mumin_001 09.09.2007 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 witam, na jednej ze scian chce zrobic imitacje betonu, a w zasadzie plyt betonowych (okolo 50x90) chodzi o uzyskanie takiego dokladnie efektu: http://www.n-design.pl/galeria/pantadeusz16.jpg http://www.n-design.pl/galeria/pantadeusz5.jpg http://www.n-design.pl/galeria/pantadeusz1.jpg wiem, ze sciany z powyzszych zdjec zrobione sa przy pomocy mieszanki najtanszego kleju do plytek i zaprawy wyruwnujacej proste rozwiazanie a efekt swietny ... no i wlasnie rozpoczalem eksperymenty, i udaje mi sie juz uzyskac odpowiednia fakture, nieodpowiada mi natomiast kolor - bez wzgledu na proporcje, zawsze jest zbyt ciemny zastanawiam sie czy kleje i zaprawy roznych firm moga dawac rozne kolory masy? czy moze dodac cos jeszcze, co sprawi ze uzyskam jasniejszy kolor? nie wiem rowniez jak zrobic te szczeliny miedzy plytami - na scianie mam gipsowy tynk mechaniczny - 1cm, kolor bialy ... "wydrapanie" takich szczelin powoduje odkrycie tego bialego tynku czy ktos moze juz cos takiego praktykowal, udalo mu sie uzyskac podobny efekt? jakiej firmy klej i zaprawe do tego uzyl i w jakich proporcjach? z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 09.09.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Kup biały cement i jasny piasek, dobarwić możesz klejem do płytek.Drugie wyjście to beton architektoniczny i też dobarwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 12.09.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Zajrzyj na stronę Fox dekoratorhttp://www.fox-dekorator.pl/betony.html w każdej castoramie to kupisz, choć bardzo tanie nie jest.Ja planuję imitację płyt betonowych na płytach GK. Widziałam to w kilku czasopismach wnętrzarskich, wygląda super i nawet nie ukrywali że to podróba płyt architektonicznych. Prawdziwy beton architektoniczny jest koszmarnie drogi. Eksperymenty z klejem i zaprawą mogą być ryzykowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
only 03.10.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 jestem również zainteresowany poradami w temacie. beton kusi mocno.. http://bi.gazeta.pl/im/3/4949/z4949513X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.10.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 W czyim dzienniku widziałam płyty betonoew w holu ?? i takie piękne schody tam były ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaitomek 27.02.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2009 podnoszę temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 06.03.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Jasny beton - prawie biały - można otrzymać z REYMIXU /nie droższy od zwykłego cementu/ i dlatego łatwy do barwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaitomek 10.06.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Super betonowy efekt (widziałam na próbniku) można otrzymać z CEMENTO firmy Oikos, ale wychodzi drogo, 1kg starcza na 0,5m2, worek 25kg kosztuje 780zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 10.06.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 W czyim dzienniku widziałam płyty betonoew w holu ?? i takie piękne schody tam były ??? U Editty. Jej maz odlewal plyty betonowe sam i montowal do scian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeoAureus 10.06.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Można jeszcze do kleju do płytek dodać biały klej do kamienia Worek kosztuje chyba ok. 60-70 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 07.07.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 podbijam temat, ma ktoś coś ciekawego-nowego w tym temacie do powiedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieko 28.07.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 dołączam sie do prośby jakieś pomysły jeszcze na temat imitacji betonu lub płyt betonowych. Spotkałem takowe na allegro ale mkwa 250zł , wiec wydaje mi sie troche drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.12.2009 04:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 Spotkalam plyty za 150 za m2 + transport... Mozna tez go faktycznie zaimitowac specjalna masa np. z Ardexu i podmalowac tu i owdzie, aby zaimitowac podzialy, sruby itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poselrulez 13.12.2009 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 taki beton to w kazdym bloku z wielkiej płyty jest wiem bo mieszkalem i po zdarciu farby ukazaly sie oto takie paskudne betonowe sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sieko 16.01.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 my zdecydowalismy sie na beton architektoniczny Fox Dekorator takiego samego uzyto w ktoryms odcinku dekoratorni dla chetnych namiar na sprzedajaca w Foxie (ps. produkt nie jest dostepny w sklepach) [email protected] co nam z tego wyjdzie? jeszcze nie wiemy...probki jakie dostalismy od Pani Izy sa ladne, beton taki jakiego szukalismy, teraz kwestia wykonawcy czy nie schrzani (a na tym etapie budowy mam juz bagaz doswiadczen wywolujacych pewne obawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angela6 18.01.2010 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 my zdecydowalismy sie na beton architektoniczny Fox Dekorator takiego samego uzyto w ktoryms odcinku dekoratorni dla chetnych namiar na sprzedajaca w Foxie (ps. produkt nie jest dostepny w sklepach) [email protected] co nam z tego wyjdzie? jeszcze nie wiemy...probki jakie dostalismy od Pani Izy sa ladne, beton taki jakiego szukalismy, teraz kwestia wykonawcy czy nie schrzani (a na tym etapie budowy mam juz bagaz doswiadczen wywolujacych pewne obawy Wrzuć koniecznie zdjęcia jak Ci wyszło bo ja też moooocno zachorowałam na betonową ścianę Aha, jak cenowo za metr będzie Cię to kosztowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek.d 03.03.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 dołączam sie do prośby jakieś pomysły jeszcze na temat imitacji betonu lub płyt betonowych. Spotkałem takowe na allegro ale mkwa 250zł , wiec wydaje mi sie troche drogo Pomijając kwestie ceny to dochodzi jeszcze waga. płyty z betonu z "domieszkami" (kleje itp) są znacznie lżejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 24.03.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 Wlasnie udalo mi sie osiagnac idealna imitacje betonu przy pomocy farby z domieszkami, moze uda sie zrobic jakies dobre zdjecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clovi 21.03.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Ja tam nie jestem za takimi płytami. Dla mnie to trochę za surowo wygląda i też zabiera więcej miejsca. Nie mówiąc o kosztach. W programie "Dorota Was urządzi" wykorzystywano taką gładź imitującą beton. może to jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NosekLca 23.03.2016 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2016 Zamiast imitacji betonu architektonicznego z tynku dekoracyjnego, zastosuj oryginalne płyty betonowe bez sztucznych włókien i gipsu. Po pierwsze to prawdziwy beton, a nie imitacja. Doskonale wyeksponowane raki ( pory, dziurki ) i dobrze widoczne fugi cieniowe. To zaleta płyt z betonu architektonicznego, których imitacja nie zastąpi. Przyznam, że fajnie wyglądają te Wasze płyty i na pewno dobry i wygodny/szybki sposób dla tych co czasu nie mają i zdolności manualnych, za to muszę mieć kasę. Tak to jest w życiu - coś za coś. Osobiście zrobiłem sobie sam taką ścianę "betonową". Nie używałem do niej gotowych mas imitujących beton, a jedynie zaprawę wyrównującą. Gdzie mam równie "ładne" dziurki, pory itp., fugę mam 1cm i bardzo fajnie się komponuje z wielkością płyt. Co więcej, obecnie produkowany beton architektoniczny nowej generacji bez sztucznych włókien i gipsu, łatwo docinać i kleić na ściany, podobnie jak płytki ceramiczne. Wobec tego, teraz prawdziwy beton architektoniczny można mieć szybciej na ścianie niż imitację. Tu na pewno jest duży plus i prostota. Tym sposobem co ja robiłem jest sporo pracy i dość czasochłonne. Dodatkowo z gwarancją, że efekt będzie doskonały. Przy imitacji dużo zależy od fachowca, czy potrafi wyłożyć masę prawidłowo, czy zepsuje. Lepiej nie ryzykować i wybrać oryginał. Z płytami z betonu architektonicznego nowej generacji można tworzyć minimalistyczne wnętrza, lub awangardowe kreacje dekoracyjne. Nie wiem jak kładzie się gotowe masy imitujące beton, natomiast to co ja położyłem na ścianie nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności. Nie jestem budowlańcem, fakt że wszystko (no prawie) z budowlanych rzeczy robię sam w domu, ale zawodowcem nie jestem Trochę umiejętności manualnych, trochę poszukania w internetach i można beton na ścianie zrobić samemu. Jedyna "wada" Waszych płyt to cena. Około 2 tyś. zł musiałbym zapłacić za ilość potrzebną mi na moją ścianę. Nie licząc kleju i innych dodatków. Moje wykonanie kosztowało mnie około 400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts