Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Liczba kondygnacji

piotr224

Recommended Posts

piotr224,

budynek mieszkalny - parterowy z użytkowym poddaszem (czyli mieszkalnym) liczy się jako budynek dwukondygnacyjny,

gdyby poddasze było wykorzystywane np. na suszarnię lub inne pomieszczenia gospodarcze - byłby to strych nieużytkowy czyli - budynek jednokondygnacyjny

pozdrawiam Piotr

• 10 years później...

Chce wybudować dom z poddaszem użytkowym bez piwnicy ale według zapisów z planu zagospodarowania co do wysokości budynku to jest zapis, że cyt" wyskość zabudowy min 13,5m w tym:

- dla budynków mieszkalnych od 2 do 3 kondygnacji, nie licząc poddasza użytkowego

- dla budynków pozostałych do 4 m i nie więcej niż 1 kondygnacja

Jaki projekt w takim razie szukać w internecie, czy np taki projekt się kwalifikuje ?

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-12.html

czy jeżeli nie chce piwnicy to musi być parter, piętro i dopiero poddasze nieużytkowe, nie rozumiem za bardzo tego zapisu i jaki projekt mam w takim razie szukać czy wśród projektów piętrowych czy takich z poddaszem użytkowym?

Słusznie, max 13,5 m. Nie chce domu parterowego ale dom z piętrem bez piwnicy i tu na tym etapie nie wiem w jakich projektach szukać bo w planie piszą, że od 2-3 kondygnacji nie licząc poddasza użytkowego. To mam rozumieć, że musi być to dom z typowym piętrem a nad nim jeszcze poddasze użytkowe bo muszę mieć dach dwuspadzisty.

Ja to rozumiem tak że nie możesz po prostu zbudować ani domu parterowego ani 4 piętrowego lub wyższego. Widocznie w okolicy są tylko takie domu i parterówka jak i wyższy niż 3 piętra nie pasował by do okolicy. Co do poddasza nieużytkowego - to chyba każdy dom ma - nazywa sie to strych:). Poddasze użytkowe to taka troche myląca nazwa. Jakj dla mnie dom ze skosami na poddaszu to dom dwypiętrowy, a nie z urzytkowym poddaszem

Nie mogę znaleźć w internecie strony odpowiedniej do dodania linku do planu także poniżej część planu poświęcona mojej jednostce 15Mj,U

15 Mj, U – teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej z dopuszczalną funkcją usługową:

a) powierzchnia działki minimum 950 m2,

b) powierzchnia zabudowy nie mniej niż 60 m2 dla każdego z budynków,

c) obowiązująca linia zabudowy dla budynku mieszkalnego w odległości 10 m od linii rozgraniczającej wspólnej z granicą planu; nie dotyczy możliwej do dobudowania od frontu, na głębokość do 6 m, części parterowej mieszczącej wyłącznie pomieszczenia lokalu usługowego,

d) nieprzekraczalne linie zabudowy:

- w odległości 6 m od linii rozgraniczającej wspólnej z terenem ulicy,

- w odległości 4 m od linii rozgraniczającej wspólnej z terenem przejścia pieszego,

e) wysokość zabudowy maksimum 13,5 m, w tym:

- dla budynków mieszkalnych od 2 do 3 kondygnacji, nie licząc poddasza użytkowego,

- dla budynków pozostałych do 4 m i nie więcej niż 1 kondygnacja,

f) dach budynku mieszkalnego typu dwuspadowego, o głównej kalenicy równoległej do północnej granicy planu, z jednakowym nachyleniem wszystkich połaci wynoszącym 40°-45°,

z dopuszczeniem lukarn i naczółków,

g) dopuszcza się realizację na działce co najwyżej

1 budynku z lokalami mieszkalnymi, zawierającego nie więcej niż 4 mieszkania,

h) zakazuje się wprowadzania funkcji produkcyjnej przekraczającej potrzeby wynikające ze świadczonych na miejscu usług, a także wszelkiej innej działalności uciążliwej, w szczególności uznanej za przedsięwzięcie mogące znacząco oddziaływać na środowisko,

i) powierzchnia zieleni na działce minimum 200 m2,

j) wymaga się wyznaczenia stanowisk postojowych dla samochodów osobowych w ilości większej od liczby mieszkań;

Istotne dla sprawy jest sformułowanie (na czerwono):

"e) wysokość zabudowy maksimum 13,5 m, w tym:

- dla budynków mieszkalnych od 2 do 3 kondygnacji, nie licząc poddasza użytkowego, "

to na czerwono też jest uwarunkowane tym, co niebieskie.

Z tego nie wynika zakaz zabudowy parterowej - ale niepokoi mnie to:

" g) dopuszcza się realizację na działce co najwyżej

1 budynku z lokalami mieszkalnymi, zawierającego nie więcej niż 4 mieszkania ."

A taki budynek (z 4 lokalami) nie jest zabudową jednorodzinną - wyjątek bliźniak.