robertnicki 08.09.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Mam takie pytania:- Czy jeżeli kupiłem w styczniu 2006 roku mieszkanie w którym mieszkam od 1995 roku to zapłacę 19 % podatek?- Jak to się ma do przepisów o PIT sprzed 2006 roku i po 2006 r.- Czy jeżeli zobowiążę się, że peniądze uzyskane ze sprzedaży mieszkania wykorzystam do np. budowy domu to muszę przedstawić w US faktury rozliczające moje wydatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 09.09.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Nowe przepisy obowiązują od 2007 r. i dotyczą mieszkań kupionych po 1 stycznia br. Jeśli kupiłeś w ub. r. obowiązują Cię stare.Jesteś zwolniony z podatku o ile przeznaczysz pieniądze ze sprzedaży na cele mieszkaniowe i w terminie 2 lat od daty sprzedaży. Jeśli nie, podatek wynosi 10% wartości sprzedaży. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 09.09.2007 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Nowe przepisy obowiązują od 2007 r. i dotyczą mieszkań kupionych po 1 stycznia br. Jeśli kupiłeś w ub. r. obowiązują Cię stare. Jesteś zwolniony z podatku o ile przeznaczysz pieniądze ze sprzedaży na cele mieszkaniowe i w terminie 2 lat od daty sprzedaży. Jeśli nie, podatek wynosi 10% wartości sprzedaży. Pozdrawiam OK dzięki za informację. A nie wiesz kogo dotyczy tzw. ulga meldunkowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.09.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 ulga meldunkowa - tak samo tylko zakupów od 1.01.2007r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 10.09.2007 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 ulga meldunkowa - tak samo tylko zakupów od 1.01.2007r. Dzięki, już też doczytałem się o tym. Wychodzi na to, że kto kupił wcześniej jest pokrzywdzony. Niekorzystny jest też sposób naliczania podstawy opodatkowania dla tych sprzed 01.01.2007r. Co prawda 10% ale od całej sumy, a nie od różnicy między ceną sprzedaży, a ceną kupna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 10.09.2007 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 - Jeśli teraz buduję dom, a mieszkanie zamierzam sprzedać na początku przyszłego roku to czy wydatki poniesione na budowę domu mogę zaliczyć na poczet nowego celu mieszkaniowego w celu uniknięcia opodatkowania? - Czy po wydatkowaniu w okresie 2 lat całej kwoty uzyskanej ze sprzedazy mieszkania muszę składać jakieś dokumenty, oswiadczenia do urzędu skarbowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.09.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 - Jeśli teraz buduję dom, a mieszkanie zamierzam sprzedać na początku przyszłego roku to czy wydatki poniesione na budowę domu mogę zaliczyć na poczet nowego celu mieszkaniowego w celu uniknięcia opodatkowania? Niestety liczy się kolejność. Skoro będziesz wydawał teraz, to nie te pieniądze uzyskane ze sprzedaży. Możesz je zacząć wydawać (licząc na zwolnienie) dopiero po sprzedaży. Za to możesz jako wydatki mieszkaniowe potraktować potem spłaty kredytów i odsetek (zaciągnięte na ten cel oczywiście) - możesz więc teraz wziąć kredyt, powydawać, a potem spłacić go, po sprzedaży mieszkania. - Czy po wydatkowaniu w okresie 2 lat całej kwoty uzyskanej ze sprzedazy mieszkania muszę składać jakieś dokumenty, oswiadczenia do urzędu skarbowego? Po nie, jak będą chcieli zobaczyć to wezwą na kontrolę. Ale zaraz po sprzedaży (7 lub 14 dni, nie pamiętam) musisz złożyć oświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 10.09.2007 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Po nie, jak będą chcieli zobaczyć to wezwą na kontrolę. Ale zaraz po sprzedaży (7 lub 14 dni, nie pamiętam) musisz złożyć oświadczenie. Rozumiem, pytam dlatego bo nie wiem czy mają być faktury, czy wystarczy akt własności. Buduję systemem gospodarczym i często kasa idzie a faktur nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 10.09.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Rozumiem, pytam dlatego bo nie wiem czy mają być faktury, czy wystarczy akt własności. Buduję systemem gospodarczym i często kasa idzie a faktur nie ma... No wiesz... oczywiście, że zaliczone mogą być tylko udokumentowane wydatki, potwierdzone fakturami, aktami notarialnymi i innymi mocnymi papierami. Nie ma oficjalnie czegoś takiego jak "kasa idzie a faktur nie ma". To przestępstwo (no chyba, że są paragony, ale do ulgi akurat się nie nadają, bo nie są imienne). Akt notarialny - własności może być jeśli chcesz zaliczyć pieniądze ze sprzedaży nieruchomości wydane na zakup kolejnej. Jeśli chcesz zaliczyć kasę przeznaczoną na usługi budowlane/materiały to oczywiście muszą być faktury imienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts