HenoK 26.07.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Człowieku co za brednie! Studia na wydz. Architektury za 3500 chyba zakończyłeś edukację w szkole podstawowej... Parę kresek...? rozumiem, że jeszcze nie miałeś projektu w ręce: -koncepcja, konstrukcja, przekroje, współczynniki, normy itd... -kosztorys, zestawienie materiałów itd... za 1000 zł ? gratuluję i proszę nie wypowiadaj się więcej! maag co się dziwisz Szkotowi naczytał się róznych rzeczy miedzy innymi na forum i wyrobił sobie zdanie, że na wszystkim można zaoszczędzić. A Twoim zdaniem ile powinien kosztować indywidualny projekt domu o powierzchni 150 m2 z projektem zagospodarowania terenu i projektami wszystkich niezbednych przyłączy ? Uwaga : poprawna odpowiedź (akceptowalna przez większość uczestników forum) pozwoli Ci dalej wypowiadać swoje krytyczne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 26.07.2003 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Ile powinien kosztowac projekt? Moim zdaniem kompletny projekt indywidualny powinien kosztować: ... To zależy od bardzo wielu czynników, najłatwiej jest obliczyć procentowo od kosztu inwestycji i w ten sposób im trudniejszy budynek tym większy koszt budowy i większa cena projektu. Koszt budowy domu o pow. 150m2 to:... 200, 300, 400 tys... Projekt to min 2% inwestycji /pełny zakres: zagospodarowanie, przyłącza, szczegółowy proj. bud., zest. mat., kosztorys/ Do tego: mapa do celów projektowych: 500-1000, ew. projekt wnętrz: myślę, że min. 30 zł/m2 A domorosłym architektom polecam pracę w Wordzie i Excelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.07.2003 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Ile powinien kosztowac projekt? Moim zdaniem kompletny projekt indywidualny powinien kosztować: ... To zależy od bardzo wielu czynników, najłatwiej jest obliczyć procentowo od kosztu inwestycji i w ten sposób im trudniejszy budynek tym większy koszt budowy i większa cena projektu. Koszt budowy domu o pow. 150m2 to:... 200, 300, 400 tys... Projekt to min 2% inwestycji /pełny zakres: zagospodarowanie, przyłącza, szczegółowy proj. bud., zest. mat., kosztorys/ Do tego: mapa do celów projektowych: 500-1000, ew. projekt wnętrz: myślę, że min. 30 zł/m2 A domorosłym architektom polecam pracę w Wordzie i Excelu Jak widzę wyszła Ci kwota od 4500 - 9000 zł. Widzę, że masz rozeznanie w realnych wartościach projektów. Natomiast na Forum padają kwoty za projekty indywidualne już od 2500 zł. Czy za takie pieniądze mozna indywidualny projekt rzeczywiście dopracować w szczegółach ? Przypuszczam, że Szkota zirytowało pytanie czy 3500 zł za projekt indywidualny to dużo i stąd taka absurdalna (bo ja też inaczej tego nazwać nie mogę) odpowiedź z jego strony. Pewnie jak dobrze poszuka to znajdzie architekta, który mu zrobi "projekt" za nawet mniejsze pieniądze, ale też budowanie z takim projektem będzie go kosztowało mnóstwo dodatkowych nieplanowanych wydatków. Z drugiej strony uważam, że to Forum, powinno słuzyć nie tylko porównywaniu na ile tanio mozna dany towar czy usługę kupić, ale także dyskusji o tym, jaką jakość można z tą cenę uzyskać (także od tych, którzy się o tej jakości przekonali w trakcie realizacji budowy). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2003 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 indywidualny projekt za 2500 albo mniej chociaż to nawet nie jest śmieszne, ludzie szanujcie pracę innych i siebie samych. roboczogodzina pracownika fizycznego oscyluje od 30 do nawet 60 zł/ godz. Gdyby przyjąć, że architekt jest pracownikiem fizycznym, -studia 5lat /dzienne koszt- ok 15 tys./ /wieczorowe koszt- ok. 15 tys. + czesne ok. 20 tys./ -2, 3 letnia praktyka + egzamin dla uprawnien projektowych, -uprawnienia bud itd, itp i przyjąć średniąstawkę fizycznego 50 zł/ godz. - wychodzi, że kompletny projekt- od koncepcji do odbioru w 3-4 egz. robi w tydzień- śmiechu warte. Pewnie Szkot albo inny "palant" zaraz stwierdzą, że taki projekt mozna zrobić w jeden, no góra dwa dni... no coments koniec komentarzy z mojej strony w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 indywidualny projekt za 2500 albo mniej chociaż to nawet nie jest śmieszne, ludzie szanujcie pracę innych i siebie samych. roboczogodzina pracownika fizycznego oscyluje od 30 do nawet 60 zł/ godz. Gdyby przyjąć, że architekt jest pracownikiem fizycznym, -studia 5lat /dzienne koszt- ok 15 tys./ /wieczorowe koszt- ok. 15 tys. + czesne ok. 20 tys./ -2, 3 letnia praktyka + egzamin dla uprawnien projektowych, -uprawnienia bud itd, itp i przyjąć średniąstawkę fizycznego 50 zł/ godz. - wychodzi, że kompletny projekt- od koncepcji do odbioru w 3-4 egz. robi w tydzień- śmiechu warte. Pewnie Szkot albo inny "palant" zaraz stwierdzą, że taki projekt mozna zrobić w jeden, no góra dwa dni... no coments koniec komentarzy z mojej strony w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maag 27.07.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 przepraszam to byłem ja ale były problemy pozdrawiammaag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 27.07.2003 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 ... roboczogodzina pracownika fizycznego oscyluje od 30 do nawet 60 zł/ godz. .... Tu już poleciałeś z "grubej rury". Pokaż mi pracownika fizycznego, który ma stawkę 60 zł/rg. Z tego co wiem, rzadko który robotnik zarabia powyżej 20zł/rg (brutto z podatkami). Co do nakladu pracy na projekt zgadzam się z Tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2003 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 miał być koniec ale widze że lubisz kiedy ostatnie słowo należy do Ciebie. Takie są koszty roboczogodzin w każdym większym i średnim zakładzie produkcyjnym, usługowym itp. pamiętaj że pracownik najnizszego szczebla musi zarobic na całe kierownictwo przy wycenie roboczogodzina "fizycznego" to min 20 zł:- 5 dla przełożonego, szefa itp- 5 dla us- amortyzacja maszyn, narzędzi itp ... zł- przy 20 zł dla niego jest ledwo 5, nawet nie-a zus Nie mówię tutaj o fizycznych na budowie, na czarno itp. tylko legalnie. Znam firmy prywatne które mają roboczogodzinę np. serwisantów 80 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.07.2003 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2003 Jeżeli gdzieś pracownik fizyczny zarabia 20zł/godz. to podajcie adres.Może mnie przyjmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts