Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

System gospodarczy

Recommended Posts

Nie wierzę w te 75000 i chyba nie tylko ja.

Przedstawiam swoje wydatki( łącznie z taczką itp).

do stanu "SUROWEGO" wyszło 65 tys.

Sam nie wierze, dlatego prowadze prywatny dziennik budowy.

Buduje sam, bez firmy z chłopakami spod sklepu.

Już kiedyś pisałem: "Jeśli nie masz czasu na budowanie domu, nie będziesz miał czasu na mieszkanie w nim".

Pozdrawiam.

pow. 153 m

Przedstawiam swoje wydatki( łącznie z taczką itp).

do stanu "SUROWEGO" wyszło 65 tys.

Sam nie wierze, dlatego prowadze prywatny dziennik budowy.

Buduje sam, bez firmy z chłopakami spod sklepu.

Już kiedyś pisałem: "Jeśli nie masz czasu na budowanie domu, nie będziesz miał czasu na mieszkanie w nim".

Pozdrawiam.

pow. 153 m

Wobec tego wystarczy napisać że całym kosztem budowy domu jest koszt materiałów do niego użytych i wszystko jest jasne.

No właśnie -ci którzy budują z firmą będą zawsze za firmą, a ci którzy systemem gospodarczym zawsze będą wskazywać że tak lepiej.

Ja podam tylko przykład- buduję dom 130m.kw systemem gospodarczym -stan surowy otwarty (ze wszystkim łącznie z papierologią) wyniósł mnie 75000zł. Mój kolega buduje z firmą pod Krakowem -za taki sam dom i ten sam stan surowy otwarty firma powiedziała mu wraz z materiałami 240tys.zł. Moim zdaniem różnica jest kolosalna -mnie na takie wydatki nie stać, ale jeśli ktoś chce mieć spokojną głowę i ma kasy jak lodu -proszę bardzo :)

Raider -wystarczy spojrzeć skąd klikasz aby było wiadomo, czemu nie wierzysz :) W Krakowie by Ci to nie wyszło niestety -mi w Sandomierzu się udało -i nie buduję własnoręcznie. Murarze wzięli 10tys, a dekarz 5500zł -reszta to papiery i materiał. jakbym nie liczyła -wychodzi mi 75tys (a dokładnie 74618,85zł :D ).

No właśnie -ci którzy budują z firmą będą zawsze za firmą, a ci którzy systemem gospodarczym zawsze będą wskazywać że tak lepiej.

Ja podam tylko przykład- buduję dom 130m.kw systemem gospodarczym -stan surowy otwarty (ze wszystkim łącznie z papierologią) wyniósł mnie 75000zł. Mój kolega buduje z firmą pod Krakowem -za taki sam dom i ten sam stan surowy otwarty firma powiedziała mu wraz z materiałami 240tys.zł. Moim zdaniem różnica jest kolosalna -mnie na takie wydatki nie stać, ale jeśli ktoś chce mieć spokojną głowę i ma kasy jak lodu -proszę bardzo :)

Raider -wystarczy spojrzeć skąd klikasz aby było wiadomo, czemu nie wierzysz :) W Krakowie by Ci to nie wyszło niestety -mi w Sandomierzu się udało -i nie buduję własnoręcznie. Murarze wzięli 10tys, a dekarz 5500zł -reszta to papiery i materiał. jakbym nie liczyła -wychodzi mi 75tys (a dokładnie 74618,85zł :D ).

Kasiu serdecznie ci gratuluję i nie dziw mi sie że dla mnie twoje koszty są kosmiczna abstrakcją jednak jeśli wypowiadam własne opinie to nie wynikaja one z jakieś zawisci jak ktos tu napisał tylko są wypadkową sytuacji jaka obecnie jest na rynku budowlanym a w szczególności takich miast jak Kraków a jeśli komuś udaje sie zejsc z kosztów to jest to dowod na to że są jeszcze miejsca w Polsce gdzie może być normalnie i bardzo dobrze.

Moja ekipa za same fundamenty bierze 14000 a za stan surowy otwarty 55000 mają mi ciagnac pod klucz ale po stanie surowym zapytam ich ile biorą za tynki ,wylewki itd bo jak czytam te posty to wydaje mi sie ze przeplacam.

jak to czytam to mi sie krew mrozi w zylach.

moja stan surowy otwarty kosztowal (2006r) jakies 15tys.

wiem, ze ta ekipa bierze teraj okolo 80% wiecej,

ale 14k za fundamenty ????????????????????????????????

chyba sie komus w dupsku niepoukladalo !!

