Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy robiliscie wieniec na sciany fundamentowe ?

Recommended Posts

hej,

Ostatnio wałkowałem temat ze znajomym dystrybutorem materiałów budowlanych i strasznie mnie namawiał.

Natomiast kierbud mówi, że raczej to nie ma sensu.

Oczywiście, jak się inwestor uprze, to może zrobić wszystko...

Płaci i wymaga :-)

Wydaje mi się, że skoro masz w projekcie wieniec, to powinnaś go robić.

Podejrzewam, że projektant liczył naprężenia i w jakimś celu wrzucił ten wieniec do projektu.

Z pewnością wieniec nie zaszkodzi, a może tylko pomóc.

Pozostają tylko kwestie finansowe...

pozdrawiam

A czy w ławach fundamentowych jest zbrojenie ?

Bo tu chyba raczej warto utopić stal, niż w górnym wieńcu.

W pewnych warunkach można tam utopić szyne kolejową , a ściany będą pękały.

Zbrojenie ławy i wieńca możesz porównać do pudełka zapałek bez szufladki :wink:. Prawda ze trudniej je zgiąć niż pojedynczy kawałek kartonika?:wink:

przepraszam ze nie podałem bardziej prostego przykładu.

Ja nie mam wieńca, ale też nie było go w projekcie. Myślę, że to czy on tam powinien być czy nie zależy m.in. od takich szczegółow jak np. szerokość Twojej ściany fundamentowej w stosunku do sił jakie będą na nią naciskały i ją rozpychały, tj rodzaju ścian budynku, stropu, dachu itd.

Dlatego ja nie podejmowała bym decyzji o tym czy wieniec robić czy nie na podstawie opinii Forumowiczów, bo każdy dom jest inny i o takich sprawach powinny się wypowiadać osoby z wykształceniem budowlanym (i tu broń Boże nie twierdzę nie ma takich wśród Forumowiczów) i po dokładnym zapoznaniu z projektem, a więc np. Twój kierownik budowy. Jeśli masz wątpliwości co do jego kwalifikacji, to poszukaj innego. Ot taka moja rada.

Pozdrawiam