BK 13.02.2009 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 A czy ktoś robił badania gruntu? Myślę że to powinno przeważyć - jeśli grunt nie jest plastyczny czy w inny sposób trudno, to wylewany i jakoś dodatkowo zaabrojony, zgodnie ze wskazaniem geologa i projektanta.Może warto wydać te parę stówek żeby się upewnić czy dodatkowe koszty paru tysięcy są konieczne czy nie ... U nas np. po badaniach za 400 zł wyszło że trzeba dodatkowo zabezpieczyć fundament poprzez zazbrojony wieniec - długa ściana fundamentowa (ok 16 metrów w jednym miejscu) i trudny grunt, plus wody gruntowe przesądziły o okreslonym wykonaniu i zabezpieczeniu fundamentów. Jeśli grunt nie sprawia problemów to po co wydawać pieniądze na zabezpieczenia, folie, etc.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marxxx 13.02.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 A w rejonie występowania szkód górniczych co jest lepszym rozwiązaniem, lane ściany fundamentowe czy bloczki betonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcsmile 15.02.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 A czy ktoś robił badania gruntu? Myślę że to powinno przeważyć... Wielu inwestorow bagatelizuje ten temat, a ja osobiscie sie spotkalem z sytuacja kiedy juz wszystko bylo gotowe, lacznie z pozwoleniem na budowe, inwestor chcial sie budowac ale w ostatniej chwili postanowil zrobic badania geotechniczne, i sie okazalo ze pod metrowa warstwa piasku (o tym oczywiscie wiedzial) bylo 2m torfu (i tego szanowny pan juz sie nie domyslal) i sie troche zdziwil bo na dniach mial zaczynac budowe, i tak na dobra sprawe to badania mu uratowaly d*psko. fakt faktem musial wyrzucic troche kasy na wymiane tego syfu ale przynajmniej mial pewnosc ze za 2 lata nie bedzie wchodzil na poddasze bezposrednio z poziomu terenu ale zeby nie bylo ze robie OT to sie wypowiem: ja bede mial z bloczkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liz81 15.03.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Nie wiem na jakiej podstawie twierdzicie ze fundament z bloczkow jest tanszy od wylewanego z betonu B15/B20????? Czy ktos z was pokusil sie o obliczenia czy cytujecie za swoimi wykonawcami???? Moj wykonawca twierdzil i radzil ze z bloczkow jest taniej i ze lepiej robic tym sposobem. Oczywiscie przyjalem to do wiadomosci ale postanowilem to obliczyc. Okazalo sie ze na moim nieskomplikowanym fundamencie robi sie roznica na okolo 5,5 tys zl na korzysc fundamentu wylewaneg. Do kalkulacji wzialem z jednej strony zapotrzebowanie na bloczki z drugiej tylko beton. Do bloczkow powinienem dodatkowo doliczyc koszty zaprawy, piasku, betoniarki itp. Z drogiej strony do fundamentu wylewanego nalezy dodac deski szalunkowe i wszystko co jest do tego potrzebne. Po zamowieniu tego w tartaku zaplacilem 3 tys zl. Daje to roznice 2,5 tys na korzysc fundamentow wylewanych, przypominam ze do bloczkow nie dolczalem kosztow zaprawy, a deski z szalunkow beda potrzebne przez cala budowe i na koncu wykorzystuje sie je na łaty i murłaty na dachu. Po tych nieskomplikowanych obliczeniach zakomunikowalem mojemu wykonawcy ze chce robic fundament wylewany bo sobie to policzylem i wyszlo mi ze jest tanszy o okolo 2,5 tys, a moj wykonawca odparl "jak sie pooblicza to wlasnie tak wychodzi"P.S. uwazajcie na wykonawcow bo im nie zalezy na tym, abyscie mieli najleprze rozwiazania za najleprza cene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwona 16.03.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 No właśnie. Ja na etapie fundamentów byłam prawie 2 lata temu ale też pamiętam, że wykonawca chciał robić fundament z bloczków.Gdy wszystko sobie policzyłam, wyszło że lany wychodzi o wiele taniej. Policzcie sobie cenę m3 betonu i m3 bloczków. Do bloczków dochodzi zaprawa, do lanego deski szalunkowe, które wykorzystałam jeszcze do deskowania stropu a potem dachu (było trochę pracy z czyszczeniem i wyciąganiem gwoździ). Cena robocizny miała być taka sama w obydwu przypadkach. Nie wiem który lepszy- pewnie obydwa dobre, ale lany na pewno tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 19.03.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 P.S. uwazajcie na wykonawcow bo im nie zalezy na tym, abyscie mieli najleprze rozwiazania za najleprza cene. Coś w tym jest u mnie majster mówi, że leje ławy prosto w doły bez żwiru chudziaka itd i zgłupiałem czy tak można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liz81 19.03.2009 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Nie jestem specjalista budowlanym, mam w rodzinie "budowlańca" wiec czasem coś usłyszę. Jeżeli chodzi o lawy to do niedawna chyba wszystkie domu w Polsce powstawały na "tradycyjnych" fundamentach wylewanych do wykopanych w ziemi "rowów" i jakoś te domy stoją i w zdecydowanej większości przypadków mają się dobrze. Wydaje mi sie ze ławy pod "standardowe domki jednorodzinne" robi się raptem od "kilku" lat i nie są one konieczne. Natomiast jeżeli już się robi ławę to wypada ją podsypać chociaż piaskiem, jak każdy beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeataSlawek 22.03.2010 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Ten temat jest bliski wiec dam rade tym, ktorzy tutaj jeszcze zajrza. Na badanie geotechniczne nie oszczedzajcie, dzien przed wejsciem ekipy koparka zdjela u mnie humus kierownikowi geodecie i operatorowi nie podobalo sie podloze. Poczatkowe wiadomosci byly kiepskie ale po badaniach laboratoryjnych okazalo sie ze nie jest az tak zle koszt 640 zl. Ale dzieki temu wiem,ze grunt jest slaby poszerzono mi lawy i teraz kolejny watek zwiazany z tematem, wymieniono sciany fundamentowe z bloczkow na lane. Argument jest taki,ze sam wieniec nie usztywnia wystarczajaco za to wylany w calosci fundament jak najbardziej. Co z reszta jest logiczne efekt jest taki,ze rozkald sil jest bardziej rownomierny.Podsumowujac raczej zalezy to od warunkow niz widzimisie inwestora, zawsze robcie badania gruntu, na slabym gruncie stosuje sie sciany wylewane, w tym wypadku argumenty ekonmiczne traca sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts