Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FUNDAMENT WYLEWANY CZY Z BLOCZKÓW

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie. Kupiłam projekt gotowy domu, jednak bedę robiła w nim przeróbki. Zastanawiam się także nad fundamentami, ponieważ w projekcie fundament jest wylewany. Czy ktoś się orientuje, czy przy dzisiejszych kosztach stali i innych potrzebnych materiałów, nie taniej byłoby zrobić fundament z bloczków??? Proszę o radę. Dom ok. 140 m2 bez piwnicy, parterowy z użytk.poddaszem. http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41c67d7cf215a

• 3 months później...

bloczki - mniej z tym chyba zabawy ( nie trzeba szalowac, zbrojen robic jakis udownych

i chyba w sumie latwie pion w nich zachowac :) owszem wszystko zalezy od ekipy

ale w pewnych wymiarach takich murow moga byc juz potrzebne stalowe szalunki

bardzo wiele domow jest przeciez na bloczkach zrobionych i stoja :)

ale uzgodnij to z projektantem i swoim kierbudem

bo Ty mozesz swoje chciec a on sie nie zgodzi i koniec

• 2 weeks później...
Witam. Mam pytanie. Kupiłam projekt gotowy domu, jednak bedę robiła w nim przeróbki. Zastanawiam się także nad fundamentami, ponieważ w projekcie fundament jest wylewany. Czy ktoś się orientuje, czy przy dzisiejszych kosztach stali i innych potrzebnych materiałów, nie taniej byłoby zrobić fundament z bloczków??? Proszę o radę. Dom ok. 140 m2 bez piwnicy, parterowy z użytk.poddaszem. http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m41c67d7cf215a

A my zbudowaliśmy ściany fundamentowe z pustaków szalunkowych, czyli tak w pół drogi, trochę lane i trochę bloczki, tylko z dziurą :lol: :wink: .

Wygląda to tak:

http://hse.nazwa.pl/frankbud/html/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=2

Ja mam fundament wylewany w szalunku z betonu B20 szerokości 25 cm. Ponieważ buduje systemem gospodarczym zamierzam jak najwięcej prac zrobić we własnym zakresie. Fundamenty również zrobiłem podczas wakacyjnego urlopu. Wylałem ławy w gruncie zazbrojone (nie trzeba wielkiej filozofii) a następnie zbiłem z desek szalunki mniej więcej na wysokość 1,2 m. (tu było znacznie gorzej) Wszystko to zalałem i jest ok. Gdyby przyszło mi zamówić murarzy do bloczków zapłaciłbym dużo więcej. Wiem natomiast, że większość ludzi z różnych względów nie podejmuje się takich prac. Jeżeli wylewany za pomocą wynajętej ekipy lub murowany za pomocą zewnętrznych murarzy to rzuć monetą i wybieraj co wyjdzie.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Jeśli masz szalunki, to wylej, będzie jednak szybciej, jesli nie masz szalunków, nie możesz wypożyczyć (koszt) lub zbijać z desek (koszt + czas), to z bloczków. Sprawna ekipa postawi to dość szybko.

Ale jeśli nawet budujesz fundament z bloczków, to i tak musisz wylać ławę, zazbroić ją itp.

Zakładam, że nie robisz najprostrzego fundamentu, czyli beton lany w ziemię, w wykopany fundament.

Budując domek weekendowy lałem beton w ziemię, teraz budując dom do mieszkania na stałe, mam wylana ławę, fundament z bloczków, wysmarowany dysperbitem, ocieplony 8cm styro i siatka z klejem.

Ja zaczynam budowe za jakiś miesiąc i też miałem dylemat dotyczący fundamentów. Na działce mam strasznie twardy grunt i zdecydowałem się na zrbienie wykopu na ok 40 cm (szer) i ok 130 cm ( głeboki) i zalanie go betonem do powierzchni ziemi, nie obawiam się osunięcia, a póżniej niski szalunek i znowu beton. Buduje sam więc ograniczam koszty jedynie do materiału.

• 10 months później...

Mój kierownik budowy twierdzi że wylewane piwnice wychodzą taniej niż z bloczków.

W projekcie mam zaplanowaną grubość ścian fundamentowych na 29 cm - lane.

Kostka kosztuje w mojej okolicy ok 3,5 - 3,9 zł (38/25/12) Rozmiar nie pasuje do projektu.

Cena 1 m3 betonu B20 to ok 260 zł

Przy wylewanych trzeba doliczyć koszt desek szalunkowych i robocizny z tym związanej.

Przy bloczkach doliczamy robocizne murarzy + betoniarka i materiały na zaprawe.

Jak sadzicie co mi sie bardziej opłaci przy dość wąskiej ścianie fundamentowej.

Dom ma być podpiwniczony.