Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porozmawiajmy o ruderze Olorobala

Recommended Posts

Witam,

śledzę wątek "budowa starego domu" i trafiłam na Twój dziennik. Bardzo jestem ciekawa twoich zdjęć. Nie wiem czy to z moim komputerem jest coś nie tak - zamiast zdjęć widzę krzyżyki. Mam też starą chałupkę i chciałam podpatrzeć jak prace idą u Ciebie.

Pozdrawiam,

U mnie się otwierają bez problemu.

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam serdecznie :-).

Okolicę znam ponieważ moja przyjaciółka mieszka w Palowicach i kiedy szukaliśmy czegoś sensownego do zamieszkania namawiała mnie na zakup ziemi w tych rejonach. Faktycznie lokalizacja jest boska, lasy, spokój i cisza. Troche jednak wymiękliśmy z uwagi na dzieci i kupilismy działkę w Rybniku (po oględzinach całej masy starych domków ;-).

Póki co kończymy dom rodziców i przymierzamy się do własnego, a ja podglądam troszkę po cichu jak z budowlanką zmagają się inni .... :lol:

Również jesteśmy budowlańcami i dlatego podwójne uszanowanie dla wszystkich, którzy decydują się na remont starego domu - bo to tak jakby czasem dwa nowe postawić :wink: .... a pozorne oszczędności diabli biorą :evil:

Choć prawda jest taka, że jak dla mnie coś jest w tych domkach... one po prostu często maja duszę... wasz pewnie też :D

Co jest z tymi fachowcami - gdzie się nie obejrzę tam jakieś problemy z terminami, my czekamy akurat na okna, które miały być miesiąc temu :lol: ,Wy na dach. Co planujecie na elwacji? Domek ma być raczej w stylu nowoczesnym, czy będziecie próbowali coś pod styl starej zabudowy?

Pozdrawiam

My raczej coś nowo-starego planujemy.... Raczej tradycyjnie i co nie co odzyskanego np. Jezus bez krzyża co prawda, ale na elewację go znów wmontujemy. Taki talizman ;)

Ogólną wizualizację elewacji wkleiłam. Później będziemy nieco udoskonalać efekt końcowy....

Na dach czekamy, bo nie dojechały jeszcze elementy stropu ze Szwecji, bo ponoć szwedzi nie pracują w lipcu (prawda to?).... Ale niby dziś mają być... Zobaczymy...

Miło czytać budowlańca :) Po jakiej szkole? Dawno?

My kończyliśmy w 2004 roku budownictwo w Rybniku :)

Taaa u fachowców.... Mąż szybciej, gorzej ze mną.... Na razie specjalizuję się w zmianie pieluch na czas, podawaniu leków na chama i czytaniu bajek 8)

Drewno ma być suszone do 4% wilgotności, nieimpregnowane pierwszej klasy... Dlatego jest importowane...

Fotek na razie nie ma czego robić. Niewiele ciekawego się dzieje. Tak sobie dłubią pomalutku...

Zmiana pieluch to też w końcu ważna praktyka :D.

Wizualizację widziałam i jak dla mnie super - prosty domek bez udziwnień i zdobników w starym stylu, jeśli jeszcze do tego detal muśnięty tradycją to będzie naprawdę ekstra.

Wybór drewna o specjalnych własciwościach rozumiem, że podyktowany jest wymaganiami stropu drewnianego. Nie przypuszcam, że zależałoby Wam na specjalnej więźbie ze Szwecji ;-).

A propos szkoły - Rybnik to klimaty mojego męża, też kończył CKI (BA) tylko troszkę wcześniej, ja kończyłam Gliwice (i też troszkę dawniej...ale tylko troszkę :D ).

czekamy na dalsze relacje z postępu robót, które jak widzę ze zdjęć lubicie tak jak my ;-)

My też CKI (BA) :) Poznaliśmy się na studiach :)

Na więźbie nie zależało nam na jakiejś specjalnej tylko chcieliśmy na stare mury kłaść strop i więźbę lekką w miarę. Więc zdecydowaliśmy się na coś takiego

http://i6.photobucket.com/albums/y212/olorobal/dom/dach1.jpg

http://i6.photobucket.com/albums/y212/olorobal/dom/dach2.jpg

Przyjeżdza na budowę i w 3-5 dni montują całość :) Byłoby krócej, ale mamy dość ciasno i dłużyca nie wyrobi....

Świetna sprawa, tym bardziej że też własnie zastanawiałam się nad obciążaniem starych murów nowym stropem. Poza tym fundamenty też nie są jakiś górnych lotów nośnosci ;-). skąd wyszperaliscie takie rozwiaznie? Jak to wychodzi cenowo w stosunku do tradycji strop monolit + więźba?

Czym planujecie wykończyć ten strop? Jest jakaś specjalna technologia producenta czy tradycja - dechy, wypełnienie itp....

Pozdrówka

PS. Jesli mogę to ja bardzo chętnie namiary na dystrybutora, firmę :lol: , ale jestem pasożytem :roll:

A my przebrnęlismy przez okna :D, jutro spróbuję załączyć zdjęcia.

Pozdrawiam

A proszę :)

http://www.profi-can.katowice.pl/

Cenowo... Nie robiliśmy kosztorysu. Konstrukcja nas wyniosła 20 tys. Facet zaprojektował nam ilość, wielkość i rozstaw elementów....

Obijemy to plytami OSB, wewnątrz karton-gips, a dach blachodachówka. Jak w domach szkieletowych.... No i szybko się to robi....

W pierwszej wersji mieliśmy robić strop ceramiczny potorherm i wyszło kosztowo ok 10tys. + deskowanie + robocizna (bo nie wiem czy rodzinnie daliby radę to wykonać)....

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Wow...ale pienkna konstrukcja dachu - no świetnie to wygląda, ale powiedz mi oni to w jednym kawałku z tej Szwecji przywieźli czy tu składane było gdzieś w fabryce czy na budowie??

No Olka wrzucaj zdjęcia, wrzucaj nie leń sie :wink: sąsiadko :D :D