gosiaber 07.09.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam Jako początkująca i całkiem "zielona" w sprawach budowlanych proszę Was o pomoc w ocenie projektu. Jest to projekt domu W-27.12d z pracowni Pprojekt http://www.dobreprojekty.pl/projekt_w2712d.html Jego wygląd zewnętrzny nie jest imponujący, ale bardzo podoba mi się rozplanowanie pomieszczeń wewnątrz. Wydaje mi sie że będzie bardzo funkcjonalny, ale może sie mylę. Proszę poradźcie mi [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 07.09.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Podoba mi się tan domek http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gifja też sądzę, że będzie funkcjonalny, osobiście zrezygnowałabym ze spiżarki i powiększyła kuchnię, ale to kwestia potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaber 08.09.2007 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Bardzo dziękuję, że ktoś odpowiedział Spiżarka, według mnie jest dużym plusem tego domu, na pewno z niej nie zrezygnuję. A wydaje mi się że kuchnia 10 m będzie wystarczająca. Zastanawia mnie tylko wielkość salonu i jadalni (29 m) , czy nie będzie tam ciasno, chciałabym część wypoczynkową ustawić na środku salonu , a nie pod ścianą. natomiast stół w wykuszu. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 08.09.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Myślimy tak:zmiany jakich dokonujemy w naszych projektach gotowych podyktowane są indywidualnymi wymaganiami wobec domu to, co mnie pasuje, nie musi pasować komuś innemu podoba mi się ten projekt, ponieważ jest jednym z nielicznych, w którym niczego bym nie zmieniła (prawie)ja nie potrzebuję stołu jadalnego na 8 osób, dlatego powiększyłabym kuchnię aby tam zmieścił się stół dla rodzinydzięki temu miałabym większy salon i możliwość ustawienia/przestawiania mebli nie potrzebuję spiżarni w kuchni, pomieszczenie gospodarcze spełni wielorakie funkcje ale to Twój dom i meble ustawisz sobie w nim sama http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 09.09.2007 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Domek bardzo fajny i wyglada dużo lepiej wedlug mnie niż "imponujące" dworki i pałacyki. Jedynie co mniej lubię, to wykusze wielokątne i balkony - podraża to koszt i nie daje dużo funkcjonalności, chociaż przy tym domku wykusz zwiększa istotnie powierzchnię salonu A co do spiżarki, to tam jest tylko ścianka działowa, więc można ją zrobić albo nie już na etapie wykończeń, gdy dobrze widać jakie są proporcje salonu i kuchni. Ja lubię spiżarki przy kuchni, zwłaszcza otwartej, bo można uniknąć bałaganu w kuchni. Przy tej kuchni prosi się też wyspa, która może pełnić fiunkcję stołu na codzień.Jeśli domek jest dla was za mały, to taka bryła z latwością się wydłuża wzdłuż kalenicy i nawet pół metra, nie mówiąc o metrze da tu bardzo dużo, nie zwiększając znacząco kosztów i powierzchni całego domku (chyba o ok. 12-15 m2). Wtedy można zrezygnować właśnie z tego wykuszu i balkonu, jeśli nie jesteście do niego przywiązani. Obrys budynku i odległość od granicy działki pozostaną takie same. Salon za to stanie się szerszy i ustawniejszy, będzie miał sporo ponad 30 m2. W kuchni będzie miejsce i na stól i na spiżarkę, a sypianie na górze zyskają miejsce na garderoby.My w taki sposób zwiększyliśmy domek Sosenka i salon zyskał 5 m powierzchni, a kuchnia wygodną spiżarkę, na którą wcześniej nie było miejsca. Bryła domu nie zmieniła się szczególnie, zwłaszcza, że u mnie dom stoi kalenicą prostopadle do ulicy. Można sprawdzić bawiąc sie w komputerze na najporstszym programie, nawet Paincie jak to będzie wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaber 10.09.2007 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Bardzo dziękuję El-ka za twoje rady. Pomysł z poszerzeniem domu wydaje się dobry, bo do wykuszu nie jesteśmy za bardzo przywiązani. A swoją drogą o ile może być droższy koszt domu z wykuszem od domu bez niego? Ale po poszerzeniu domu, zakładając że zrobimy to po stronie salonu i kuchni, o co nam chodzi, dom straci na symetryczności tzn drzwi wejściowe będą mocno z boku, nie wiem jak to będzie wizualnie wyglądać. Trzeba się nad tym zastanowić? Znalazłam jeszcze taki projekthttp://pprojekt.pl/projekt356-grazka.html rozmieszczenie bardzo podobne, prawie identyczne. Tylko z kolei tu jest problem z małą kuchnią, ale jakby go poszerzył prostopadle do kalenicy chociaż o 1m, lub 2( jeśli to w ogóle możliwe) to myślę rozwiązało by to problem. Z zewnątrz też niczego sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts