Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny domu - ile kosztuje? jaki zakres projektu?

Gość zurek

Recommended Posts

Gość zurek

mam pytanie !!

wybieralem projekt domu godzinami w katalogach i nic

postanowilem zrobic indywidualny i....

znalazlem architekta i chce za projekt 3500 bez przyłączy dużo?

prosił abym dołączył mapkę do celów projektowych ile to kosztuje?

Jasne, że dużo.

Za 3.500 zł możesz spokojnie skończyć studia architektoniczne, zdobyć uprawnienia i samemu taki projekt opracować.

Poczatek już zrobiłeś - poogladałeś kilka katalogów z projektami.

Nie daj się. Za co Ci palanci chcą od Ciebie wyciągnąć tyle kasy ?

Za te pare kresek ? Sam napewno zrobisz to lepiej, a przy okazji zaoszczędzisz.

P.S. Jak już będziesz miał te uprawnienia architektoniczne, pamietaj o mnie. Myślę, że dostanę u Ciebie solidną znizkę na indywidualny projekt mojego domu (myślę o kwocie max 1000 zł, ma się rozumieć z kompletem przyłaczy i instalacjami). Napewno na tym jeszcze zarobisz. Zgłoszę się w swoim czasie.

------------------------------

Oszczędzam, gdzie tylko mogę.

Szkot.

Posłuchaj Szkota i sam zrób projekt. Wcale to nie jest takie trudne. Przecież i tak musisz go narysować temu architektowi (rzuty kondygnacji, przekrój z opisem przegród, widoki, rzut fundamentów, stropu i dachu). Stracisz na to z dwa tygodnie (nawet nie szukaj specjalistycznego programu, da się to narysować np. w Excelu), a podpisze Ci się pod tym Twój przyszły kierownik budowy. Projekty więźby, przyłączy i instalacji zostaw wykonawcom, to będziesz miał gratis.

u nas projekty bez przyłączy wyceniają projektanci na 2000-2500 PLN. Nam udało się zejść do 1800. Mapki musisz dołączyć bo projektant musi na nią nanieść budynek żeby starać się o warunki zabudowy.U nas takie mapki za 4 szt. 300-400 PLN. My też się sporo naszukaliśmy ale żaden z gotowych nie odpowiadał nam do końca.Jak już był odpowiedni to nie z takich materiałów, a projektu trzeba się trzymać. Niby nie ma problemu ze zmianami w projekcie ale to wymaga czasu i w zależności od rodzaju zmiany może być płatne.Ostatecznie naszkicowaliśmy nasz wymarzony i zanieśliśmy projektantowi.Projekt będziemy mieli bez przyłączy bo u nas nikt ich nie projektuje a i tak nie są o nas wymagane przy pozwoleniu na budowe.Pozdrawiam

Hey...:)

Jesteście bez serca ;)

Pozdrawiam serdecznie :)

Ps...

Am00 a w Wordzie nie prościej narysować niż Excelu? ;)

Bez serca ?

Jeżeli ktoś z takimi pytaniami zaczyna myśleć o budowie to naprawdę bezpieczniej dla niego będzie "wybić mu budowę z głowy", zanim dojdzie do jej realizacji w stylu : najtańszy projekt, najtańsza ekipa, najtańszy nadzór, najtańsze materiały, itd.

Sam wiesz czym to się później kończy ... :(

Boże drogi, ktoś się zapytał, czy 3500 to dużo za projekt, może nie zna cen. Pytanie, co w tym projekcie jest. Bo jeden drugiemu nierówny. No i czy narysowany ręcznie, czy przy pomocy komputera. Wbrew pozorom na to też warto zwrócić uwagę, bo ręcznie dużo łatwiej "oszukać" i się pomylić. W naszym ręcznym projekcie było parę błędów, które od razu by wyszły w jakimś programie. Myśmy zapłacili coś koło 4000, ale tak naprawdę za projekt do złożenia w gminie do pozwolenia na budowę. W związku z tym co i raz okazywało się, że coś nie jest dopracowane. Mieliśmy również ofertę za 10 000 z obietnicą, że zostanie wszystko zapięte na ostatni guzik, wybrane materiały (gość siedział w temacie i był na bieżąco) i wskazane miejsca, gdzie można je na najlepszych warunkach kupić. Był to jakiś nasz znajomy, więc raczej mu wierzę. Nie zdecydowaliśmy się skorzystać z jego usług z powodów niemerytorycznych, aczkolwiek później, podczas budowy i bujania się z niedokładnie dopracowanym projektem, pojawiła się myśl jak żmijka, że wybór droższej oferty mógł w sumie nas wynieść taniej, a na pewno oszczędzić nam nerwów.

Boże drogi, ktoś się zapytał, czy 3500 to dużo za projekt, może nie zna cen.

Ceny z pewnością zna, bo jak pisze przegladał katalogi.

Różnica w narysowaniu ręcznie czy na komputerze to raczej sprawa techniczna projektanta. Jeżeli chodzi o możliwości pomyłek to i w jednym i drugim przypadku mogą się zdarzyć.

Projekt to naprawdę nie jest trochę zadrukowanego papieru, ale przelana na ten papier wiedza i doswiadczenie projektanta i za nią trzeba zapłacić.

W przypadku projektów gotowych cena moze być duzo niższa, gdyż rozkłada się na wiele sprzedanych egzemplarzy tego samego rozwiązania.

