Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak optycznie podwyższyć pokój?

Edybre

Recommended Posts

No oczywiście, pomyliłam się przy czytaniu tematu :oops: pasy powinny być pionowe.

Kolory najlepiej takie same lub bardzo podobne, z tym że w różnej tonacji (jasne - ciemne).

Można tak zaakcentować np. dwa najwyższe i najbliższe sobie naroża pokoju - powstaną wysokie filary. Niższych ścian nie trzeba już malować w pasy.

pozdrawiam :D

Źle się wyraziłam chyba :roll:

Chodziło mi o pas podłogi dookoła ściany w kolorze tej ściany, lub max. zbliżonym, innym niż reszta podłogi. Np. jasne, beżowe ściany, ciemna podłoga z beżowym jasnym pasem po obwodzie (przy ścianach)

Gdzieś widziałam nawet takie zdjęcie salonu z ciemniejszą podłogą, dookoła pas jasnego gresu w kolorze ścian, czy zbliżonym, a innym niż reszta podłogi.Postaram się znaleźć. Jak znajdę to wkleję

Z drugiej strony takie łaczenie daje efekt jak jest widoczne, czyli spora przestrzeń, stos. mało mebli, a zwł. przy ścianach.W małym pokoju, może wyjść taka "nadziubziana"? podłoga

Ale może taki pas dać tylko tu gdzie skos,w kolorze ściany kolankowej? Myślę, że do ją optycznie podwyższy.

Ewentualnie, jeżeli pod skosem będzie zabudowane meblami, może przed meblami pas podłogi w kolorze mebli?

To wszystko zmienia przede wszystkim proporcje, czyli podwyższa opt. jednocześnie zmniejszając opt. powierzchnię podłogi. Czy o to Ci chodzi?

Nie wiem jak duże te pokoje. mnie osobiście mniej przeszkadzają pokoje niskie (wtedy po prostu tylko niskie meble do takiego i jest OK) niż wysokie a wąskie.

Może samo wstawienie tylko niskich mebli załatwi "problem"? Wtedy "góra" bez mebli będzie się wydawać większa :roll:

a ja pytam z innej beczki

czy były jakieś problemy z pozwoleniem

bo mieszkanie powinno miec min 2,50

A gdzie to jest zapisane?

nie wiem za bardzo

ale wiem to ze nie dostasniemy pozwolenia jesli nie bedzie tych 2,50 wysokosci

ogolnie to jest jakos prawnie zatwierdzone

jeszcze na tym forum czytalam jakies wypowiedzi architekta ktory podawal dokladne wysokosci dla roznych pomieszczen