Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TYNKI GIPSOWE

Recommended Posts

no to podpowiedżcie, czym zagruntować te tynki przed malowaniem?

Planuję pomalować je oraz g/k (sufit podwieszany i poddasze) unigruntem Atlasa, rozcieńczonym pół na pół z wodą. Moi znajomi tym środkiem gruntowali i wszystko jest ok.

podloze gruntuje sie po to aby je wzmocnic (np jezeli substancja jest sypka) albo po to zeby aby material ktorym pracujemy zbyt szybko nie wsiakl w podloze. kazdy sprzedawca powie ci ze gruntowac nalezy bo grunt "to grunt". pomalowalem juz tysiace mq scian wczesniej ich nie gruntujac. powiem wiecej, kiedys porbowalem gruntowac sciane (nierozcienczonym gruntem, rzadko kiedy wskazane jest rozcienczanie gruntu) i ciezko bylo mi pracowac farba, tzn ciezko bylo mi pozbyc sie struktury naniesionej walkiem. przy podlozu bez gruntu tego problemu nie ma. malujemy na "koperte" po czym suchym walkiem wracamy po pomalowanej juz scianie i mamy sciane bez struktury. po drugie jest znikome prawdopodobienstwo aby zagruntowana sciane pomalowac "na raz".

podsumowujac, gruntom przy malowaniu nowych scian gipsowych, wapiennych, G-K i jakich tam jeszcze sobie potraficie wyobrazic mowimy nie :)

Mój pradziadek nie gruntował, mój dziadek nie gruntował, mój ojciec nie gruntował a ja gruntuję. Dlaczego?

Ponieważ kiedyś nie stosowano gipsów do wykończeń ścian. Chyba, że przy stiukach, które były zabezpieczane klejem kostnym.

Zbrodnią jest malowanie gipsowanych szlifowanych ścian uprzednio ich nie gruntując. Pył na takiej ścianie skutecznie izoluje gips od farby w efekcie farba ma bardzo małą przyczepność.

Będę również do znudzenia powtarzał, że gruntuje się pędzlem nie wałkiem.

Będę również do znudzenia powtarzał, że gruntuje się pędzlem nie wałkiem.

A jaka jest niby różnica? twierdzisz że pędzlem wetrzemy głębiej grunt?

A co ze smugami jakie powstaja na świeżej gładzi jak się ją smaruje pędzlem?

Ja wszelkie płaskie powierzchnie gruntuje wałkiem i po gruncie nie powstaja mi żadne struktury po wałku.

ja będę miała cementowo-wapienne zacierane gąbką... z kilku powodów z których najważniejszy jest taki, że są twardsze, a mniej ważny to fajna lekko chropowata strukturka.... nie podobają mi sie ściany-lustra, według mnie wygląda to zdeczko nienaturalnie.... gdybym zdecydowała się na gipsowe to i tak byłaby na to farba strukturalna, więc po co wydawać kasę nadaremno....tynki cementowo-wapienne u nas są tańsze :wink:

ale oczywiście sznuję zdanie innych którym podobają się gładkie gipsowe...o gustach się nie dyskutuje :wink:

pozdrawiam, smoczyca