Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE DO DOMKU GOSI I ANDRZEJA

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Moje marzenie, które nigdy się nie spełni, no chyba, że wygram w totolotka, a nie gram - działka porośnięta sosnami, zapach lasu i miły cień..
.

agakz nigdy nie mów nigdy. Kto wie co los nam przyniesie.

My niestety te sosenki będziemy musieli wykarczować, w ich miejscu zamierzamy postawić dom, ale i tak będzie ich wystarczająco dużo za płotem. Atmosfera na pewno będzie przyjemna, nie wiem jak to sie będzie miało do uprawy, czy cokolwiek( mam na myśli jakieś kwiatki czy iglaki) zechce mi tam urosnąć.

Przecież te sosny będą ściągały całą wodę z podłoża.

Ale tym będę sie martwić za parę lat jak już się wprowadzę i zacznę myśleć o ogródku :wink:

gosiaber nic się nie przejmuj przejściowymi problemami geodezyjnymi. Zobaczysz jak ten czas szybko zleci :D ani się nie obejrzysz a już będzie sprawa granic uregulowana i będziesz mogła zabierać się do kopania.

Trzymam Cię za słowo z tym kopaniem :lol: Proszę na wiosnę o zdjęcie w czasie własnoręcznego kopania :lol:

Pozdrawiam

• 1 month później...

gosia ! gosia! na wstępie mojego pierwszego wpisu "u Ciebie" życzę powodzenia w załatwianiu całej tej geodezyjnej biurokaracji. U nas odpukać nie ma przebojów, wszytko czarno na bialym a właścicielami jesteśmy dopiero od 5 tygodni :)

Kupiliście już projekt? U nas ciągle myślówa, choć decyzja zapadła :) te słupy spędzają mi sen z powiek ale jakiś mądrzejszy ode mnie architekt na pewno coś wymyśli. Tylko ciekawe czemu projektant od razu tego nie wymyślił, było by mniej zmartwień :wink:

ja tak samo jak ty kilka razy zmieniałam koncepcję domu aż doszło do "ali", też zauważyłam że Agatka to wypisz wymaluj "ala" tylko mniejsza więc zostaliśmy przy "Ali" mimo że Agatka nie ma tych p..... :wink: :) słupów , ale ma za to balkon ( a tym dziękujemy) i za małą kotłownię a też bedziemy mieć C.O "palone".

Też przedłużamy okapik nad wejściem żeby uzyskać mały wiejski sielski ganek :) i częściowo zadaszamy taras, żeby można było kawę sączyć jak letni deszczyk będzie przechodził :)

obecnie przechodzę etap koncepcji zamiany miejscami pom gosp i dolnej łazienki

o tak

http://img68.imageshack.us/img68/3263/alaparterhb1.jpg

z tego względu że wówczas nie trzeba będzie po domu biegać z wiaderkiem węgla tylko prosto z wiatrołapu będzie można przejść, po tym oczywiście jak wybijemy tam otwór drzwiowy :) ale zostaje problem łazienki która będzie wtedy miała skos , niby nie duży bo te cztery schody nad nią dadzą obniżenie 80 cm , gdzie parter ma 2,75 według planów . Ale zastanawiam sie czy nie powstanie bunkier zamiast łazienki, mimo że ma być okno. :) Jak myłślisz? Drzwi będą oczywiście przesunięte w tą połowę bez skosu, ( przez niedopatrzenie nie narysowłam tego) pod tym wyższym skosem prysznic , obok w tym trochę niższym obszarze- kibelek.

Jak sie nie da to też nie będzie tragedii :) wtedy zostawimy te drzwi do garażu jako boczne wejście gospodarcze, ale pokombinować warto a nuż się wymyśli cos genialnego, choć kumpel z domu twierdzi że zaraz przekombinuję i dopiero będą jaja :)

a co chcecie pozmieniać we wnętrzu, napisałaś że wszystko :) jaką masz wizję?

w ogóle napisz wszystko! :)

bardzo się cieszę że sie pojawiłaś na forum! Ja występuję na forum jako ciało zbiorowe czyli My , Emi+Grzegorz , jesteśmy na etapie organizacji ślubu we wrześniu 2008, progenitury jeszcze nie posiadamy choć w nieznanej przyszłości z pewnością się pojawi, w ilości takiej żeby mogli sobie sami w warcaby pograć :) Gdyby nie to że trzeba €€€€ na wymarzony domek do skarpety wciskać to też bym już leciała ze szpadlem fundamenty kopać . Doskonale Cię Gosiu rozumiem :)

pozdrawiam!

Emi

ale wpis! nie za długi :p

• 2 months później...

hej hej! gosiu!

czy coś nowego u was? :)

my kupililśmy projekt ali i lada chwila trafi on pod nóż architekta , do adaptacji :) coś się ruszyło!

a tak nawiasem mówiąć to wszelkie pomysły zmian które widac powyżej już nieaktualne, po naradach i dyskusjach wrcamy do stanu wyjściwego, wszystko zostaje jak w projekcie, a jedyną zmianą będzie dłuższy daszek nad gankiem i przedłużony okap nad tarasem :) tyle z tego kombinowania wynikło hihhi :D

Cześć Emi, to gratuluje bardzo udanego zakupu. Piszesz że prawie wszystko jak pierwotnie w projekcie, czyli co, słupy zostają, dlaczego?

U nas bez zmian.

geodezja dała odpowiedź, napisali, że owszem podejmą się wyznaczenia granic działek. I dali sobie czas do końca 2008 roku.

Tak więc czekamy

Fajnie , że chociaż u was bezproblemowo

Buźka

słupy zostają, będą tylko przesunięte w mniej centrlane części pomieszczen, pan architekt powiedział że tak sie da! jak sobie będą gdzieś z boku to ja nawet nie mam nic przeciwko bo zamierzmy urządzić dom w stylu.. może nie w stylu bo to za dużo powiedziane ale w klimacie wiejskim, myślę że słupy się dobrze wkomponują. :) wczoraj przedstawiliśmy architektowi nasza wizje usytuowania obiektów na działce i czekamy na jego opinię. I jestesmy na etapie wieczornch dyskusji "kominek czy koza" . bez porady fachury się nie obejdzie bo bardzo podoba nam się opcja kominka z otwartym paleniskiem :) tylko jak to zrobic żeby było ładnie bez pakowania 10 000 w obudowę, bo jak tyle mam wydać to wolę kupić kozę za dwa patyki rura w komin i tez się będzie wesoło hajcować i tez będzie klimat, bo kominek ma pełnić u nas funkcję rekracyjo- rozrywkową a do ogrzewania będą inne ustrojstwa.

jedynym problemem jest jak na razie brak ekipy :) zasadniczym! no i jeszcze trochę "kapusty" brakuje, liczymy że jesienia już wszystko musi wystartować, w marcu bede w domu to spróbuję pchnąc sprawy do przodu, poumawiam się wczesniej z wykonawcami i podejmiemy jakąś decyzję.

trzymam kciuki, za te granice,

Swoją drogą to nieźle sobie dali czasu, nie zazdroszczę! a od czego oni są w zasadzie? co za biurokaracja!

Emi

• 7 months później...
  • 3 months później...