Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

szukam taniego materiału na droge wewnętrzną. Zależy mi na tym aby po zakończeniu budowy można go było łatwo podreperowac nie bankrutując przy tym. Status prac "0" - dziure kopie w przyszłym tygodniu więc będzie nią jkeździła jeszcze masa sprzętu - w tym i przyszłym roku. niestety jestem na końcu i drogi i planowanego czasu realizacji "wymarzonego". sąsiedzi ulokowani przy wjeździe na drogę wewnetrzną już kończą i wprowadzają sie w tym roku. W związku z tym strasznie cisną na jej zagospodarowanie - co zresztą potrafię zrozumieć.

Ze względu na koszty materiału odpadł już polbruk, teraz sa jumby - niestety nie tańsze a drogi jest ze 400m2.

Na domiar złego droga jest na glinie i jak tylko coś kapnie z nieba możemy urządzać błotne zapasy - po kolana conajmniej :lol:

I tu pytanie: jak przy minimum kosztów utwardzić to błoto - krótko i długoterminowo.

z góry dzięki za podpowiedzi (pewnie nie tylko ja borykam się z błotem...)

https://forum.murator.pl/topic/86533-jak-tanio-utwardzi%C4%87-droge-przez-m%C4%99k%C4%99-czyt-b%C5%82oto/

tluczen nie jest taki taki jak sie wydaje ,ja mam drogi cos okolo 60-70 metrow i szerokiej na 4,5 metra .poszlo 150 ton tlucznia a i tak to malo .teraz tluczen jest po okolo 20 zloty plus transport (300-400-za wywrotke -wanne)

po przeliczeniu Twojego zapotrzebowania wychodzi mi okolo 11 wywrotek 30 tonowych ,latwo policzyc kazda wywrotka to 800 zloty,zakladajac ze zaladuje 25 ton.(500 zloty tluczen i 300 transport)

daje to sume okolo 9000 zloty to chyba nie malo jak za tluczen betonowy.

propouje poszukac plyt MON .moze ktos bedzie mial w jakies okazjonalnej cenie

pozdr

u nas teren był bardzo podmokły (woda na wiosnę stała ok. 10 cm od powierzchni studni) wybraliśmy ok 30 cm humusu, potem gruz betomowy i co tam było z rozbieramego budynku, potem przesypaliśmy to piachem i na to szlaka, jest juz 3 lata i nic się nie dzieje (samochody z HDS 10 palet dają radę). w przyszłości tzw. HZ - szary kamyczek myślę że będzie ok. Droga 66 mb na 3,5 m szerokości

:wink: