budoflaniec 09.09.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 witammam wiezba kopertowa 45 °krokwie 6x18 cmkalenica 16x20krokwie narozne 14x28 zastanawiam sie czy poskladac tej wiezby samemu jesli ciesle nawaliliby z terminem i nie przyszliby na robote jezeli robic samemu to zdaje sobie sprawe, ze najwazniejsze sa narzedziana szczescie mam te 45 ° bo widze, ze jest troche narzedzi, ktore czesto maja ten kat w standardowych nastawach np taka pila tarczowa, ktora tnie pod dwoma roznami katami jednoczsnie(kapp und gehrungssege sie to na zachodzie nazywa) nie jestem tylko pewny czy to prawidlowe narzedzie do przycinania krokwi tak sobie wymyslilem, ze tak bo moge za jednym zamachem uciac dwa katy 45 °, zeby mi sie krokwie zlozyly z krokwia narozna np dodatkowo ciesze sie ze mam tylko 6 cm grubosci krokwi, bo taka latwiej uciac prosze o wzsystkich obcykanych w temacie aby napisali jakie narzedzia sa nieodzowne przy takiej robocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratanek2 09.09.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Potrzebujesz miec pile spalinowa . Dotniesz nia kazda krokiew pod dowolnym katem . A czy przemyslales sobie , w jaki sposob te 16x20 i 14x28 wciagniesz na gore ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budoflaniec 09.09.2007 12:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Potrzebujesz miec pile spalinowa . Dotniesz nia kazda krokiew pod dowolnym katem . A czy przemyslales sobie , w jaki sposob te 16x20 i 14x28 wciagniesz na gore ? dzieki za rade mamm pile lancuchowa elektryczny pare rzeczy nia juz robilem i wiem, ze uciac cos pod zamierzonym katem to loteria dlatego mysle o jakims bardziej wyrafinowanym urzadzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratanek2 09.09.2007 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Spalinowka jest dokladna i uniwersalna . Jezeli masz klopoty z dokladnoscia ciecia , to : zmien lancuch , zmien pile , pocwicz troche . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budoflaniec 09.09.2007 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 jeszcze raz dziekiniestety nie mam az tyle czasu zeby cwiczyc ciecie pila lancuchowaniestety moje doswiadczenie jest takie ze tnac elementy o duzych przekrojach robimy to niestety "na oko" a to moje jest chyba nie z tych najlepszych wiec i odchylki sa czasami powalajace dlatego wymyslilem ta pile z prowadnica, gdyz wydaje mi sie ze trudno cos spieprzyc tnac taka pilaale to tylko moje przypuszczenia i chetnie dowiedzialbym sie czegos od praktykow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratanek2 09.09.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Potrzebujesz katownik , katomierz , olowek i pile lancuchowa . Jak masz problemy z trasowaniem , to robisz sobie szablon na zadany kat i juz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budoflaniec 09.09.2007 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 no moze w sumie fakt, ze ta pila z prowadnica to troche przesada w koncu mam tez pile tarczowa reczna, gdzie moge nastawic kat poczylenia tarczy, a ten drugi kat to faktycznie linijka i gotowe no dobra a co z pilami tradycyjnymi, dlutkami itd...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 09.09.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Piła łańcuchowa służy do ścinania drzewa a do ciecia drewna służą pilarki tarczowe(elektronarzędzie) najlepiej o wysokości cięcia 85 mm.CIEŚLI potrzebny jest poza tym alfa winkiel-kątownik nastawny.Krokiew narożna będzie miała zacięcia pod kątem 35.26 stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 09.09.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 U mnie przy wieżbie pracowało 4 ludzi i kprzystali z pilarki ale głównie z piły łańcuchowej. Jeżeli chcesz robic to sam to nie dasz rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budoflaniec 09.09.2007 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Piła łańcuchowa służy do ścinania drzewa a do ciecia drewna służą pilarki tarczowe(elektronarzędzie) najlepiej o wysokości cięcia 85 mm.CIEŚLI potrzebny jest poza tym alfa winkiel-kątownik nastawny.Krokiew narożna będzie miała zacięcia pod kątem 35.26 stopnia. masz na mysli zaciecia przy polaczeniu z murlata? czy platwia kalenicowa? no i dlaczego 35,26°? przeciez wiezba ma nachylenie 45°?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 09.09.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 no własnie - lepiej sie nie brac do tej roboty bez prostej znajomosci geometrii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 09.09.