DEZET 26.01.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ach nie zauważyłem potoku. Woda z lewego końca drenażu nie podejdzie pod górę i potem nie zleci do potoku. Lepiej zrobić ten drenaż po skosie ze spadkiem do potoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalp1980 30.01.2011 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Witam Wszystkich udzielających się na forum muratora. Prześledziłem wzystkie wpisy w tym forum i mam pytanie odnośnie drenaży. W czerwcu zaczynam budowę domu z podpiwniczeniem, obawiam się podmywania fundamentów wodą gruntową, co nieco zapoznałem się z zasadami wykonywania drenażu opaskowego (bo taki będę wykonywał) ale nie wiem jakie materiały zastosować. Czy są może gotowe zestawy do montażu??, albo jakieś firmy specjalizujące się w w produkcji takich akcesorii?? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam Odradzam budowę podpiwniczenia przy wysokiej wodzie gruntowej. Ja popełniłem ten błąd. Tego roku podczas mrozów wysadziło mi podłogę i uszkodziła się izolacja. Tydzień temu przy roztopach podłoga na środku podniosła sie o 15cm i pęknięcia rozszeżyły się naszło niewiele do10cmwody. Nie przejmowałem się, na wiosnę miałem rozkuć beton i wykonać ponownie. Załamałem sie jak zobaczyłem pęknięciaw dwóch rogach ściany fundamentowej. Przypuszczam że woda wypłukana piasek pod wybrzuszenie podłogi. Nie wiem co mam robić. Wylać grubą płytę zbrojoną w piwnicy. boje się, że pęknięcie może się powiększyć. Czy osiądzie stabilnie zanim się zawali. Mam już dosyć tej piwnicy. Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia proszę o kontakt. [email protected] poszukuję info na ten temat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.01.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 A jak wygląda sprawa spadków dla rur drenażowych? Planuje robić dreny dookoła budynku, w sumie ok 200mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 22.01.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 Witam! Pozwoliłam sobie wkleić fragment z dziennika Budowy EM 20 na Podhalu-forumowicz Nabialco do włókniny Fibertex z przedsiębiorstwa INORA z Gliwic - oni preferują tzw drenaż francuski - bez rurek. Rodzaj geowłókniny zależy od rodzaju gruntu - oni pomogą Wam dobrać - i po zamówieniu dostarczą.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 24.01.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 A jak wygląda sprawa spadków dla rur drenażowych? Planuje robić dreny dookoła budynku, w sumie ok 200mb. W opasce wokół domu nie wolno zejść poniżej poziomu dolnej krawędzi ław fundamentowych. Ja, starałem się utrzymać spadek nie mniej niż 1,5% (na 2m łacie 3cm spadku). Miejsce odprowadzenia mam w rowie ok 100m dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nojszek 09.05.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 a czy jest jakaś ważna informacja w przypadku robienia drenażu w starym budynku ,który osiadł?mam odpowiednie spadki chce to zrobić samodzielnie a nie chce ponownie robić remontu (zrzucone tynki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudek80 30.05.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jak wywiercić otwory w gładkiej rurze 400? Otwory do wprowadzenia rur drenarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 30.05.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Jak wywiercić otwory w gładkiej rurze 400? Otwory do wprowadzenia rur drenarskich. Kupić koronę o odpowiedniej średnicy. Kupić uszczelkę "in situ" dla rury drenarskiej o odpowiedniej średnicy. Kupić rury drenarskie o odpowiedniej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudek80 31.05.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Spoko tylko taka korona jak piszesz kosztuje powyżej 200 zł. Dla 8 otworów to trochę za drogo. Jeszcze jedno pytanie. Sprzedawcy rur drenarskich twierdzą że rura w oplocie nie potrzebuje obsypki ze żwiru. Czy umieszczenie jej w obsybce z piasku nie jest błędem? Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 31.05.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 To kup coś takiego - też da radę:http://allegro.pl/otwornica-do-drewna-tworzyw-6-szt-otwornice-102mm-i3270312537.htmlhttp://allegro.pl/otwornica-do-drewna-plyt-102-mm-masywna-i3258493896.html. Obsypkę rur zrób zgodnie z wytycznymi producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 01.06.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Obsypkę rur zrób zgodnie z wytycznymi producenta. Te ich studzienki zbiorcze to placebo ... byle klient był spokojny i kupił ... coś z czego potem będziesz wybierał łyżką resztki naniesione przez wodę. Drenaż jak się robi jak trzeba to rura owinięta geowłókniną do wykopu też wyścielonego tą że geowłókniną i w tedy zasypka z żwirku otoczaków nie łamanego. Dobrze studnie rewizyjne zrobić o ile możliwe z kręgów fi 800 wewnątrz. spadek rur min 1% Jest to przepis na bardzo ciężkie warunki gruntowe - wodne . Osobiście dawałem rurę PCV fi 160 wierconą po to aby dno rury było czyste i umożliwiało samoczyszczenie się rury. Działa wyśmienicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaudek80 10.06.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Mam rurę drenażową fi 100. Do położenia jakieś 50 mb. Ile zamówić żwiru 16-20 do zrobienia obsypki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjuniewi 03.08.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 Mam rurę drenażową fi 100. Do położenia jakieś 50 mb. Ile zamówić żwiru 16-20 do zrobienia obsypki? U mnie na 57m poszło 7 ton żwiru mieszanego 16-35 - rura obłożona warstwą żwiru około 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdyl 11.08.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Jak wywiercić otwory w gładkiej rurze 400? Otwory do wprowadzenia rur drenarskich. W moim przypadku - sprzedawca systemów drenarskich wypożycza otwornicę za 10zł / doba. Dodatkowo ma uszczelki gumowe za ok. 6zł zamiast złączek typu "Insitu" za ok. 50zł. Obecnie mam wykopaną dziurę pod studzienkę inspekcyjną z rury karbowanej 315 (kolor pomarańczowy). Po deszczu na dnie zbiera się trochę wody bo ogólnie grunt jest gliniasty ze sporą ilością kamienia wapiennego czyli grunt jest spoisty i mało przepuszczalny. Czy jest sens kupowania denka dolnego do takiej rury ? Może wystarczy dać na dno geowłókninę na to rura karbowna i obsypać wokół rury żwir na to jeszcze trochę piasku a potem macierzysta ziemia czyli glina z kawałkami drobnych kamieni bo te duże odstawiłem na bok - co o tym sądzicie ? Słyszałem też o wlewaniu do środka rury ok. 2 wiaderek betonu albo o wrzuceniu na dno worka foliowego z betonem w środku ? Pomysłowość ludzka nie zna granic. A może wydać te 50 do 70 zł na denko standardowe ? Ale nawet sprzedawca w sklepie mówił po co mi takie oryginalne denko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts