Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt indywidualny domu - ile kosztuje? jaki zakres projektu?

Recommended Posts

Człowieku co za brednie!

Studia na wydz. Architektury za 3500 :D chyba zakończyłeś edukację w szkole podstawowej...

Parę kresek...? rozumiem, że jeszcze nie miałeś projektu w ręce:

-koncepcja, konstrukcja, przekroje, współczynniki, normy itd...

-kosztorys, zestawienie materiałów itd...

za 1000 zł ? :lol: :lol: :lol:

gratuluję i proszę nie wypowiadaj się więcej! :x

maag co się dziwisz Szkotowi naczytał się róznych rzeczy miedzy innymi na forum i wyrobił sobie zdanie, że na wszystkim można zaoszczędzić.

A Twoim zdaniem ile powinien kosztować indywidualny projekt domu o powierzchni 150 m2 z projektem zagospodarowania terenu i projektami wszystkich niezbednych przyłączy ?

Uwaga : poprawna odpowiedź (akceptowalna przez większość uczestników forum) pozwoli Ci dalej wypowiadać swoje krytyczne uwagi.

Ile powinien kosztowac projekt?

Moim zdaniem kompletny projekt indywidualny powinien kosztować: ...

To zależy od bardzo wielu czynników, najłatwiej jest obliczyć procentowo od kosztu inwestycji i w ten sposób im trudniejszy budynek tym większy koszt budowy i większa cena projektu.

Koszt budowy domu o pow. 150m2 to:... 200, 300, 400 tys...

Projekt to min 2% inwestycji /pełny zakres: zagospodarowanie, przyłącza, szczegółowy proj. bud., zest. mat., kosztorys/

Do tego:

mapa do celów projektowych: 500-1000,

ew. projekt wnętrz: myślę, że min. 30 zł/m2

A domorosłym architektom polecam pracę w Wordzie i Excelu :)

Ile powinien kosztowac projekt?

Moim zdaniem kompletny projekt indywidualny powinien kosztować: ...

To zależy od bardzo wielu czynników, najłatwiej jest obliczyć procentowo od kosztu inwestycji i w ten sposób im trudniejszy budynek tym większy koszt budowy i większa cena projektu.

Koszt budowy domu o pow. 150m2 to:... 200, 300, 400 tys...

Projekt to min 2% inwestycji /pełny zakres: zagospodarowanie, przyłącza, szczegółowy proj. bud., zest. mat., kosztorys/

Do tego:

mapa do celów projektowych: 500-1000,

ew. projekt wnętrz: myślę, że min. 30 zł/m2

A domorosłym architektom polecam pracę w Wordzie i Excelu :)

Jak widzę wyszła Ci kwota od 4500 - 9000 zł.

Widzę, że masz rozeznanie w realnych wartościach projektów.

Natomiast na Forum padają kwoty za projekty indywidualne już od 2500 zł. Czy za takie pieniądze mozna indywidualny projekt rzeczywiście dopracować w szczegółach ?

Przypuszczam, że Szkota zirytowało pytanie czy 3500 zł za projekt indywidualny to dużo i stąd taka absurdalna (bo ja też inaczej tego nazwać nie mogę) odpowiedź z jego strony.

Pewnie jak dobrze poszuka to znajdzie architekta, który mu zrobi "projekt" za nawet mniejsze pieniądze, ale też budowanie z takim projektem będzie go kosztowało mnóstwo dodatkowych nieplanowanych wydatków.

Z drugiej strony uważam, że to Forum, powinno słuzyć nie tylko porównywaniu na ile tanio mozna dany towar czy usługę kupić, ale także dyskusji o tym, jaką jakość można z tą cenę uzyskać (także od tych, którzy się o tej jakości przekonali w trakcie realizacji budowy).

Pozdrawiam

indywidualny projekt za 2500 :lol: albo mniej :lol:

chociaż to nawet nie jest śmieszne, ludzie szanujcie pracę innych i siebie samych.

roboczogodzina pracownika fizycznego oscyluje od 30 do nawet 60 zł/ godz. Gdyby przyjąć, że architekt jest pracownikiem fizycznym,

-studia 5lat /dzienne koszt- ok 15 tys./

/wieczorowe koszt- ok. 15 tys. + czesne ok. 20 tys./

-2, 3 letnia praktyka + egzamin dla uprawnien projektowych,

-uprawnienia bud

itd, itp

i przyjąć średniąstawkę fizycznego 50 zł/ godz. - wychodzi, że kompletny projekt- od koncepcji do odbioru w 3-4 egz. robi w tydzień- śmiechu warte.

Pewnie Szkot albo inny "palant" zaraz stwierdzą, że taki projekt mozna zrobić w jeden, no góra dwa dni... no coments

koniec komentarzy z mojej strony w tym temacie.

indywidualny projekt za 2500 :lol: albo mniej :lol:

chociaż to nawet nie jest śmieszne, ludzie szanujcie pracę innych i siebie samych.

roboczogodzina pracownika fizycznego oscyluje od 30 do nawet 60 zł/ godz. Gdyby przyjąć, że architekt jest pracownikiem fizycznym,

-studia 5lat /dzienne koszt- ok 15 tys./

/wieczorowe koszt- ok. 15 tys. + czesne ok. 20 tys./

-2, 3 letnia praktyka + egzamin dla uprawnien projektowych,

-uprawnienia bud

itd, itp

i przyjąć średniąstawkę fizycznego 50 zł/ godz. - wychodzi, że kompletny projekt- od koncepcji do odbioru w 3-4 egz. robi w tydzień- śmiechu warte.

Pewnie Szkot albo inny "palant" zaraz stwierdzą, że taki projekt mozna zrobić w jeden, no góra dwa dni... no coments

koniec komentarzy z mojej strony w tym temacie.

... roboczogodzina pracownika fizycznego oscyluje od 30 do nawet 60 zł/ godz. ....

Tu już poleciałeś z "grubej rury".

Pokaż mi pracownika fizycznego, który ma stawkę 60 zł/rg. Z tego co wiem, rzadko który robotnik zarabia powyżej 20zł/rg (brutto z podatkami).

Co do nakladu pracy na projekt zgadzam się z Tobą.

miał być koniec ale widze że lubisz kiedy ostatnie słowo należy do Ciebie.

Takie są koszty roboczogodzin w każdym większym i średnim zakładzie produkcyjnym, usługowym itp.

pamiętaj że pracownik najnizszego szczebla musi zarobic na całe kierownictwo

przy wycenie roboczogodzina "fizycznego" to min 20 zł:

- 5 dla przełożonego, szefa itp

- 5 dla us

- amortyzacja maszyn, narzędzi itp ... zł

- przy 20 zł dla niego jest ledwo 5, nawet nie

-a zus

Nie mówię tutaj o fizycznych na budowie, na czarno itp. tylko legalnie.

Znam firmy prywatne które mają roboczogodzinę np. serwisantów 80 zł