Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien - pozostawione szpary

Recommended Posts

Przeryłem forum, ale wkazówki nie znalazłem...

Tydzień temu montowałem okna. Okazało się, że po osadzeniu okien w kilku przypadkach na dole pozostały szpary wysokości ok. 6 cm (pomiar otworów okiennych to osobna historia, do której wolałbym nie wracać :evil: :evil: ). Okna są wyposażone w listwę montażową (podparapetową, transportową czy jak kto woli), pod nią są już tylko klocki drewniane. W jaki sposób wypełnić te szczeliny? Czy wystarczy włożyć paski styropianu i uszczelnić pianką? A może jakoś podmurować?

jareko, po lekturze Twoich postów wiem, że montaż jest spieprzony (a wcześniej spieprzony pomiar). Czy w takiej sytuacji mam żądać dodania specjalnej listwy dystansowej? Rozumiem, że wiąże się to z wymontowaniem okna. Czy to nie spowoduje jego uszkodzenia? Podejrzewam, że na wstawienie nowego, większego okna firma się nie zgodzi.

Okno jest przykręcone na śruby u góry i po bokach. Jego szerokość to ok. 2m.

jareko, po lekturze Twoich postów wiem, że montaż jest spieprzony (a wcześniej spieprzony pomiar). Czy w takiej sytuacji mam żądać dodania specjalnej listwy dystansowej? Rozumiem, że wiąże się to z wymontowaniem okna. Czy to nie spowoduje jego uszkodzenia? Podejrzewam, że na wstawienie nowego, większego okna firma się nie zgodzi.

Okno jest przykręcone na śruby u góry i po bokach. Jego szerokość to ok. 2m.

a nie lepiej po prostu podmurowac? Bo jak rozumiem luz za duzy jest pod oknem a nie po bokach?

Jesli po bokach - TRZEBA wyjąć okno, dokładnie oczyścić z piany, nabić profile poszerzające (na wszelki wypadek miejsce połączenia - wewnątrz - albo wypełnić piana albo nakleić taśmę rozprężną) i na nowo zamontowac