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 nie wszedł mi cytat "o i dlaczego 35,26°?przeciez wiezba ma nachylenie 45°??" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 09.09.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 tego rodzaju więzba jest dosyć trudna do wykonania -szczególnie dla kogos kto nigdy tego nie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budoflaniec 09.09.2007 16:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 no wiec oswieccie mnie gdzie bedzie te zaciecie ?bo tego jakos nei widze...a z geometrii jestem raczej niekiepski....??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.09.2007 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 podstafofe narzędzie:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Accetta.jpg/270px-Accetta.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budoflaniec 09.09.2007 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Piła łańcuchowa służy do ścinania drzewa a do ciecia drewna służą pilarki tarczowe(elektronarzędzie) najlepiej o wysokości cięcia 85 mm.CIEŚLI potrzebny jest poza tym alfa winkiel-kątownik nastawny.Krokiew narożna będzie miała zacięcia pod kątem 35.26 stopnia. o kurcze docent ale mnie do wysilku zmusiles;) nie myslalem na razie o tym laczeniu dwoch krokwi naroznych z soba jesli o to chodzi to masz oczywiscie racje mnie tez wyszlo 35,267° pewnie masz juz takie gotowce dla standardowych pochylen polaci, co? ja myslalem, ze mowimy o wcieciach w tej krokwii na polaczeniu z murlata, lub wyciecie w tych krokwiach aby je spasowac z platwia kalenicowa... bylbym ci wdzieczny gdybys troche opisal jak sie do tego zabrac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 09.09.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Spalinowka jest dokladna i uniwersalna . Jezeli masz klopoty z dokladnoscia ciecia , to : zmien lancuch , zmien pile , pocwicz troche . Robiłem więźbę na garażu piłą elektryczna ( z marketu). Było do d.... Pomyślałem sobie że no cóż trzeba miec zdolności i doświadczenie bo nijak cholerstwo nie chciało ciąć tam gdzie chciałem. Teraz majstry co kończą dach zostawiły u mnie narzędzia. Robiłem konstrukcję pod podbitkę i ciąłem różne inne elementy spalinówką. Normalnie miodzio. Przypuszczam że to kwestia łańcucha. Przydałoby się jeszcze rusztowanie, kątomierz (moi mieli taki duży szkolny regulowany), wiertarka i ostre wiertła, kątówka, pożądny młotek kalkulator z funkcjami tryg. i paru chłopa do pomocy przy wciąganiu i ustawianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 10.09.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 ktos kto nie wie ze krawęznica lezy pod innym kątem jak połac dachowa nie powinien sie zabierać za robienie tej więzby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 10.09.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Spalinowka jest dokladna i uniwersalna . Jezeli masz klopoty z dokladnoscia ciecia , to : zmien lancuch , zmien pile , pocwicz troche . .......ciąłem różne inne elementy spalinówką. Normalnie miodzio. Przypuszczam że to kwestia łańcucha. Przydałoby się jeszcze rusztowanie, kątomierz (moi mieli taki duży szkolny regulowany), wiertarka i ostre wiertła, kątówka, pożądny młotek kalkulator z funkcjami tryg. i paru chłopa do pomocy przy wciąganiu i ustawianiu. "Spalinówka" jako narzedzei ciesielskie. !!! .. no ale postep to postęp i bez piły spalinowej jak widac nie można przyciąć niczego na wymiar. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 10.09.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Hahaha... Spróbujcie dociąć krokwie o wymiarach 9x18 cm na połączeniu z krokwią koszową pilarką... Te 85mm to Ci wystarczy do połowy chyba... Ja robiłem więźbę sam. Tzn z ojcem i dwoma innymi ludźmi. Wszyscy jesteśmy raczej kumaci w temacie. Nie była to zupełnie pierwsza więźba, którą popełniliśmy... Tak czy inaczej posługiwaliśmy się dość dobrą pilarką. Aczkolwiek niektóre cięcia, zwłaszcza w koszach czy kalenicy lub na łączeniach krokwii pod kątem znacznie łatwiej wykonuje się piłą łańcuchową. I tutaj polecam łańcuszek elektryczny. Na początku używaliśmy łańcuchowej spalinowej i szlag mnie trafiał jak trzeba było ją co chwila odpalać a potem szybko gasić, bo głośnie cholerstwo strasznie. Łańcuszek elektryczny jest na tyle silny, że do krokwii i murłat w zupełności wystarczy, znacznie cichszy, nie trzeba go odpalać a co najważniejsze jest bardziej precyzyjny. Tak więc jeśli chodzi o narzędzia to opróczy tych co już wymieniliście polecam łańcuchową elektryczną. Do więźby idealna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts