Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe wodne czy elektryczne? Jak macie?

Wodne czy elektryczne  

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wodne czy elektryczne

Recommended Posts

• 3 weeks później...

Założyłem wodne ogrzewanie, bo:

1. Jeśli już mam źródło ciepła w postaci kotła gazowego, to po co kombinować z prądem.

2. Poza tym prąd często wyłączają, a ogrzewanie wodne ma znacznie większą bezwładność cieplną - nie stygnie zbyt szybko.

3. Po niewielkich modyfikacjach, które można wykonać jeszcze na etapie układania rur, można wykorzystać taką podłogówkę latem, jako rodzaj klimatyzacji (doskonały patent firmy Giacomini, o nazwie Giacoclima)

• 4 weeks później...
A my mamy wodne,ale jeszcze nie grzalismy.

O odczuciach mozemy napisac wiosna :p

A gdzie go macie? My planujemy cały parter -w tym salon z deską drewnianą. Jedna z forumowiczek tak ma i mówi, że wystarcza -na parterze nie ma ani jednego kaloryferka. Mam nadzieję że faktycznie tak jest, bo jak już będzie zrobione to "po ptakach"...

A my mamy wodne,ale jeszcze nie grzalismy.

O odczuciach mozemy napisac wiosna :p

A gdzie go macie? My planujemy cały parter -w tym salon z deską drewnianą. Jedna z forumowiczek tak ma i mówi, że wystarcza -na parterze nie ma ani jednego kaloryferka. Mam nadzieję że faktycznie tak jest, bo jak już będzie zrobione to "po ptakach"...

Wszedzie,nawet w garazu.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Nie wiem jak z użytkowaniem -dopiero planujemy podłogówkę (wodną), ale jakaś różnica chyba jednak jest -bo np producenci deski podłogowej zabraniają ją stosowac na ogrzewaniu elektrycznym :roll:

Pewnie że tak, ale także w przypadku podłogówki z wodą trzeba by wiedzieć, że drewno to ma chyba mało wspólnego z akumulacją ciepła i powiem szczerze że słobo widzę deskę podłogowę na ogrzewniu podłogowym (chyba że panele w specjalnym wykonaniu - czyt. dużo droższe o d normalnych)