Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki zrobić drenaż?

romi_25

Recommended Posts

Witam Wszystkich udzielających się na forum muratora.

Prześledziłem wzystkie wpisy w tym forum i mam pytanie odnośnie drenaży.

W czerwcu zaczynam budowę domu z podpiwniczeniem, obawiam się podmywania fundamentów wodą gruntową, co nieco zapoznałem się z zasadami wykonywania drenażu opaskowego (bo taki będę wykonywał) ale nie wiem jakie materiały zastosować. Czy są może gotowe zestawy do montażu??, albo jakieś firmy specjalizujące się w w produkcji takich akcesorii??

Proszę o odpowiedz.

Pozdrawiam

Odradzam budowę podpiwniczenia przy wysokiej wodzie gruntowej. Ja popełniłem ten błąd. Tego roku podczas mrozów wysadziło mi podłogę i uszkodziła się izolacja. Tydzień temu przy roztopach podłoga na środku podniosła sie o 15cm i pęknięcia rozszeżyły się naszło niewiele do10cmwody. Nie przejmowałem się, na wiosnę miałem rozkuć beton i wykonać ponownie. Załamałem sie jak zobaczyłem pęknięciaw dwóch rogach ściany fundamentowej. Przypuszczam że woda wypłukana piasek pod wybrzuszenie podłogi. Nie wiem co mam robić. Wylać grubą płytę zbrojoną w piwnicy. boje się, że pęknięcie może się powiększyć. Czy osiądzie stabilnie zanim się zawali. Mam już dosyć tej piwnicy. Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia proszę o kontakt. [email protected] poszukuję info na ten temat!

• 11 months później...

Witam! Pozwoliłam sobie wkleić fragment z dziennika Budowy EM 20 na Podhalu-forumowicz Nabial

co do włókniny Fibertex z przedsiębiorstwa INORA z Gliwic - oni preferują tzw drenaż francuski - bez rurek. Rodzaj geowłókniny zależy od rodzaju gruntu - oni pomogą Wam dobrać - i po zamówieniu dostarczą.

Pozdrawiam!

A jak wygląda sprawa spadków dla rur drenażowych?

Planuje robić dreny dookoła budynku, w sumie ok 200mb.

W opasce wokół domu nie wolno zejść poniżej poziomu dolnej krawędzi ław fundamentowych. Ja, starałem się utrzymać spadek nie mniej niż 1,5% (na 2m łacie 3cm spadku). Miejsce odprowadzenia mam w rowie ok 100m dalej :)

• 1 year później...
  • 3 weeks później...

Spoko tylko taka korona jak piszesz kosztuje powyżej 200 zł. Dla 8 otworów to trochę za drogo.

Jeszcze jedno pytanie. Sprzedawcy rur drenarskich twierdzą że rura w oplocie nie potrzebuje obsypki ze żwiru. Czy umieszczenie jej w obsybce z piasku nie jest błędem? Co o tym sądzicie?

Obsypkę rur zrób zgodnie z wytycznymi producenta.
Te ich studzienki zbiorcze to placebo ...

byle klient był spokojny i kupił ... coś z czego potem będziesz wybierał łyżką resztki naniesione przez wodę.

Drenaż jak się robi jak trzeba to rura owinięta geowłókniną do wykopu też wyścielonego tą że geowłókniną

i w tedy zasypka z żwirku otoczaków nie łamanego.

Dobrze studnie rewizyjne zrobić o ile możliwe z kręgów fi 800 wewnątrz.

spadek rur min 1%

Jest to przepis na bardzo ciężkie warunki gruntowe - wodne .

Osobiście dawałem rurę PCV fi 160 wierconą po to aby dno rury było czyste i umożliwiało samoczyszczenie się rury.

Działa wyśmienicie

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Jak wywiercić otwory w gładkiej rurze 400? Otwory do wprowadzenia rur drenarskich.

W moim przypadku - sprzedawca systemów drenarskich wypożycza otwornicę za 10zł / doba. Dodatkowo ma uszczelki gumowe za ok. 6zł zamiast złączek typu "Insitu" za ok. 50zł.

Obecnie mam wykopaną dziurę pod studzienkę inspekcyjną z rury karbowanej 315 (kolor pomarańczowy). Po deszczu na dnie zbiera się trochę wody bo ogólnie grunt jest gliniasty ze sporą ilością kamienia wapiennego czyli grunt jest spoisty i mało przepuszczalny. Czy jest sens kupowania denka dolnego do takiej rury ? Może wystarczy dać na dno geowłókninę na to rura karbowna i obsypać wokół rury żwir na to jeszcze trochę piasku a potem macierzysta ziemia czyli glina z kawałkami drobnych kamieni bo te duże odstawiłem na bok - co o tym sądzicie ? Słyszałem też o wlewaniu do środka rury ok. 2 wiaderek betonu albo o wrzuceniu na dno worka foliowego z betonem w środku ? Pomysłowość ludzka nie zna granic. A może wydać te 50 do 70 zł na denko standardowe ? Ale nawet sprzedawca w sklepie mówił po co mi takie oryginalne denko ?