falus30 09.09.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 co myślicie o tynkach gipsowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 09.09.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 #%^&*%*%*&%@#!! to myślę mam i chwalę sobie a Ty poszukaj opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 09.09.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Myślę i ...mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.09.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 U mnie właśnie zaczeli tynkować, jak narazie mi się podobają. Są gładkie jak szkło. Zobczymy póżniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 09.09.2007 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Napewno te które zrobisz beda najlepsze i napewno nie ma innych lepszych.Ja poszedłem w klasykę - mam cementowo-wapienne i też sobie chwale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.09.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 fajna odpowiedz.....ja bede dopiero miec...w pazdzierniku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.09.2007 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 zrobilem gipsowe. ale jakos nie mysle o tym zbyt wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 09.09.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 no to podpowiedżcie, czym zagruntować te tynki przed malowaniem?Planuję pomalować je oraz g/k (sufit podwieszany i poddasze) unigruntem Atlasa, rozcieńczonym pół na pół z wodą. Moi znajomi tym środkiem gruntowali i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugo79 09.09.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witam. Tynki gipsowe sa bardzo chłonne i dlatego dobrze je trzeba zagruntować przed malowaniem , ja gruntowałem emulsia rozrobioną 1-1 z woda i dodawałem na 10 litrów dwie szklanki gruntu fast do tynków gipsowych. polecam takie rozwiazanie farba pieknie przyjmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 09.09.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 grunt jest konieczny.kazdy tynk jest zapylony, do tego z reguly wymaga pewnych poprawek gipsowych ktore nalezy przeszlifowac, poza tym wspomniana chlonnosc. poza tym koszt zagruntowania jest tak niewielki, ze nie warto sie nad nim rozwodzic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
denes 09.09.2007 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Jak masz male dzieci to licz sie z wieloma uszkodzeniami, ktore potem mozna uzupelnic. Jak chcesz twarde tynki to CW + filcowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 09.09.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Ja mam u siebie tynki gipsowe knauf i sobie chwale.Sciany które miały byc malowane farba Benjamin Moore były gruntowane primerem Benjamin Moore a te które krajowymi farbami to gruntem pół na pół z farbą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 09.09.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 no to podpowiedżcie, czym zagruntować te tynki przed malowaniem? Planuję pomalować je oraz g/k (sufit podwieszany i poddasze) unigruntem Atlasa, rozcieńczonym pół na pół z wodą. Moi znajomi tym środkiem gruntowali i wszystko jest ok. podloze gruntuje sie po to aby je wzmocnic (np jezeli substancja jest sypka) albo po to zeby aby material ktorym pracujemy zbyt szybko nie wsiakl w podloze. kazdy sprzedawca powie ci ze gruntowac nalezy bo grunt "to grunt". pomalowalem juz tysiace mq scian wczesniej ich nie gruntujac. powiem wiecej, kiedys porbowalem gruntowac sciane (nierozcienczonym gruntem, rzadko kiedy wskazane jest rozcienczanie gruntu) i ciezko bylo mi pracowac farba, tzn ciezko bylo mi pozbyc sie struktury naniesionej walkiem. przy podlozu bez gruntu tego problemu nie ma. malujemy na "koperte" po czym suchym walkiem wracamy po pomalowanej juz scianie i mamy sciane bez struktury. po drugie jest znikome prawdopodobienstwo aby zagruntowana sciane pomalowac "na raz". podsumowujac, gruntom przy malowaniu nowych scian gipsowych, wapiennych, G-K i jakich tam jeszcze sobie potraficie wyobrazic mowimy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerry-Mc 09.09.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Mój pradziadek nie gruntował, mój dziadek nie gruntował, mój ojciec nie gruntował a ja gruntuję. Dlaczego?Ponieważ kiedyś nie stosowano gipsów do wykończeń ścian. Chyba, że przy stiukach, które były zabezpieczane klejem kostnym. Zbrodnią jest malowanie gipsowanych szlifowanych ścian uprzednio ich nie gruntując. Pył na takiej ścianie skutecznie izoluje gips od farby w efekcie farba ma bardzo małą przyczepność. Będę również do znudzenia powtarzał, że gruntuje się pędzlem nie wałkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 09.09.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Będę również do znudzenia powtarzał, że gruntuje się pędzlem nie wałkiem. A jaka jest niby różnica? twierdzisz że pędzlem wetrzemy głębiej grunt? A co ze smugami jakie powstaja na świeżej gładzi jak się ją smaruje pędzlem? Ja wszelkie płaskie powierzchnie gruntuje wałkiem i po gruncie nie powstaja mi żadne struktury po wałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 10.09.2007 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Czy stanie coś się z tynkami gipsowymi w nieogrzewanym domu przez zimę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lutek34 10.09.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 U mnie jedną zimę przetrwały bezproblemowo, oczywiście tynki były w 100% suche położone w sierpniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 10.09.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ja też mam tynki wew gipsowe. KNAUF MP75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 10.09.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 ja będę miała cementowo-wapienne zacierane gąbką... z kilku powodów z których najważniejszy jest taki, że są twardsze, a mniej ważny to fajna lekko chropowata strukturka.... nie podobają mi sie ściany-lustra, według mnie wygląda to zdeczko nienaturalnie.... gdybym zdecydowała się na gipsowe to i tak byłaby na to farba strukturalna, więc po co wydawać kasę nadaremno....tynki cementowo-wapienne u nas są tańsze ale oczywiście sznuję zdanie innych którym podobają się gładkie gipsowe...o gustach się nie dyskutuje pozdrawiam, smoczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Towita 10.09.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Mam cementowo-wapienne z kilku powodów - ściany oddychają (keramzyt ocieplony wełną mineralną), tynk jest twardszy (dwoje dzieci), lepiej odbijają dźwięki (mąż jest maniakiem muzycznym) i bardziej mi się podoba leciutko chropowata faktura (zaspokojenie mojego gustu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts