Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocie mleko

Mufka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja nie kupuję kotce tego mleka, bo jest za drogie :oops:

Moja kicia pije zwykłe (a najchętniej śmietanę sniekwaśną - wiem, że nie powinno się dawać, ale jej nie szkodzi) raczej nie prosto z lodówki, albo daję kroplę wrzątku. Ale tak sobie myślę, że kot chyba nie powninien się przeziębić od zimnego mleka. Tak tylko dla higieny psychicznej podgrzewam. :wink:

Z drugiej strony ostatnio zaczęłam dawać psom jedzenie prosto z lodówki i trochę się niepokoję, ale myślę sobie, że jak piją wodę z kałuży to też za ciepła nie jest.

No może faktycznie kociak miał przesilenie jesienne ;)

Mleko w Polsce to whiskasa jest drogie, rzeczywiście...

Ale mój małż jeździ służbowo po towar do niemiec i przywozi je stamtąd, tam jest o połowę tańsze jak u nas...

Ale na codzień mój rudzielec pije zwykłe mleko - chociaż koty nie powinny podobno pić za często...

Generalnie to zrobił się mało wybredny, zeżre wszystko i wypije też... dochodzi do tego, że potrafi ukraść z talerza kalafiora albo dopiąć się do porzuconej przez kogoś na stole szklanki z herbatą truskawkową :o

O dzięki, to ja kupie w Niemczech zapas tego mleka :lol: .

A kot oprócz smutnych oczów, chował nos w ogon i był chyba cieplejszy niż zwykle, a boje sie, bo on kiedyś już bardzo chorował, to taka znajda..

Choć już sama z tym mlekiem nie wiem, jeśli mój kot pije zwyczajne krowie i mu nie szkodzi, to można mu podawać krowie, czy lepiej to kocie? To jest okropny niejadek ten kot, ale pupilek rodziny to go rozpieszczamy tuńczykiem, polędwicą :oops: ...

Choć już sama z tym mlekiem nie wiem, jeśli mój kot pije zwyczajne krowie i mu nie szkodzi, to można mu podawać krowie, czy lepiej to kocie? To jest okropny niejadek ten kot, ale pupilek rodziny to go rozpieszczamy tuńczykiem, polędwicą :oops: ...

To kocie, chyba też jest krowie :oops:

Moja kotka waży 3,5 kg i zawsze się śmiejemy, że TOZ nam ją zabierze, bo taka chuda, ale ona zawsze ma pełną miseczkę. Suchej karmy, bo puszek nie może, mięsa to u mnie za wiele w domu nie ma, a poza tym i tak jada tylo surowy drób (nawet sparzonego nie chce), ryby kiedyś jadła, ale też nie wszystkie i oczywiście bez ości. Innych rzeczy w ogóle. No, masło zliże z kanapki, czasem. Za to kiedyś ją przyłapałam, jak ptaszkowi wyżerała wnętrzności, co mnie zdziwiło, bo zawsze dostarczała prwie nietknięte, tylko bez głowy. Więc może jadła te głowy :o

Możesz być spokojna... kot od zimnego mleka czy wody się nie przeziębi :)

a to z tego powodu że zwierz nie pije płynu łykami ale zbiera językiem bardzo niewielką

ilość, tak cienka warstwa zdąży się podgrzać od języka w drodze do przełyku.

Jednak od puszki z lodówki może się przeziębić, bo połyka zimne kęsy.

Mleko krowie rzeczywiście nie jest najlepsze dla kota (choć one zwykle mleko lubią)

gdyż koty w większości nie potrafią mleka trawić. Renia pisze o tym wyżej.

Na przyszłość prosty test na zbadanie czy kot jest zdrowy czy chory.

Zdrowy kot powinien mieć mokry i zimny nos. Kiedy jest inaczej to z pewnością coś mu jest...

Z tym zimnym i mokrym nosem u kotow to nie jest tak do konca.Z pewnoscia nie swiadczy to o tym ze kot jest chory,czy zdrowy.

A jesli chodzi o mleko to owszem to whiskasa mozna podawac,zawiero ono poprostu potrzebne witaminy,a co do krowiego,to blad.Kazdy wterynarz to odradzi,przynajmniej powinien.Kot jest drapierznikiem,a one mleka nie pijaja tylko.....no wiemy co.

Niestety sam tego nie wymyslilem,a przyznam sie ze tez tak na poczatku myslalem.

Dziekuje :)

I wiem, ze koty nie trawia raczej mleka, ale moj nie mial wyboru, został znaleziony z reszta rodzenstwa jako maly kociak, ja sie zupelnie na hodowli kotow nie znalam, karmilismy je zwyklym mlekiem, masowalismy im tylko brzuchy po jedzeniu i czekalismy az im "odbije" jak niemowlakom :oops: , bo akurat na "hodowli niemowlakow" sie znam :wink: . W kazdym razie cala trojka przezyla eksperyment z karmieniem i masowaniem brzuchów, a milosc do mleka zostala :o .

Kot zawsze powinien mieć zimny i mokry nos. Każdy zdrowy kot taki ma, to jest najprostsza

domowa diagnoza kociego zdrowia. Oczywiście na tej podstawie nie można stwierdzić

co kotu dolega :). Nie chciałem też żeby ktoś odniósł wrażenie, że w takim razie nie są już

potrzebni weterynarze. Oczywiście że są potrzebni, bo wiedzieć że kot jest chory

a umieć go z tej choroby wyleczyć to przecież dwie różne sprawy.

Tak tak to do ciebie Raffran :). Co by nie pisać, co by nie myśleć to pewne jest jedno.

Czymś nasz dzisiejszy pupil musi się różnić od wczorajszego, a to nie ma ochoty do figli,

a wczoraj miał (miał - to jest dobre w kocim temacie hehee), a to jeść nie chce itd.

Jedną z takich danych jest właśnie to o czym piszę, ja moich informacji na ten temat

nie wyczytałem ani nie powziąłem z rozmowy z wetem, ale mam je z wieloletniej obserwacji

moich kotów. Być może, są choroby które nie dają takich oznak jak wysuszenie śluzówki,

ale moje koty nigdy takich nie miały. Piszę tylko to co zauważyłem, zawsze tak było

że kiedy kotu coś dolegało, to zaraz miał ciepły i suchy nos. To był dla mnie sygnał.