Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chyba mnie trafi ! - jak umyć kostkę po nawozie do trawy ???

Recommended Posts

Witam,

Przez cały sezon nie zrobiłem tego błędu.

Sypiąc nawóz do trawy, który zawiera pewne ilości żelaza uważałem, by nie sypnąć go na kostkę, bo zauważyłem, że tworzą się takie rdzawe miejsca. Wczoraj sypnąłem nawóz jesienny a ponieważ nie zwróciłem uwagi, że zawiera żelazo robiłem to dosyć "rozrzutnie". Teraz w wielu miejscach mam kostkę jakby mi go rdza zżerała.

Jak to teraz wybawić, bo zamiatanie i płukanie nie pomaga ?

Pomocy !!!!

juras

sypalem kostke preparatem antymech, czy cosik takiego...identyczny problem jak kolega, ale ja sie poddałem i po kilku miesiącach kostka wrocila do dawnego stanu.

pozdrawiam

No bo właśnie niby to żelazo ma wypierać mech, tak przynajmniej piszą na nawozie. Ja na wiosnę też trochę spaskudziłem kostkę (a mam kolor piaskowy melanż) i jakoś prawie znikło po kilku miesiącach, a teraz tu już zepsuła się na całego. Spodziewam się, że na wiosnę 2008 to prawie zniknie, ale teraz wygląda to fatalnie.

Myślę, że zastosowanie jakiegoś kwasu, mogło by pomóc i choć mogłoby wybarwić kostkę to chyba na jasnej kostce lepsze jasne plamy (mniej widoczne) niż rude, choć do rudych nic nie mam :-)

Tak czy inaczej mi to nie przeszkadza, bo nawet komponuje się to z piaskowcem na elewacji, ale żona mnie krzyczy. A tu już kolejny taki błąd, który spowodował zabarwienie kostki. ale jakoś się odbarwiło - ostatnio 2 razy zapaskudziła kostkę kora dębowa po deszczu, ale były plamy, ale zeszły szybko. A ta rdza bardzo się "opiera".

juras

jeśli użyjesz słabego roztworu to nic nie powinno się stać.

Tak z innej beczki zbierałeś kiedyś orzechy włoskie z pod drzewa, takie świeże i wilgotne..? Pytam bo jeśli tak to wiesz jak wyglądają i jaki kolor maja ręce po tej zabawie i czym to zmyć..? mydło nie daje rady - najlepszy słaby kwas organiczny- tudzież sok z cytryny, czy w kryzysie na łonie natury niedojrzałe kwaśne jabłko rozcięte na pól i szorujesz. Nie sugeruję tym samym abyś wyszorował cytryną cały podjazd do domu, ale daję jako przykład.

Witam,

Przez cały sezon nie zrobiłem tego błędu.

Sypiąc nawóz do trawy, który zawiera pewne ilości żelaza uważałem, by nie sypnąć go na kostkę, bo zauważyłem, że tworzą się takie rdzawe miejsca. Wczoraj sypnąłem nawóz jesienny a ponieważ nie zwróciłem uwagi, że zawiera żelazo robiłem to dosyć "rozrzutnie". Teraz w wielu miejscach mam kostkę jakby mi go rdza zżerała.

Jak to teraz wybawić, bo zamiatanie i płukanie nie pomaga ?

Pomocy !!!!

juras

A jaką masz kostkę?

Spróbuj jeszcze myjki ciśnieniowej, a jeśli to nie pomoże, poczekaj na zimę.

I nie przejmuj się tym problemem. Zwykle takie przebarwienia mają charakter przejściowy, po jakimś czasie ulegają zatarciu.

Beton jest barwiony najczęściej w masie, dlatego ciężko jest pozbawić go nadanej fabrycznie barwy.

Kostka to semelrock castello, barwiona w masie, ale jednak to beton i brud wnika, a właśnie miałem zaimpregnować kostkę aby przez długie lata miała szklistą powierzchnię i by nie wziąkał w nią brud, tak jak to zrobiłem z piaskowcem. :(

Spróbuję potraktować ją kwaskiem cytrynowym a jak nie pomoże to zaimpregnuje gdy się to wypłucze. Dzięki za rady. :D

pozdrawia, juras