raptem 35% -

Może i nie "bezedura" ,może to jest 37% może 39% a może 42%a może.....:):)

Dlatego :Daggulka sugerowała:

Na stan surowy otwarty rozpisz sobie 65% środków , czyli biorąc np. 200000zeta 130000 rozpisz sobie na stan do zadaszenia włącznie..... będziesz wtedy miał ten komfort, że Ci styknie i nie będziesz musiał martwic sie o transze