piotr224 22.07.2003 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Mam dość lamerskie pytanie:Dom z poddaszem uzytkowym ma jedną czy dwie kondygnacje? Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 23.07.2003 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 piotr224, budynek mieszkalny - parterowy z użytkowym poddaszem (czyli mieszkalnym) liczy się jako budynek dwukondygnacyjny, gdyby poddasze było wykorzystywane np. na suszarnię lub inne pomieszczenia gospodarcze - byłby to strych nieużytkowy czyli - budynek jednokondygnacyjny pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harry.wesoly 05.11.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Chce wybudować dom z poddaszem użytkowym bez piwnicy ale według zapisów z planu zagospodarowania co do wysokości budynku to jest zapis, że cyt" wyskość zabudowy min 13,5m w tym:- dla budynków mieszkalnych od 2 do 3 kondygnacji, nie licząc poddasza użytkowego- dla budynków pozostałych do 4 m i nie więcej niż 1 kondygnacjaJaki projekt w takim razie szukać w internecie, czy np taki projekt się kwalifikuje ?http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-12.htmlczy jeżeli nie chce piwnicy to musi być parter, piętro i dopiero poddasze nieużytkowe, nie rozumiem za bardzo tego zapisu i jaki projekt mam w takim razie szukać czy wśród projektów piętrowych czy takich z poddaszem użytkowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 06.11.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Chyba maximum 13,5m a nie minimum. Bo jak minimum to musisz chyba blok zbudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harry.wesoly 06.11.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Słusznie, max 13,5 m. Nie chce domu parterowego ale dom z piętrem bez piwnicy i tu na tym etapie nie wiem w jakich projektach szukać bo w planie piszą, że od 2-3 kondygnacji nie licząc poddasza użytkowego. To mam rozumieć, że musi być to dom z typowym piętrem a nad nim jeszcze poddasze użytkowe bo muszę mieć dach dwuspadzisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.11.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Chyba źle interpretujesz zapisy w MPZP - podaj link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 06.11.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Ja to rozumiem tak że nie możesz po prostu zbudować ani domu parterowego ani 4 piętrowego lub wyższego. Widocznie w okolicy są tylko takie domu i parterówka jak i wyższy niż 3 piętra nie pasował by do okolicy. Co do poddasza nieużytkowego - to chyba każdy dom ma - nazywa sie to strych:). Poddasze użytkowe to taka troche myląca nazwa. Jakj dla mnie dom ze skosami na poddaszu to dom dwypiętrowy, a nie z urzytkowym poddaszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harry.wesoly 07.11.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Nie mogę znaleźć w internecie strony odpowiedniej do dodania linku do planu także poniżej część planu poświęcona mojej jednostce 15Mj,U 15 Mj, U – teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej z dopuszczalną funkcją usługową:a) powierzchnia działki minimum 950 m2, b) powierzchnia zabudowy nie mniej niż 60 m2 dla każdego z budynków, c) obowiązująca linia zabudowy dla budynku mieszkalnego w odległości 10 m od linii rozgraniczającej wspólnej z granicą planu; nie dotyczy możliwej do dobudowania od frontu, na głębokość do 6 m, części parterowej mieszczącej wyłącznie pomieszczenia lokalu usługowego, d) nieprzekraczalne linie zabudowy:- w odległości 6 m od linii rozgraniczającej wspólnej z terenem ulicy, - w odległości 4 m od linii rozgraniczającej wspólnej z terenem przejścia pieszego, e) wysokość zabudowy maksimum 13,5 m, w tym:- dla budynków mieszkalnych od 2 do 3 kondygnacji, nie licząc poddasza użytkowego, - dla budynków pozostałych do 4 m i nie więcej niż 1 kondygnacja, f) dach budynku mieszkalnego typu dwuspadowego, o głównej kalenicy równoległej do północnej granicy planu, z jednakowym nachyleniem wszystkich połaci wynoszącym 40°-45°,z dopuszczeniem lukarn i naczółków, g) dopuszcza się realizację na działce co najwyżej1 budynku z lokalami mieszkalnymi, zawierającego nie więcej niż 4 mieszkania, h) zakazuje się wprowadzania funkcji produkcyjnej przekraczającej potrzeby wynikające ze świadczonych na miejscu usług, a także wszelkiej innej działalności uciążliwej, w szczególności uznanej za przedsięwzięcie mogące znacząco oddziaływać na środowisko, i) powierzchnia zieleni na działce minimum 200 m2, j) wymaga się wyznaczenia stanowisk postojowych dla samochodów osobowych w ilości większej od liczby mieszkań; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Istotne dla sprawy jest sformułowanie (na czerwono): "e) wysokość zabudowy maksimum 13,5 m, w tym:- dla budynków mieszkalnych od 2 do 3 kondygnacji, nie licząc poddasza użytkowego, " to na czerwono też jest uwarunkowane tym, co niebieskie. Z tego nie wynika zakaz zabudowy parterowej - ale niepokoi mnie to: " g) dopuszcza się realizację na działce co najwyżej1 budynku z lokalami mieszkalnymi, zawierającego nie więcej niż 4 mieszkania ." A taki budynek (z 4 lokalami) nie jest zabudową jednorodzinną - wyjątek bliźniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harry.wesoly 07.11.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-12.htmlhttp://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-20.htmlTo czy tego typu dom mogę wybudować na mojej działce, oczywiście bez piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.11.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2013 Spełniają wszystkie wymogi zapisu w MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts