Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

narzedzia do wiezby

Recommended Posts

witam

mam wiezba kopertowa 45 °

krokwie 6x18 cm

kalenica 16x20

krokwie narozne 14x28

zastanawiam sie czy poskladac tej wiezby samemu jesli ciesle nawaliliby z terminem i nie przyszliby na robote

jezeli robic samemu to zdaje sobie sprawe, ze najwazniejsze sa narzedzia

na szczescie mam te 45 ° bo widze, ze jest troche narzedzi, ktore czesto maja ten kat w standardowych nastawach

np taka pila tarczowa, ktora tnie pod dwoma roznami katami jednoczsnie

(kapp und gehrungssege sie to na zachodzie nazywa)

nie jestem tylko pewny czy to prawidlowe narzedzie do przycinania krokwi

tak sobie wymyslilem, ze tak bo moge za jednym zamachem uciac dwa katy 45 °, zeby mi sie krokwie zlozyly z krokwia narozna np

dodatkowo ciesze sie ze mam tylko 6 cm grubosci krokwi, bo taka latwiej uciac

prosze o wzsystkich obcykanych w temacie aby napisali jakie narzedzia sa nieodzowne przy takiej robocie

Potrzebujesz miec pile spalinowa . Dotniesz nia kazda krokiew pod dowolnym katem . A czy przemyslales sobie , w jaki sposob te 16x20 i 14x28 wciagniesz na gore ?

dzieki za rade

mamm pile lancuchowa elektryczny

pare rzeczy nia juz robilem i wiem, ze uciac cos pod zamierzonym katem to loteria

dlatego mysle o jakims bardziej wyrafinowanym urzadzeniu

jeszcze raz dzieki

niestety nie mam az tyle czasu zeby cwiczyc ciecie pila lancuchowa

niestety moje doswiadczenie jest takie ze tnac elementy o duzych przekrojach robimy to niestety "na oko" a to moje jest chyba nie z tych najlepszych wiec i odchylki sa czasami powalajace

dlatego wymyslilem ta pile z prowadnica, gdyz wydaje mi sie ze trudno cos spieprzyc tnac taka pila

ale to tylko moje przypuszczenia i chetnie dowiedzialbym sie czegos od praktykow....

Piła łańcuchowa służy do ścinania drzewa a do ciecia drewna służą pilarki tarczowe(elektronarzędzie) najlepiej o wysokości cięcia 85 mm.CIEŚLI potrzebny jest poza tym alfa winkiel-kątownik nastawny.Krokiew narożna będzie miała zacięcia pod kątem 35.26 stopnia.

masz na mysli zaciecia przy polaczeniu z murlata? czy platwia kalenicowa?

no i dlaczego 35,26°?

przeciez wiezba ma nachylenie 45°??

Piła łańcuchowa służy do ścinania drzewa a do ciecia drewna służą pilarki tarczowe(elektronarzędzie) najlepiej o wysokości cięcia 85 mm.CIEŚLI potrzebny jest poza tym alfa winkiel-kątownik nastawny.Krokiew narożna będzie miała zacięcia pod kątem 35.26 stopnia.

o kurcze docent ale mnie do wysilku zmusiles;)

nie myslalem na razie o tym laczeniu dwoch krokwi naroznych z soba

jesli o to chodzi to masz oczywiscie racje mnie tez wyszlo 35,267°

pewnie masz juz takie gotowce dla standardowych pochylen polaci, co? ;)

ja myslalem, ze mowimy o wcieciach w tej krokwii na polaczeniu z murlata, lub wyciecie w tych krokwiach aby je spasowac z platwia kalenicowa...

bylbym ci wdzieczny gdybys troche opisal jak sie do tego zabrac....

Spalinowka jest dokladna i uniwersalna . Jezeli masz klopoty z dokladnoscia ciecia , to : zmien lancuch , zmien pile , pocwicz troche .

Robiłem więźbę na garażu piłą elektryczna ( z marketu). Było do d.... Pomyślałem sobie że no cóż trzeba miec zdolności i doświadczenie bo nijak cholerstwo nie chciało ciąć tam gdzie chciałem. Teraz majstry co kończą dach zostawiły u mnie narzędzia. Robiłem konstrukcję pod podbitkę i ciąłem różne inne elementy spalinówką. Normalnie miodzio. Przypuszczam że to kwestia łańcucha. Przydałoby się jeszcze rusztowanie, kątomierz (moi mieli taki duży szkolny regulowany), wiertarka i ostre wiertła, kątówka, pożądny młotek kalkulator z funkcjami tryg. i paru chłopa do pomocy przy wciąganiu i ustawianiu.

Spalinowka jest dokladna i uniwersalna . Jezeli masz klopoty z dokladnoscia ciecia , to : zmien lancuch , zmien pile , pocwicz troche .

.......ciąłem różne inne elementy spalinówką. Normalnie miodzio. Przypuszczam że to kwestia łańcucha. Przydałoby się jeszcze rusztowanie, kątomierz (moi mieli taki duży szkolny regulowany), wiertarka i ostre wiertła, kątówka, pożądny młotek kalkulator z funkcjami tryg. i paru chłopa do pomocy przy wciąganiu i ustawianiu.

"Spalinówka" jako narzedzei ciesielskie. :o :o :o !!!

.. no ale postep to postęp i bez piły spalinowej jak widac nie można przyciąć niczego na wymiar.

Pozdrawiam

Hahaha...

Spróbujcie dociąć krokwie o wymiarach 9x18 cm na połączeniu z krokwią koszową pilarką... :D Te 85mm to Ci wystarczy do połowy chyba... :D

Ja robiłem więźbę sam. Tzn z ojcem i dwoma innymi ludźmi. Wszyscy jesteśmy raczej kumaci w temacie. Nie była to zupełnie pierwsza więźba, którą popełniliśmy...

Tak czy inaczej posługiwaliśmy się dość dobrą pilarką. Aczkolwiek niektóre cięcia, zwłaszcza w koszach czy kalenicy lub na łączeniach krokwii pod kątem znacznie łatwiej wykonuje się piłą łańcuchową.

I tutaj polecam łańcuszek elektryczny. Na początku używaliśmy łańcuchowej spalinowej i szlag mnie trafiał jak trzeba było ją co chwila odpalać a potem szybko gasić, bo głośnie cholerstwo strasznie.

Łańcuszek elektryczny jest na tyle silny, że do krokwii i murłat w zupełności wystarczy, znacznie cichszy, nie trzeba go odpalać a co najważniejsze jest bardziej precyzyjny.

Tak więc jeśli chodzi o narzędzia to opróczy tych co już wymieniliście polecam łańcuchową elektryczną. Do więźby idealna.