agaaga050 07.09.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam. Mam pytanie. Kupiłam projekt gotowy domu, jednak bedę robiła w nim przeróbki. Zastanawiam się także nad fundamentami, ponieważ w projekcie fundament jest wylewany. Czy ktoś się orientuje, czy przy dzisiejszych kosztach stali i innych potrzebnych materiałów, nie taniej byłoby zrobić fundament z bloczków??? Proszę o radę. Dom ok. 140 m2 bez piwnicy, parterowy z użytk.poddaszem. http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41c67d7cf215a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 07.09.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Hej. Nasz dom również jest z poddaszem użytkowym ,bez piwnicy. Ma 175m2. My robimy ławy z betonu gotowego-gruchy a na to bloczki 12x25x38. Dzwoniłam w kilka miejsc i cena waha się od 3zł do 2,80zł. Nasz kierownik twierdzi ,że jeszcze stanieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 07.09.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 My mamy z bloczków. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.09.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 po co ci ta stal, zbrojenie, szalowanie, dawaj z bloczkow, tylko zwroc uwage: niech beda naprawde mocne ! najlepiej rzuc jednym w drugi tak z wysokosci 2m, jak sa OK, to zaden nie peknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aladin07 17.12.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 bloczki - mniej z tym chyba zabawy ( nie trzeba szalowac, zbrojen robic jakis udownych i chyba w sumie latwie pion w nich zachowac owszem wszystko zalezy od ekipy ale w pewnych wymiarach takich murow moga byc juz potrzebne stalowe szalunki bardzo wiele domow jest przeciez na bloczkach zrobionych i stoja ale uzgodnij to z projektantem i swoim kierbudem bo Ty mozesz swoje chciec a on sie nie zgodzi i koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 17.12.2007 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Zdecydowanie mocniejszy (i droższy) to ten wylewany do szalunków ze zbrojeniem. Ale to przecież dom a nie maszt telefoniii komórkowej lub wiatrak. Dlatego polecam taniej i wystarczająco dobrze - z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 20.12.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 U nas wylewny. W całości. Ale to pomysł mojego męża Myślę, że wylewany jest mocniejszy, ale taki murowany też pewnie wystarczy, a jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 20.12.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 U nas wylewny. W całości. Ale to pomysł mojego męża Myślę, że wylewany jest mocniejszy, ale taki murowany też pewnie wystarczy, a jest tańszy. A wylewany do gruntu czy do szalunków, bo jak do gruntu i w betoniarce kręcony to bym się skłaniał ku temu z bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rena Lipinska 21.12.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 m.zd. zależy od podłoża, u mnie ławy są wylewane, a ściany fundamentowe z bloczków. Podłoże - piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 21.12.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 m.zd. zależy od podłoża, u mnie ławy są wylewane, a ściany fundamentowe z bloczków. ...u nas tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 24.12.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 m.zd. zależy od podłoża, u mnie ławy są wylewane, a ściany fundamentowe z bloczków. Podłoże - piach. Dokładnie to samo. Beton B15 z gruchy. Ponoc przywieźli B17,5.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 04.01.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam. Mam pytanie. Kupiłam projekt gotowy domu, jednak bedę robiła w nim przeróbki. Zastanawiam się także nad fundamentami, ponieważ w projekcie fundament jest wylewany. Czy ktoś się orientuje, czy przy dzisiejszych kosztach stali i innych potrzebnych materiałów, nie taniej byłoby zrobić fundament z bloczków??? Proszę o radę. Dom ok. 140 m2 bez piwnicy, parterowy z użytk.poddaszem. http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41c67d7cf215a A my zbudowaliśmy ściany fundamentowe z pustaków szalunkowych, czyli tak w pół drogi, trochę lane i trochę bloczki, tylko z dziurą . Wygląda to tak: http://hse.nazwa.pl/frankbud/html/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekpt 04.01.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 B15 to troche nie za słaby??? Ja miałem B25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateo 08.01.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Ja mam fundament wylewany w szalunku z betonu B20 szerokości 25 cm. Ponieważ buduje systemem gospodarczym zamierzam jak najwięcej prac zrobić we własnym zakresie. Fundamenty również zrobiłem podczas wakacyjnego urlopu. Wylałem ławy w gruncie zazbrojone (nie trzeba wielkiej filozofii) a następnie zbiłem z desek szalunki mniej więcej na wysokość 1,2 m. (tu było znacznie gorzej) Wszystko to zalałem i jest ok. Gdyby przyszło mi zamówić murarzy do bloczków zapłaciłbym dużo więcej. Wiem natomiast, że większość ludzi z różnych względów nie podejmuje się takich prac. Jeżeli wylewany za pomocą wynajętej ekipy lub murowany za pomocą zewnętrznych murarzy to rzuć monetą i wybieraj co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasha 11.02.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 My mamy bloczki. Polecił nam murarz mimo ze to była dla niego dodatkowa robota której nie doliczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
focus 11.03.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A wieńca nie trzeba zbroić? Jak jest funament z bloczków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 13.03.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Jeśli masz szalunki, to wylej, będzie jednak szybciej, jesli nie masz szalunków, nie możesz wypożyczyć (koszt) lub zbijać z desek (koszt + czas), to z bloczków. Sprawna ekipa postawi to dość szybko.Ale jeśli nawet budujesz fundament z bloczków, to i tak musisz wylać ławę, zazbroić ją itp.Zakładam, że nie robisz najprostrzego fundamentu, czyli beton lany w ziemię, w wykopany fundament.Budując domek weekendowy lałem beton w ziemię, teraz budując dom do mieszkania na stałe, mam wylana ławę, fundament z bloczków, wysmarowany dysperbitem, ocieplony 8cm styro i siatka z klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malyrs 13.03.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ja zaczynam budowe za jakiś miesiąc i też miałem dylemat dotyczący fundamentów. Na działce mam strasznie twardy grunt i zdecydowałem się na zrbienie wykopu na ok 40 cm (szer) i ok 130 cm ( głeboki) i zalanie go betonem do powierzchni ziemi, nie obawiam się osunięcia, a póżniej niski szalunek i znowu beton. Buduje sam więc ograniczam koszty jedynie do materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 16.03.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 My mamy fundament wylewany z zatopionym zbrojeniem, na to piwnica murowana z bloczków betonowych, choć żałuję, że również nie zrobiliśmy ścian piwnicy wylewanych z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 12.02.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Mój kierownik budowy twierdzi że wylewane piwnice wychodzą taniej niż z bloczków. W projekcie mam zaplanowaną grubość ścian fundamentowych na 29 cm - lane.Kostka kosztuje w mojej okolicy ok 3,5 - 3,9 zł (38/25/12) Rozmiar nie pasuje do projektu.Cena 1 m3 betonu B20 to ok 260 zł Przy wylewanych trzeba doliczyć koszt desek szalunkowych i robocizny z tym związanej.Przy bloczkach doliczamy robocizne murarzy + betoniarka i materiały na zaprawe. Jak sadzicie co mi sie bardziej opłaci przy dość wąskiej ścianie fundamentowej.Dom ma być podpiwniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts