Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System gospodarczy

Recommended Posts

witam jaki etap budowy robic najlepiej systemem gospodarczym-chcialbym zakupic materialy,pozniej zatrudnic ekipy do poszczegolnych etapow czyli fundamenty -osobna ekipa -stan surowy osobna itd!!!czy to jest dobry pomysl czy lepiej doprowadzic do stanu surowego zlecajac jednej firmie?prosze o rade!albo o linka do postow podobnej tresci

Sposobem gospodarczym zawsze wyjdzie taniej niż z firmą. Firma sobie doliczy za to, że kupi materiały itd. My sami kupiliśmy pustaki, dachówkę, drzewo na więźbę. Murarkę robiła jedna ekipa, więźbę inna, a dachówkę kto inny -myślę żekażdy jest specjalistą w swojej dziedzinie -nie ma specy od wszystkiego. Tak samo będzie teraz -sami wyszukujemy promocji na ceramikę czy płyty k-g -a wykonawcy tylko przychodzą i robią.

Owszem systemem gospodarczym wychodzi taniej,ale wydaje mi sie ze sa to oszczednosci pozorne.I co z tego ze jak sam kupie material to nie zaplace firmie,ale poswiece czas na szukanie materialow po hurtowniach, porownujac ceny i szukajac gdzie zaoszczedze 100,czy 200PLN.Juz nie wspomne w ogole o szukaniu i polowaniu na materialy,z ktorymi wiemy jaka byla sytuacja.

A co z praca???Albo szukam materalow ,albo pracuje i zarabiam na dalsza budowe.Jedynymi materalami,ktore pozostawaly w naszej gesti,to byly okna,i dachowka oraz ogrzewanie,ktore robi oddzielna firma.No ale jak ktos ma prace,ze moze sobie na to pozwolic,no to inna sprawa.

Fakt,faktem ze sporo tez zalezy od firmy,ktorej powierzamy budowanie.

My mamy firme,ktora buduje nam dom pod klucz i teraz po tym co dzialo sie z materialami budowlanymi wiemy ze nie moglismy podjac lepszej decyzji,a po tym jak buduja nie moglismy trafic na lepsza firme.

Ja buduję systemem gospodarczym i stan surowy otwarty (dach jestnie ma okien) wyniósł mnie 570zł/metr. Po wykończeniu -średni standard (okna pcv oknoplast, kominek wodny, parkiet salon, gresy hol i kuchnia, panele góra, płytki tubądzin, podłogówka, piec kondensacyjny itp itd) będzie około 1450zł/metr -wszystko bez mebli.

Ja materiały kupowałam jeszcze przed podwyżkami -pustak w grudniu 2006, dachówka luty 2007. Więźba kupiona 3m-ce przed położeniem. Dekarz był umówiony w marcu -dach był robiony końcem sierpnia. Murarz umówiony w marcu -murarka od połowy czerwca. Tak więc spore wyprzedzenie. Już teraz mam umówioną ekipę do tynków zewnętrznych (na maj 2008) czy płytek -mimo że wykończeniówka dopiero po zimie.

A co z praca???Albo szukam materalow ,albo pracuje i zarabiam na dalsza budowe.Jedynymi materalami,ktore pozostawaly w naszej gesti,to byly okna,i dachowka oraz ogrzewanie,ktore robi oddzielna firma.No ale jak ktos ma prace,ze moze sobie na to pozwolic,no to inna sprawa.

Wlasnie - wszystko jest wzgledne

Mi za czas poswiecony na szukanie ekip (w granicach rozsadku) placi moj pracodawca

ale jezeli jestes w tym czasie w stanie zarobic wiecej niz zyskasz na rabatach - polecam teorię kosztu alternatywnego

najlepiej wszystko systemem gospodarczym - najtaniej ...a firmy "pod klucz" trzeba tez pilnowac ...knoca robote bo "przeciez i tak beda mieli zlecenie/prace"

a ekipy mozesz mamic, ze jak sie sprawdza - bierzesz ich do kolejnych prac - po czym sie rozstajecie

Y

ps: w czasie budowy zrozumialem naprawde ze ... "albo my ich ..albo oni nas" ;-)

najlepiej wszystko systemem gospodarczym - najtaniej ...a firmy "pod klucz" trzeba tez pilnowac ...knoca robote bo "przeciez i tak beda mieli zlecenie/prace"

a ekipy mozesz mamic, ze jak sie sprawdza - bierzesz ich do kolejnych prac - po czym sie rozstajecie

Y

ps: w czasie budowy zrozumialem naprawde ze ... "albo my ich ..albo oni nas" ;-)

Sa firmy i firmy,tak samo jak ekipy i ekipy.

