rammadan 09.09.2007 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Cześć, mamy piec immergas (zamknięta komora) z wbudowanym zasobnikiem.Całość pracuje dzielnie od 4 lat. Od kilku tygodni mam problemz uzyskaniem gorącej wody, tzn. albo leci ciepła, albo "falami" ciepła / zimna, ale na pewno nie gorąca. Palnik jest czysty, gaz ma dobre ciśnienie, zimna woda dostarczana do pieca również, regulator ustawiłem prawie na max. Czy to może być sprawka kamienia w nagrzewnicy (czy jak się nazywa ta część nad palnikiem w której przepływa woda) lub w zbiorniku? Sprawa jest dramatyczna bo moja rodzina przestaje się kąpać, za parę dni będą wszyscy śmierdzieć jak stary ser. Pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 09.09.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Mogła ulec uszkodzeniu sonda NTC dla wody użytkowej.Miałem podobny przypadek dla obwodu c.o.Konieczna wizyta serwisanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 11.09.2007 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Mogła ulec uszkodzeniu sonda NTC dla wody użytkowej. Miałem podobny przypadek dla obwodu c.o. Konieczna wizyta serwisanta. Dziękuje, zamawiam serwis. Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobsonAzw 11.09.2007 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Na moje to jak od 4 lat nie był czyszczony wymiennik to czas najwyższy. W tego typu kotłach ładowanie wody odbywa się przez wymiennik płytowy, który musi w końcu powiedzieć "dość"Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.09.2007 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Na moje to jak od 4 lat nie był czyszczony wymiennik to czas najwyższy. W tego typu kotłach ładowanie wody odbywa się przez wymiennik płytowy, który musi w końcu powiedzieć "dość" Pozdro Błąd. W tym modelu kotła Immergas zasobnik wyposażony jest w podwójnie zwijaną wężownicę. Nie ma tam żadnego wymiennika płytowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 14.09.2007 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Był serwisant pomarudził i podobno (tak mówiła żona) przez godzinę po jego wyjściu nawet była gorąca woda. Teraz jest tak jak przedtem, tzn. piec ustawiony na maks, a woda co najwyżej letnia.Serwisant mówi że trzeba oczyścić zasobnik, bo tam jest pewnie dużo syfu. Trochę to dziwne, bo wcześniej wszystko było ok i gorąca woda zniknęła z dnia na dzień. W ogóle czy to możliwe żeby tam było 20 litrów kamienia, tzn. osadu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 14.09.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 czy ta sytuacja jest we wszystkich kranach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 18.09.2007 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 czy ta sytuacja jest we wszystkich kranach? Tak, tylko w kuchni, która jest najbliżej końca cyrkulacji najszybciej zaczyna lecieć ciepła, ale leci tylko przez chwilę :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 18.09.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 czy ta sytuacja jest we wszystkich kranach? Tak, tylko w kuchni, która jest najbliżej końca cyrkulacji najszybciej zaczyna lecieć ciepła, ale leci tylko przez chwilę :/ Dziwne, najbliżej końca cyrkulacji? Przewód cyrkulacyjny powinien powracać od najdalej położonego kranu do pompki cyrkulacyjnej i dalej do zasobnika. Może ta pompka jest uszkodzona i pompuje w druga stronę pobierając chłodniejszą wodę z zasobnika ? (teoretyzuję). Króciec przyłączeniowy cyrkulacji jest znacznie bliżej wlotu zimnej wody niż zakończenie rurki do pobierania gorącej wody (spójrz na rysunek w dokumetacji technicznej kotła). Odłącz pompkę cyrkulacyjną i sprawdź czy temperatura wody w kranach będzie właściwa. Co do zasobnika to przez 4 lata, twardej wodzie i braku filtra sznurkowego może się sporo kamienia i brudu nagromadzić. W kotłach Immergas można odkręcić dolną pokrywę zasobnika i go wyczyścić. Ale to powinien zrobić serwisant. