Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do jakiego zakładu mam iść, żeby mi ładnie przycieli jeden front meblowy z płyty wiórowej powleczony cieńką - 1 mm stalą nierdzewną.

Do stolarza?

Do ślusarza?

Do firmy kt óra tnie laserowo? Wątpię żeby bawili sę w tak małe zamówienie.

Może ktoś zna taki zakład w Krakowie?

Ale wszystkie sugestie mile widziane.

Takie rzeczy (jak i wszystkie inne płyty wiórowe) tnie się dwoma różnymi narzędziami.

zwykła plyta wiórowa jest najpierw cięta na małej głębokości od dołu, dla zarysowania miejsca cięcia i zachowania równej eleganckiej krawędzi, a następnie ucinana z góry. Wtedy zęby piły wychodząc z materiału płyty nie rozstrzępiają jej i w sumie otrzymujemy równą krawędź boczną.

Tak samo można zrobić z twoją płytą, nawet stosując zwykłą cyrkularkę, aby tyko miała możliwość przemieszczania mateiału równolegle do powierzchni bocznej piły.

najpierw na wał montujemy tarczę do cięcia metalu tak, by przecinała warstwę stali i jeszcze ok. 1 mm płyty. I tak nadcinamy powierzchnię stali.

Następnie na wał montujemy piłę widiową do płyt i normalnie tniemy plytę jjak każdą inną.

Nawet po niewielu próbach jestem pewien, że linia cięcia nie będzie się różnić od tej wykonanej fabrycznie.

Dzięki wam bardzo!

To już wierzę że jest to wykonalne.

Chociaż dzisiaj w jednym warsztacie nie chcieli sie tego podjąć

Będę próbować dalej.