Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Kupiłem Piec na Eko-gorszek ELEKTROMET KWP-20

Zgodnie z instrukcją podłączenie wygląda tak

http://www.a-zdom.home.pl/drzwi/2.jpg

ale mój instalator zalecił mi coś takiego

wywalił zawór czterodrogowy i pompkę na C.W.U.

http://www.a-zdom.home.pl/drzwi/1.jpg

i teraz mam pytanie

Co zrobić bo w sytuacji kiedy w pokoju ustawie temperaturę np 24 stopnie i piec mi nagrzeje termostat pokojowy wyłączy piec i będzie chodził tylko na podtrzymaniu i wtedy zacznę się kąpać i wypuszczę wodę to co wtedy bo chyba główna pompa się nie załączy ze względu na to że w pokoju jest już 24stopnie i co wodę w bojlerze dopiero bede miał nagrzewana jak w pokoju spadnie do 22 i piec sie włączy?

Jak to rozwiązać

Bo piec ma wyjście na 2 pompy czy można to zmostkowć?

Ale ja nie mam drugiej pompy i zaworu mieszającego ze względu na brak funduszy.

Czy mostkując zasilanie pompy C.O. i C.W.U. nic sie nie stanie?

Bo wydaje mi sie ze wtedy czujnik C.W.U. załączy wyjście Pompy głównej i było by ok

Proszę o poradę

https://forum.murator.pl/topic/86522-pod%C5%82%C4%85czenie-pieca-elektormoet-na-ekogorszek-pomocy/

Wywal tego instalatora jak najszybciej, widać że gość zatrzymał sie w swojej wiedzy na zwykłych kotłach zasypowych i o nowoczesnych instalacjach niema pojęcia.

Wracając do tematu zrób według schematu 1 i nie słuchaj instalatora. To co narysował to stara instalacja do kotłów zasypowych bez automatyki, piorytetowego grzania c.w.u. itp.

i teraz mam pytanie

Co zrobić bo w sytuacji kiedy w pokoju ustawie temperaturę np 24 stopnie i piec mi nagrzeje termostat pokojowy wyłączy piec i będzie chodził tylko na podtrzymaniu i wtedy zacznę się kąpać i wypuszczę wodę to co wtedy bo chyba główna pompa się nie załączy ze względu na to że w pokoju jest już 24stopnie i co wodę w bojlerze dopiero bede miał nagrzewana jak w pokoju spadnie do 22 i piec sie włączy?

Priorytetowe grzanie wody nie będzie ci przecież działać, wiec jak wypuścisz ciepłą wodę a piec będzie na podtrzymaniu to będziesz mieć tylko zimną wodę.

Jak to rozwiązać

Bo piec ma wyjście na 2 pompy czy można to zmostkowć?

Czy mostkując zasilanie pompy C.O. i C.W.U. nic sie nie stanie?

Są dwie możliwości :

1. jeśli nie pomylisz fazy z N, a właczanie pomp jest realizowane przez przkaźniki, które separują obwody sterujące od mocowych, i obydwie pompy są zasilane z tej samej fazy, to nic sie nie stanie.

2. sterownik inaczej włacza pompy niż w pk 1, ma jakieś zabezpieczenie, lub zasilanie jednej pompy jest w innej fazie, wtedy w najlepszym razie wywali ci bezpiecznik, a w najgorszym spali sterownik

Ale ja nie mam drugiej pompy i zaworu mieszającego ze względu na brak funduszy.

To trzeba było nie kupować strownika pokojowego a kupić drugą pompe. Masz skopaną instalację na własne życzenie.

• 3 months później...

Tochę pózno ale podpowiem,

kup elektrozawór i załóż za trójnikiem (rozejście grzejniki - zasobnik) na ciepłej nitce idąc w kierunku grzejników, podłącz elektrozawr pod sterownik pokojiwy.

W momencie gdy nastąpi nagrzanie pomieszczeń sterownik zamknie elektrozawór, a pompa będzi ci ładować zasobnik nieprzerwanie.

Stosowny elektrozawór znajdziesz na allegro coś koło 200 pln dla DN25