Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop - kiedy mo?na chodzi?

Recommended Posts

U mnie murowanie ścian rozpoczeli po 3 dniach od wylania stropu kominy przecież nie obciążają stropu gdyż mają swój fundament chyba że wstawisz na strop kilkaset cegieł do murowania w jednym miejscu podobnie ze scianami kolankowymi chyba że stoją tylko na stropie ale tak sie chyba nie robi.

Dzięki wam a mój teść jak się okazuje średni budowlaniec straszy mnie że trzy tygodnie.

Myślę że tydzień to chyba już w zupełnoci wystarczy.

Latem beton osiąga ok. 80% swej wytrzymałości w ciagu 7 dni (w niższych temperaturach byłbym bardziej ostrożny) w związku z tym po tygodniu nie ma żadnych problemów z kontynuowaniem robót.

Ten tydzień radziłbym mimo wszystko odczekać, ze względu na pielęgnację betonu. Polewanie wodą stropu powodowałoby niepotrzebne namakanie porowatych materiałów ściennych.

Siewonka

Chyba trzeba lac dluzej. Mnie kazali nawet trzy tygodnie, przy czym przez pierwszy tydzien co chwile :D , w drugim tygodniu kilka razy na dzien :lol: a w trzecim rano i wieczorem :roll: Oczywiscie przy takich upalach jak byly w koncu czerwca i na poczatku lipca, bo prawie nie padalo 8) Chodzi chyba o tzw. dojrzewanie betonu, a ono powinno zachodzic "w wodzie". Beton nie tylko sobie schnie, ale prze ten caly czas "pije wode". No, chyba ze sobie murarze zrobili ze mnie jajo :evil:

HenoK

Chyba nie zrozumiałam przecież trzeba polewać beton cała woda nam wycieknie już przy wylewaniu przez szpary między pustakami. A przy takich upałach ...

No nie wiem to ile razy go polewać ponoć beton schnie 48h a potem polewanie nie ma sensu, no to jak to jest z tym betonem.

Nie wiem o jakich szparach piszesz. Nadbeton w stropie gęstozebrowym powinien być na tyle szczelny, że wody praktycznie nie powinien przepuszczać. Jednak strop trzeba polewać solidnie, tak żeby cały czas był mokry (można sobie pomóc folią, zapobiegajacą szybkiemu wysychaniu). Przy takim polewaniu trudno byłoby nie zamoczyć już stawianych ścian. Pewnie masz rację, że zdążą jeszcze wyschnąć, jednak mimo wszystko zalecałbym ostrożność.

Tak jak pisałem polewanie co najmniej przez tydzień. Intensywność polewania zależy od "picia" przez niego wody.

Chyba, że chcesz szukać porady w wątkach typu "mam spękany strop, co robić ?", czego Ci naprawdę nie życzę.