Moja ekipa za same fundamenty bierze 14000 a za stan surowy otwarty 55000 mają mi ciagnac pod klucz ale po stanie surowym zapytam ich ile biorą za tynki ,wylewki itd bo jak czytam te posty to wydaje mi sie ze przeplacam.

jak to czytam to mi sie krew mrozi w zylach.

moja stan surowy otwarty kosztowal (2006r) jakies 15tys.

wiem, ze ta ekipa bierze teraj okolo 80% wiecej,

ale 14k za fundamenty ????????????????????????????????

chyba sie komus w dupsku niepoukladalo !!

Malo tego to jeszcze mieli zacząć z początkiem września ale kończyli jeszcze inne budowy a teraz lał deszcz i działka nasiakła to czekaja aż obeschnie,a to 55000 to za niewielki dom niepodpiwniczony LIBRA i etapy wyglądaja tak:

14000 FUNDAMENT

14000 SCIANY +STROP

10000 PODDASZE,KOMINY ETC

17000 WIERZBA+KRYCIE DACHU Z RYNNAMI

ale co mam zrobić?wiec czekam teraz nie będę szukał innej ekipy bo nie znajdę przed zimą i stracę pół roku a obiecałem żonie że za rok sie wprowadzamy ale ostatnia gadka z majstrem mnie troche zaniepokoiła bo coś mówil że ocieplenie fundamentu zrobimy później,aha nie dodalem jeszcze że w tej cenie nie ma tarasów gdzie w Librze są dwa.

buduję systamem gospodarczym (własnoręcznie) jak narazie mam:

fundanenty i nadlewki na wysokość 40 cm nad poziom gruntu koszt:

koszt całkowity 13500zł ( 74 metry wykopu w tym 2 kominy >>> dom parterowy pow całkowita z garażem 166m2)

robocizna własne łapki ( czasem potrzebna 2 osoba w tym przypadku mój ojciec ale do robót niezbyt obciążających bądź krótkotrwałych typu włożenie zbrojenia do wykopu, nalewanie betonu z betoniarki , bieganie z szlauchwagą :D )+ beton z gruchy

wykonanie zbrojenia w/g projektu 3 dni pręt upolowany na złomie 12tka i 6tka wiązałkowy też ( wszystko po 1,50 zł za kg )

kopanko 3 dni walki + ból prawie wszędzie pokazała się glina :cry: i jeszcze 1 dzień odwożenie zwałki

potem grucha + pompa 3 godziny i po bólu

po 3 tygodniach

wykonałem szalunki na nadlewki, deski z demobilu poszalunkowe

betoniarka i naprzód 2 dni i nadlewki są

z izolacji tylko pozioma na ławie jest zrobiona potem zrobię resztę

w obliczeniach nie są ujęte koszty narzędzi : łopaty, betoniarki , młotka, piły itp...

to już kupiłem dawno temu :D

buduję systamem gospodarczym (własnoręcznie) jak narazie mam:

fundanenty i nadlewki na wysokość 40 cm nad poziom gruntu koszt:

koszt całkowity 13500zł ( 74 metry wykopu w tym 2 kominy >>> dom parterowy pow całkowita z garażem 166m2)

robocizna własne łapki ( czasem potrzebna 2 osoba w tym przypadku mój ojciec ale do robót niezbyt obciążających bądź krótkotrwałych typu włożenie zbrojenia do wykopu, nalewanie betonu z betoniarki , bieganie z szlauchwagą :D )+ beton z gruchy

wykonanie zbrojenia w/g projektu 3 dni pręt upolowany na złomie 12tka i 6tka wiązałkowy też ( wszystko po 1,50 zł za kg )

kopanko 3 dni walki + ból prawie wszędzie pokazała się glina :cry: i jeszcze 1 dzień odwożenie zwałki

potem grucha + pompa 3 godziny i po bólu

po 3 tygodniach

wykonałem szalunki na nadlewki, deski z demobilu poszalunkowe

betoniarka i naprzód 2 dni i nadlewki są

z izolacji tylko pozioma na ławie jest zrobiona potem zrobię resztę

w obliczeniach nie są ujęte koszty narzędzi : łopaty, betoniarki , młotka, piły itp...

to już kupiłem dawno temu :D

Raider, pocieszę Cię. Ja tez zapłaciłam za stan surowy otwarty bez pokrycia i tarasu i ganku 55 tys. Na zdjęciu widoczny efekt prac. Zrobione dobrze, nie trzeba było pilnować, terminowi, solidni, załatwiali materiały, majster brał na krechę, bo nie mieliśmy chwilowo kasy. Tez uważam, że to dużo, ale Ci, co się chwalą, że dali mniej mieli szczęście. Szukaliśmy w sezonie, dostaliśmy wiele ofert, jeszcze więcej odmów, wszystkie oferty w tym przedziale cenowym. Nie wiem, gdzie się pochowali Ci tani fachowcy...