Jeżeli chce się na poczatku zaoszczędzić, to zazwyczaj trzeba dużo więcej zapłacić później.

Ojej, ludzie nie myślą, nie wyciągają wniosków. Coraz rzadziej mnie to zaskakuje. Myślę, że doświadczenie z budowania domu obejmuje też wiedzę, że nie warto oszczędzać na projekcie. Po to też (przynajmniej dla mnie) jest to forum, żeby można było się też pytać o rzeczy dla innych oczywiste.

Myśmy wybrali taką a nie inną panią architekt nie ze względu na koszty tylko dlatego, że słuchała, co lubimy, co jest dla nas ważne. I nie lekceważyła tego, co mówimy, tylko proponowała rozwiązania do zaakceptowania i tłumaczyła dlaczego to a nie inne rozwiązanie jest lepsze. Wiedza, że niekoniecznie to jest najważniejsze i że architekci też mają problemy z cierpliwością do klientów i sposobem przekazywania wiedzy, też jest wiedzą, którą nabyłam podczas budowy domu.

Inna sprawa, że drogi projekt niekoniecznie oznacza lepszy...

Jarecky,

Teoretycznie można w Wordzie, ale on nie lubi wychodzenia poza marginesy. Natomiast w Excelu ustawiam sobie siatkę (kolumny, wiersze) np. co pół metra. Wszystkie rysunki na osobnych zakładkach. Powtarzające się elementy mogę uzyskiwać na kolejnych arkuszach przez wskazanie itp. itd. No i łatwo sobie coś wyliczać.

Czemu się zdecydowałem robić sam. Mam bardzo prosty mały domek (w zasadzie letniskowy). Wybrałem projekt typowy za niecałe 1000zł. Oczywiście wymagał kosmetycznych zmian (okna, ścianki działowe). Pracownia wyliczyła mi, że może mi to zrobić za dodatkowe 1500zł razem 2500zł. Projekt indywidualny o tym metrażu kosztowałby mnie 2700zł (30zł/m2 pow. uż.). Tymczasem za 1500zł mój kierownik budowy podjąłby się wykonania takiego projektu (kreśląc ręcznie) razem z adaptacją i załatwieniem wszystkiego w gminie. Na moje rysunki patrzył z podziwem i obiecywał sobie, że na stare lata też siądzie do komputera.

Więc się dogadaliśmy. Wydałem 100zł na podręcznik (zresztą beznadziejny - żałuję) podejrzałem inny projekt i zarwałem kilka nocy.

A jaka satysfakcja! Kilka ruchów myszą i już mam przesunięte okno lub ściankę działową.

Jarecky,

Teoretycznie można w Wordzie, ale on nie lubi wychodzenia poza marginesy. Natomiast w Excelu ustawiam sobie siatkę (kolumny, wiersze) np. co pół metra. Wszystkie rysunki na osobnych zakładkach. Powtarzające się elementy mogę uzyskiwać na kolejnych arkuszach przez wskazanie itp. itd. No i łatwo sobie coś wyliczać.

Ciekawe sposób wykorzystania Excela. Musisz zgłosić się do Bill'a Gates'a po nagrodę.

Na pewno bedzie z ciebie dumny :

http://www.microsoft.com/billgates/images/billg-1.jpg

Hey :)

Henoku przecież ja z tym "bez serca" żartowałem :)...zresztą znasz moją opinię na temat dokumentacji "za flaszkę"...

Am00...Excel to jakieś nieporozumienie...tak jak z Word :)...nie pisałem poważnie ;).

Pozdrawiam serdecznie :)

Sądzisz, że ja wszystko piszę na poważnie :evil: ? :lol:

Myślę, że cena mieści się w granicach rozsądku. Oprócz projektu architektonicznego powinien wrysować dom na mapce, łacznie z doprowadzeniem przyłączy. Będziesz tego potrzebował aby uzgodnić projekt w ZUDP-ie. Rozumiem, że inne dokumenty do pozwolenia na budowę już masz, lub jesteś w trakcie ich zdobywania ( warunki dostawy mediów). Z mojego doświadczenie zajęło to najwięcej czasu.

Jasne, że dużo.

Za 3.500 zł możesz spokojnie skończyć studia architektoniczne, zdobyć uprawnienia i samemu taki projekt opracować.

Poczatek już zrobiłeś - poogladałeś kilka katalogów z projektami.

Nie daj się. Za co Ci palanci chcą od Ciebie wyciągnąć tyle kasy ?

Za te pare kresek ? Sam napewno zrobisz to lepiej, a przy okazji zaoszczędzisz.

P.S. Jak już będziesz miał te uprawnienia architektoniczne, pamietaj o mnie. Myślę, że dostanę u Ciebie solidną znizkę na indywidualny projekt mojego domu (myślę o kwocie max 1000 zł, ma się rozumieć z kompletem przyłaczy i instalacjami). Napewno na tym jeszcze zarobisz. Zgłoszę się w swoim czasie.

------------------------------

Oszczędzam, gdzie tylko mogę.

Szkot.

Człowieku co za brednie!

Studia na wydz. Architektury za 3500 :D chyba zakończyłeś edukację w szkole podstawowej...

Parę kresek...? rozumiem, że jeszcze nie miałeś projektu w ręce:

-koncepcja, konstrukcja, przekroje, współczynniki, normy itd...

-kosztorys, zestawienie materiałów itd...

za 1000 zł ? :lol: :lol: :lol:

gratuluję i proszę nie wypowiadaj się więcej! :x