Tylko nie pojete jest dla mnie,ze bede mamil murarzy,ze jak dobrze postawia mi sciany to wezme ich do zrobienia wiezby i polozenia dachowki,albo pozwole im zrobic instalacje :(

Oprocz tego,ze ani ja ani zona nie mozemy pozwolic sobie na jezdzenie i polowanie na materialy i calymi dniami przesiadywac na budowie i patrzec ludziom na rece jak i ciagle szukac nowych to ludzi do dalszych prac zdecydowalismy sie na firme pod klucz i tak jak napisalem wczesniej byla to najlepsza nasza decyzja,a sama firma tez nie byla z przypadku. I jeszcze jedno,chcielismy uniknac sytuacji kiedy przychodzi jedna ekipa i narzeka na poprzednia,ze np.sciany nie maja pionow i nie moga polozyc powiedzmy plytek na sciane tak jak nalezy,a po drodze tynkarz nie za bardzo przylozyl sie do swojej dzialki.Mamy jednego winnego jakichkolwiek niedociagniec i mamy do kogo miec pretensje jak nie daj boze cos sie bedzie dzialo pozniej.

Ale i tak prawda jest taka,ze ilu budujacych tyle opinii na ten temat i nie chce z nimi polemizowac,a tylko przedstawilem swoj punkt widzenia.

No właśnie -ci którzy budują z firmą będą zawsze za firmą, a ci którzy systemem gospodarczym zawsze będą wskazywać że tak lepiej.

Ja podam tylko przykład- buduję dom 130m.kw systemem gospodarczym -stan surowy otwarty (ze wszystkim łącznie z papierologią) wyniósł mnie 75000zł. Mój kolega buduje z firmą pod Krakowem -za taki sam dom i ten sam stan surowy otwarty firma powiedziała mu wraz z materiałami 240tys.zł. Moim zdaniem różnica jest kolosalna -mnie na takie wydatki nie stać, ale jeśli ktoś chce mieć spokojną głowę i ma kasy jak lodu -proszę bardzo :)

No właśnie -ci którzy budują z firmą będą zawsze za firmą, a ci którzy systemem gospodarczym zawsze będą wskazywać że tak lepiej.

Ja podam tylko przykład- buduję dom 130m.kw systemem gospodarczym -stan surowy otwarty (ze wszystkim łącznie z papierologią) wyniósł mnie 75000zł. Mój kolega buduje z firmą pod Krakowem -za taki sam dom i ten sam stan surowy otwarty firma powiedziała mu wraz z materiałami 240tys.zł. Moim zdaniem różnica jest kolosalna -mnie na takie wydatki nie stać, ale jeśli ktoś chce mieć spokojną głowę i ma kasy jak lodu -proszę bardzo :)

To niech szuka innej firmy,za takie pieniadze to my mam dom dokladnie dwa razy wiekszy.

raffan,

jesli przedstawiles "tylko swoj punkt widzenia" to po kiego mnie cytujesz ??? przeciez moja opinia nie jest Ci potrzebna do przedstawienia "swojego punktu"

kazda droga jest dobra ..sa dobre firmy i dobre ekipy ..jak rowniez kiepskie jedne i drugie ...kazdy musi znalezc wlasna droge ;-))

Y

.........stan surowy otwarty (ze wszystkim łącznie z papierologią) wyniósł mnie 75000zł. Mój kolega buduje z firmą pod Krakowem -za taki sam dom i ten sam stan surowy otwarty firma powiedziała mu wraz z materiałami 240tys.zł......

Zgadza się. Sam tego doświadczam bo sam buduje.

Uważaj na zawiść, nawet tu na forum :wink:

Witam. Ja rozpoczynałem budowę z firmą, która miala wykonać wszystko od fundamentów po kafle i panele na podłogach. Miałem sobie tylko kolory ścian wybrać :-? Może źle trafiłem ale tylko swojej cierpliwości zawdzięczam że z firmą pożegnalem sie dopiero na etapie wykonywania ścian. Straszne opóźnienia, poprawki, brrr... Jeszcze teraz nerwy mnie biora jak sobie o tym pomyślę. :evil: Można oczywiście "przyjść na gotowe". Pojawić sie w domu jak juz jest wszystko zrobione. Jednak wtedy małe są szanse na zauważenie dobrze zamaskowanych usterek, niedoróbek, czy kiepskiej klasy materiałów. Ja na budowie musiałem być tak często że odbiło sie to negatywnie na mojej pracy. Czym to sie różnilo od budowy systemem gospodarczym - chyba tylko ceną. Efekt zakończenia współpracy z "fachową" firmą był taki że budowa przeciągnęła się prawie o rok (Ciężko bylo znaleźć ekipy w środku sezonu). Jednak plusów znajduję dużo więcej. Zaoszczędziłem ok. 120tys w porównaniu do cen od wykonawcy generalnego. Dobrze zarabiam ale taka kwota jest jednak znacząca (po rozłożeniu na ten rok opóźnienia to 10tys miesięcznie). Dodatkowe plusy to dużo lepsze materiały, nowe doświadczenia i znajomości oraz pośrednio, nowa praca :lol: Właśnie kończę budowę, za 1,5 miesiąca planujemy się wprowadzić i stwierdzam że było warto.

Pozdrawiam

Mariusz

Nie wierzę w te 75000 i chyba nie tylko ja.