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 19.09.2007 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Tak właśnie jest, to znaczy ten kran jest najdalej i tuż przy nim jest cyrkulacja. Czekam na ponowny przyjazd serwisanta (już od tygodnia), jeśli nie przyjedzie dziś to spróbuję sam rozpakować ten zasobnik Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaldum 19.09.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Z naszym Imerem było to samo.... doszło do tak abstrakcyjnej sytuacji, ze żeby się wykapać wymuszałam włączanie ogrzewania - zmniejszenie temperatury na czujnikach i otwieranie okien / to było wczesną jesienią ubiegłego roku/. Wtedy woda leciała ciepła. Bez tego było podobnie jak u ciebie - przez chwilę wrzątek i później lodówka. Serwisant był 3 razy. Za pierwszym razem byłam sama bez chłopa i po jego wyjściu wszystko działało 1 h - nie wiem co zrobiła, ale w rezultacie NIC, bo wody nie było. Drugi raz był już chłop w domu - "serwisant" siedział 2 h, zapaskudził pól domu, bo spuszczał wodę ale o miskę jełop nie poprosił i lał na podłogę.... zrobił ale gwarancji nie dał, bo nie wiedział jak była przyczyna - czyścił i wykręcał co się dalo. Po tym zadzwoniliśmy do producenta, bo piec raz na 10 przypadków nie odpalał. wzięliśmy innego serwisanta - rewelacyjny facet - z Kościana w WLKP - rodzina siedzi w tym "interesie" 2 pokolenie i wie co robi. Ten poradził sobie z problemem. Samo czyszczenie nic nie dało ponieważ konieczna była jeszcze regulacja pieca od zera właściwie. Mówił coś o ciśnieniu itd. Pozytywne wrażenia z tego wydarzenia to całkiem konkretny i znający się na rzeczy tele serwis imergazu. Numer wzięliśmy ze strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 26.09.2007 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Cześć, nareszcie jest, okazało że to jednak sonda NTC. W zbiorniku po 4 latach (wodę mamy dość twardą i nie używamy filtrów czy odkamieniaczy) było trochę brudnej wody, ale nie osad czy syf uniemożliwiający wymanę ciepła. Wasza pierwsza diagnoza była bezbłędna. Dziękuje i pozdrawiam. Ach, gdyby ktoś kiedyś szukał informacji w podobnym przypadku to nowa sonda to 50pln a czyszczenie zbiornika i przegląd do 150pln (okolice warszawy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 26.09.2007 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 ...a nie mówiłem Napisz czy uszkodzenie wykrył ten sam serwisant czy inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 26.09.2007 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 ...Napisz czy uszkodzenie wykrył ten sam serwisant czy inny? Tak, ten sam, ale za pierwszym razem siedział przy tym piecu dwie godziny i powiedział że to nie jest sonda bo "się dobrze wygrzewa", a teraz nagle zauważył że przy nastawie temperatury na 9 (a zakres jest od 0 do 9), to temperatura powinna być większa niż 40st. Tak czy inaczej zrobił (ufff) i wyczyścił zasobnik. Teraz odłączę jeszcze zegar mechaniczny od cyrkulacji CWU i podłączę przekaźnik zwłoczny, żeby niepotrzebnie ta pompa nie działała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rammadan 01.01.2008 00:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Historii ciąg dalszy: po kilku tygodniach "jako tako ciepłej wody" problem powrócił. Serwisant mówił że przyjedzie, kilka razy ustalaliśmy termin i za każdym razem "nie miał czasu bo był bardzo zajęty". Pomógł inny autoryzowany serwisant (znajomy naszego znajomego). Okazało się że w jednej z łazienek mamy uszkodzony któryś z zaworów termostatycznych. Po odcięciu dopływu wody do baterii prysznicowej, umywalkowej i bidetowej, mamy wreszcie gorącą wodę w innych kranach. To dziwne, ale okazuje się, że jeśli bateria termostatyczna jest zamknięta to i tak może mieszać wodę, ale niestety w instalacji. I wygląda na to, że z piecem wszystko było w porządku od samego początku. Gdyby ktoś szukał serwisanta immergas w okolicach warszawy to mogę teraz polecić jednego i jednego zdecydowanie odradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 01.01.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Konkluzja - nadmiar techniki szkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts