rena111 07.09.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam,budujemy dom parterowy bez poddasza uzytkowego.W projekcie jest wieniec na sciany fundamentowe ale nasz kierownik budowy mowi,zeby tego nie robic.A Wy co o tym sadzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 07.09.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 jeśli ściana fundamentowa nie przekracza 1,2 wysokości można pominąc. Temat wielokrotnie wałkowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 07.09.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Trzeba spytać konstruktora. Zasady mogą być, ale skoro ktoś tak zdecydował, a zakładajmy, że zna sie na rzeczy, należy nie lekceważyć jego opinii. My wieńca nie mamy, w projekcie też go nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 07.09.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 a u mnie w projekcie był wieniec i w realu też jest jak masz wrysowany to rób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 08.09.2007 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Ława z gruchy, fundament z bloczków, a na to wieniec. Ale już gdzieś na forum był spór o celowość stosowania wieńca; niemal mnie zlinczowano ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lolek70 14.09.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 hej, Ostatnio wałkowałem temat ze znajomym dystrybutorem materiałów budowlanych i strasznie mnie namawiał. Natomiast kierbud mówi, że raczej to nie ma sensu. Oczywiście, jak się inwestor uprze, to może zrobić wszystko... Płaci i wymaga Wydaje mi się, że skoro masz w projekcie wieniec, to powinnaś go robić. Podejrzewam, że projektant liczył naprężenia i w jakimś celu wrzucił ten wieniec do projektu. Z pewnością wieniec nie zaszkodzi, a może tylko pomóc. Pozostają tylko kwestie finansowe... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 14.09.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Ja mam ten sam dylemat, jednak pomyślmy: na ściany fundamentowe przenosza się siły pionowe, siły rozciagające "trzyma" wieniec nad stropem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek30 14.09.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 ... więc poco nam wieniec nad ścianą fundamentową??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 14.09.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 ... więc poco nam wieniec nad ścianą fundamentową??? Po to, by potem nie marudzić że ściany pękają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 15.09.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Nie mam takiego czegoś. W projekcie też nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 15.09.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 A czy w ławach fundamentowych jest zbrojenie ?Bo tu chyba raczej warto utopić stal, niż w górnym wieńcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romek163 15.09.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 jak nie ma piwnic to i wieniec na fundamentach nie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 15.09.2007 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 A czy w ławach fundamentowych jest zbrojenie ? Bo tu chyba raczej warto utopić stal, niż w górnym wieńcu. W pewnych warunkach można tam utopić szyne kolejową , a ściany będą pękały. Zbrojenie ławy i wieńca możesz porównać do pudełka zapałek bez szufladki . Prawda ze trudniej je zgiąć niż pojedynczy kawałek kartonika? przepraszam ze nie podałem bardziej prostego przykładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 16.09.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 U nas w projekcie nie ma. Ale gdyby był to na pewno bym go nie pominęła bez konsultacji z konstruktorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaWo 21.09.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Ja nie mam wieńca, ale też nie było go w projekcie. Myślę, że to czy on tam powinien być czy nie zależy m.in. od takich szczegółow jak np. szerokość Twojej ściany fundamentowej w stosunku do sił jakie będą na nią naciskały i ją rozpychały, tj rodzaju ścian budynku, stropu, dachu itd.Dlatego ja nie podejmowała bym decyzji o tym czy wieniec robić czy nie na podstawie opinii Forumowiczów, bo każdy dom jest inny i o takich sprawach powinny się wypowiadać osoby z wykształceniem budowlanym (i tu broń Boże nie twierdzę nie ma takich wśród Forumowiczów) i po dokładnym zapoznaniu z projektem, a więc np. Twój kierownik budowy. Jeśli masz wątpliwości co do jego kwalifikacji, to poszukaj innego. Ot taka moja rada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 23.09.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 U nas jest zbrojenie - budynek parterowy, lekki szkielet - podwalina, do której montowano następnie konstrukcję budynku, została zakotwiona właśnie do zazbrojonego wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 24.09.2007 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 Witam.A ja mam takie pytanie:Jakie zbrojenie na wieniec ściany fundamentowej? Czy taki sam jak ławy, czy mniejszy?Dane:Ława 30x50, zbrojenie w projekcie 4*14 (ja chyba dam 4*12)Pustaki fundamentowe: 12x24x38, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts