Gość violator 23.07.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 mam pytanie do fachowcow i uzytkownikow czy w terivie, w miejscach w ktorych beda slupy podporowe od konstrukcji dachu, powinno sie robic zazbrojony beton polozony tylko na belkach stropowych? z gory dziekuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 23.07.2003 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Hey...Odpowiedź na pytanie nie jest prosta... rodzaj zastosowanego rozwiązania zależy od wielkości obciążenia przekazywanego przez słup z połaci dachowej na strop...Wartość obciążenia jest ustalana na podstawie obliczeń i wynika między innymi z ciężaru zastosowanych materiałów, wielkości (rozpiętości) konstrukcji dachu, strefy obciążenia śniegiem i wiatrem. W zależności od wartości obciążenia stosuje się następujące rozwiązania:1. Podwójnie ułożone belki prefabrykowane stropu Teriva2. Ukryty podciąg żelbetowy zbrojony3. Ukryty bodciąg stalowy z belki dwuteowej Przekrój belki i zbrojenia, ilość prętów lub wysokość belki stalowej każdorazowo powinien wyliczyć konstruktor.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 24.07.2003 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Witam. U mnie słup zaprojektowano w miejscu przecięcia dwóch belek stropowych i żebra rozdzielczego zbrojonego 2x fi 16mm. Poniewaz jednak tak wypadało z wymiarów bloczków, polożyłem trzy belki. Wszystko jest o.k. nic nie pęka.Nawet nie klawiszuje. Sebastian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.07.2003 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Mam tak:Pod każdy słup zbrojenie - krata fi 10mm, "oko 10cm", 1x1m . Kraty ułożone w nadbetonie. Tak zaprojektował konstruktor. Dach - pełne deskowanie + papa. Pokrycie dachowe gont. Konstrukcja dachu wyliczona przyszłościowo na dachówkę. Dom stoi trzy lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 25.07.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Pytanie troszkę odbiegające: jeżeli ściana nośna wewn. miałaby być skośna a odległość między ścianami zewnętrznymi większa niż najdłuższa belka, to co się robi? Przycina się belki? tak aby ściana biegnąca pod kątem 45 stopni, np. przez salon czy hol podpierała belki z jednej i drugiej strony. Czy tak się nie da i trzeba koniecznie trzeba robić podciąg, kolumnę na złączu poza w/w ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.07.2003 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Jaka jest wytrzymałośc w kg. stropu terivva I na m.kw Czy ktos moze mi pomóc!!! Pozdrawiam grzesiek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 26.07.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2003 Jaka jest wytrzymałośc w kg. stropu terivva I na m.kw Czy ktos moze mi pomóc!!! Pozdrawiam grzesiek! Tu znajdziesz potrzebne dane. Traktuj te dane jako wstępne do zaprojektowania stropu, gdyż wytrzymałość stropu trudno oceniać w oderwaniu od : rozpiętości schematu statycznego pracy belek, wytrzymałosci nadbetonu, itd. Szczegółową odpowiedzi na to pytanie powinien udzielić Ci kostruktor Twojego stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 28.07.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Nikt nie ma pomysłu na "skośną" ścianę nośną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.07.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Nikt nie ma pomysłu na "skośną" ścianę nośną? To sprawa zbrojenia stropu. Belki stropu Teriva są obliczone jako wolno podparte, czyli opierające się na końcach. w takiej belce wykres momentów (w uproszczeniu) ma kształt paraboli z najwiekszą wartością w środku rozpiętości. Jeżeli belka będzie miała podporę w innym miejscu, to nad podporą należy dać dodatkowe zbrojenie górą. Można oczywiscie zamówić indywidualnie belki dopasowane do skośnego stropu (każda belka o innej długości) - takie rozwiązanie wyjdzie tańsze. Tak czy inaczej nie obędzie się bez konsultacji z konstruktorem Twojego stropu. Taki strop trzeba zaprojektować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 28.07.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2003 Dzięki. Rozumiem, że producent może mi kilka belek dopasować długością? Strop jest jeszcze przed projektowaniem, więc chcę uzyskać jaknajwięcej wiedzy, aby nie było za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts