JOKER_29 08.09.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 witam proszę Szanownych Forumowiczów o opinie na temat koncepcji domu, który zamierzam wybudować http://img206.imageshack.us/my.php?image=koncepcjajpegur9.jpg ma to być parterówka bez użytkowego poddasza (na poddaszu graciarnia), powierzchnia okolo 130m2 + zadaszony taras ok. 18m2 i garaż dwustanowiskowy domek ma być zbudowany z porothermu 24 i ocieplony 20cm styropianu, strop gęstożebrowy, dachówka ceramiczna i chyba wentylacja z rekuperatorem i gwc i jeszcze jedno pytanko: projektant, budowlaniec i architekt twierdzą, że na gotowo (oczywiście bez marmurów i złotych klamek) powinno starczyć 350.000zł - co o tym sądzicie ?? obecnie jestem w fazie projektowania więc będę wdzięczny za uwagi i konstruktywną krytykę z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 08.09.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 To ja trochę pomogę http://img206.imageshack.us/img206/1016/koncepcjajpegur9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOKER_29 08.09.2007 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 wielkie dzięki i tak przy okazji co było nie tak z tym linkiem ?? no i poproszę o jakieś uwagi doświadczonego forumowicza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 08.09.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Jak masz już zdjęcie, to klikasz prawym myszy i wchodzisz w właściwości, tam jest adres kończący się na jpg i jego kopiujesz w odpowiedzi Jest to http://img206.imageshack.us/my.php?image=koncepcjajpegur9.jpg klikasz prawym i wchodzisz w właściwości, to jest to co wyżej następnie w odpowiedziach klikasz IMG ten adres co wyżej IMG i jest kliknij cytuj w moim poście zrozumiesz i ćwicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.09.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 jesli masz tylko trawe na dzialce i 350 tys na wszystko wraz z przylaczami, to moze byc cna styk za standard o jakim mowisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 09.09.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Jadalnia 3x3 metry to moim zdaniem za mało, będzie trudno poruszać się wokół stołu.Zlikwidowałbym drzwi suwane między salonem a jadalnią.Okno w jadalni od strony zachodniej też wydaje mi się niepotrzebne, a może okno od strony południowej?Jedno z nich na pewno bym zlikwidował, pomieszczenie nie będzie się tak mocno nagrzewało od słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOKER_29 09.09.2007 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Jadalnia 3x3 metry to moim zdaniem za mało, będzie trudno poruszać się wokół stołu. Zlikwidowałbym drzwi suwane między salonem a jadalnią. Okno w jadalni od strony zachodniej też wydaje mi się niepotrzebne, a może okno od strony południowej? Jedno z nich na pewno bym zlikwidował, pomieszczenie nie będzie się tak mocno nagrzewało od słońca. dziękuje Wam dobrzy ludzie co do jadalni to miałaby ona pełnić funkcję codzienną, a drzwi rozsuwane na salon mają być używane w przypadku najazdu gości (co chyba tak często nie będzie następowało) więc dla pomieszczenia z samym stołem dla 4 osobowej rodziny czy 3m szerokości to za mało ?? a może uciąć z kuchni 0,5m na koszt jadalni ?? a może faktycznie zrezygnować z drzwi ?? bo też tak myślę, że po kilku rozsunięciach zostaną po prostu schowane na zawsze w ścianie okno od jadalni na elewacji frontowej faktycznie będzie spełniało tylko funkcję estetyczną andre59 dziękuje za celne uwagi (też już o tym myślałem) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 09.09.2007 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 JOKER, te drzwi rozsuwame i tak zawsze będą rozsunięte. Możesz z nich spokojnie zrezygnować, a zyskasz na przestronności jadalni. Stół będziesz mógł przesunać nieco w stronę salonu. U mnie jadalnia ma 3,6x5 m, a po odjęciu miejsca zajmowanego przez meble (oprócz stołu) - 3,6x 3,8 m. Na środku stoi prostokątny stół 120x 80 cm i miejsca jest w sam raz. W tak małej kuchni nie pomieścisz wszystkich zastaw i serwisów. Część będzie musiała znaleść miejsce w komodzie lub serwantce stojącej w jadalni. Postawiłbym ją w miejscu okna od strony zachodniej. Cztery osoby siedzące przy stole 120x80 cm zajmują powierzchnie ok. 2x2,5 m Pozostaje Ci tylko ok. pół metra odległości pomiędzy krzesłem a ścianą. A co będzie jak zamkniesz jadalnię od strony salonu? Nie obejdziesz stołu dookoła. Wywal te drzwi przesuwne, będzie zdecydowanie lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 09.09.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Za 350 będzie ci trudno to zrealizować, ale prubój. Ja na Twoim miejscu nie montował bym drzwi rozsówanych,szkoda forsy. Zrezygnował bym też ze scianek pomiedzy kuchnia a jadalnia a przynajmniej z jednej z nich. Po co tam drzwi nie lepiej szerokie przejscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.09.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 joker, a czym zamierzasz ogrzewac dom ?pom. gospodarcze jest usytuowane dosyc centralnie, nie bylo by dobrze zeby pyly i brudy badz tez zapachy z kotlowni rozchodzily sie na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOKER_29 09.09.2007 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 joker, a czym zamierzasz ogrzewac dom ? pom. gospodarcze jest usytuowane dosyc centralnie, nie bylo by dobrze zeby pyly i brudy badz tez zapachy z kotlowni rozchodzily sie na dom. ogrzewanie wyłącznie gazowe - dom będzie ocieplony 20cm styropianu i do tego wentylacja z rekuperatorem i gwc rurowym, więc będzie tylko 1 komin do którego będzie podłączony kocioł i kominek nie będzie pyłów, nie będzie brudów, nie będzie zapachów ... niczego nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.09.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 a co to ?? kononono sie klania ?? ;-) a powaznie: olej te 20cm styro., wystarczy 12 lub 15, lepiej wrzuc kase w dobra welne i okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOKER_29 10.09.2007 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 a może ktoś jeszcze się wypowie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts