Dobris Mati 09.09.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Tutaj zapraszamy do komentowania i dzielenia się doświadczeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 10.09.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Tutaj zapraszamy do komentowania i dzielenia się doświadczeniami Gratuluję wyboru projektu Napisz jakie zmiany planujecie zrobić w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobris Mati 10.09.2007 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Gratuluję wyboru projektu Napisz jakie zmiany planujecie zrobić w projekcie Dzięki Przez chwilę myśleliśmy o Ewie, która ma podobny układ pomieszczeń i wydaje się nawet bardziej funkcjonalna, ale szybko nam przeszło Te kilka zmian to: - brak balkonu - okno połaciowe tylko w łazience (z powodu cięcia kosztów, ale więźba będzie przygotowana na ewentualne okna w przyszłości ) - wyrównanie stropu, czyli brak moich ślicznych schodków w sypialni - zmniejszenie toalety na parterze (nie będzie prysznica na dole) - być może powiększony taras (w stronę drzwi do pomieszczenia gosp.) - być może poszerzenie domu z obu stron o 30 cm (rozmawialiśmy z panią projektantką i nawet poszerzenie o 1 metr nie wymaga robienia nowych obliczeń itp.) - przesunięcie ścianki w tym nieregularnym pokoju na poddaszu tak, że będzie prawie kwadratowy, co zostawi przestrzeń do zagospodarowania przy schodach. To chyba wszystko. Troszkę się tego zebrało, ale w większości przypadków to raczej kosmetyka Okaże się "w praniu." Myśleliśmy jeszcze o podniesieniu ściany kolankowej, ale z tym będziemy ostrożni, żeby dom nie stracił proporcji. Mati chciał się pozbyć daszku nad wejściem i zrobić zwykłe, a nie półokrągłe schodki przed drzwiami, ale uległ sile kobiecej perswazji PS Śledzimy od pewnego czasu Twój dziennik i zazdrość nas zżera, że u nas dopiero sznurek naokoło i samotny krzaczek porzeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phox 14.09.2007 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Hey ! My warunki zabudowy odbieramy dzisiaj. Jednym słowem idziemy łeb w łeb. Też masz zamiar wprowadzić się w przyszłym roku ? Co do zmian to nasze w zasadzie bardzo się pokrywają, choć schodki w sypialni zostają. Szulu już pisał na temat okien dachowych. Zakrył je raz i zobaczył jak dużo dają światła. Zatem mimo, że nie są najtańsze to w każdym pomieszczeniu chce mieć chociaż po 1. W końcu teraz w bloku nie mam możliwości patrzeć na gwiazdy leżąc na łóżku . Balkon też likwidujemy i przesuwamy taras na bok domu z powodu dość wąskiej działki. Marzy nam się jeszcze poszerzyć domek z jednej strony o jakieś 80 cm żeby powiększyć kuchnie i salon. Życzymy powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobris Mati 14.09.2007 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Hey ! My warunki zabudowy odbieramy dzisiaj. Jednym słowem idziemy łeb w łeb. Też masz zamiar wprowadzić się w przyszłym roku ? Co do zmian to nasze w zasadzie bardzo się pokrywają, choć schodki w sypialni zostają. Szulu już pisał na temat okien dachowych. Zakrył je raz i zobaczył jak dużo dają światła. Zatem mimo, że nie są najtańsze to w każdym pomieszczeniu chce mieć chociaż po 1. W końcu teraz w bloku nie mam możliwości patrzeć na gwiazdy leżąc na łóżku . Balkon też likwidujemy i przesuwamy taras na bok domu z powodu dość wąskiej działki. Marzy nam się jeszcze poszerzyć domek z jednej strony o jakieś 80 cm żeby powiększyć kuchnie i salon. Życzymy powodzenia ! Hej My bardzo chcielibyśmy wprowadzić się w przyszłym roku i, jeśli nie będzie większych problemów z kredytem, to pewnie się to uda. Jeśli chodzi o zmiany, to ja bardzo chciałam schodki, ale uległam Co do okien, to chyba jednak będą musiały poczekać :/ i będę podziwiać gwiazdy tylko z wanny. Z drugiej strony, mniej światła naturalnego - więcej sztucznego :/ Musimy to wszystko jeszcze przemyśleć. Co do poszerzania domku, to ostatnio jesteśmy przy wersji 50 cm z obu stron. I może jeszcze jeden pustak w ścianie kolanowej, ale tu trzeba uważać, żeby dom nie wyglądał "łyso" - nie stracił proporcji. To można delikatnie zniwelować robiąc ramki z tynku wokół okien i drzwi w ciemniejszym kolorze od elewacji (to pewnie ma swoją nazwę, ale jej nie znam ). A teraz muszę uciekać - mam dzisiaj misję "Wodociągi i Elektrownia" Pozdrawiam, Dobrochna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 16.09.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 cześć budujemy marysię, która z zewnątrz wygląda jak iskierka (zrezygnowaliśmy z "okrągłości" o marysi jest więcej w linku w projektach: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=20726&start=1080 poczytaj i pooglądaj - jeśli masz szczególowe pytania - pytaj pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phox 25.09.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witaj Co do domku mieliśmy podobny dylemat. Ale ponieważ wczoraj kupiliśmy projekt Iskierka, jakby ten problem mamy za sobą. Co nam sie nie podoba w Marysi : mały wiatrołap i przejście z garażu od razu do czystego przedpokoju. Iskierkę będziemy się starali powiększyć o około 80 cm od strony salonu i kuchni, by była większa. To jedyny minus według nas. Zastanawiamy się nad ścianką kolankową. Nie chcemy by dom stracił na wyglądzie, a po zdjęciach kolegi szulu widać jednak, że elewacja troszkę ucierpiała. Wszystko zależy od podejścia. Czy cenisz sobie wygodę i nie jest ważne jak domek będzie wyglądał, czy jednak to też ma znaczenie. Decyzja należy do Ciebie. My już wybraliśmy Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejko 25.09.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witaj! Jestem także posiadaczem tego projektu i w zasadzie zrobiliśmy małe poprawki tj.wyrównanie podłogi nad garażem ,przesunięcie drzwi balkonowych i jak narazie nie zamierzam nic więcej zmieniać...wybierasz taki projekt który ci pod każdym względem pasuje a jeżeli chcesz wprowadzać drastyczne zmiany to po prostu szukaj dalej ...powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 26.09.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Witaj [ciach] Zastanawiamy się nad ścianką kolankową. Nie chcemy by dom stracił na wyglądzie, a po zdjęciach kolegi szulu widać jednak, że elewacja troszkę ucierpiała. [ciach] Pozdrowionka. Hmm, co do elewacji to nie jest tak źle jak na zdjęciach Spróbuję machnąć kiedyś fotki z większej odległości, bo te co są to rzeczywiście wygląda jakby była za mała czapka na domku, z sąsiednij ulicy wygląda już cacy W sumie i tak zwiększenie ścianki zniwelujemy ociepleniem (jest 25cm wełny na skosach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobris Mati 30.09.2007 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Dziękuję bardzo ave! za świetnego linka. Bardzo nam pomógł. Co prawda zdecydowaliśmy się na Iskierkę, ale Marysia jest w wielu aspektach bardzo podobna. Zwłaszcza zdjęcia kuchni dały jakiś obraz wielkości i proporcji tego pomieszczenia - wygląda naprawdę dobrze Co do ścianki kolankowej to mamy jeszcze dylemat, ale pani architekt zapewniła, że jeden bloczek nie powinien znacząco wpłynąć na wygląd elewacji. Zobaczymy jeszcze. Szukać już nie będziemy, bo inne projekty zupełnie nam nie podchodzą, a ten z kilkoma zmianami będzie idealny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phox 01.10.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witaj ... Gratulujemy męsko-damskiej decyzji. Widzę, że idziemy prawie łeb w łeb. Projekt już mamy. W tygodniu załatwiam warunki przyłączeniowe wody i prądu. Potem do architekta do adaptacji i szybko po pozwolenie na budowę. Oczywiście wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy. Nam 31 sierpnia stuknęło 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 03.10.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Witam. Zazdroszczę optymizmu. Po moim ślad zaginął... Projekt iskierki kupiliśmy w marcu czy w kwietniu. Daliśmy go do obróbki architektowi w czerwcu - do dziś go trzyma, bo ciągle jest cos nie tak. Mam już serdecznie dość. Żebyśmy chociaż coś zmieniali w projekcie... Miałam nadzieję, że wylejemy w tym roku fundamenty - zdaje się, że nic z tego nie będzie. Ech... a nie chciałam wierzyć, że papierologia dobija! Ściskam mocno kciuki, żeby u was nie szło jak po grudzie. Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobris Mati 03.10.2007 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Zazdroszczę optymizmu. Po moim ślad zaginął... Projekt iskierki kupiliśmy w marcu czy w kwietniu. Daliśmy go do obróbki architektowi w czerwcu - do dziś go trzyma, bo ciągle jest cos nie tak. Mam już serdecznie dość. Żebyśmy chociaż coś zmieniali w projekcie... To strasznie długo trzyma...faktycznie. Mam nadzieję, że nie będzie to tyle trwało. Też chcieliśmy wylewać jesienią, niestety, nic z tego. Ale przynajmniej szybkie załatwianie papierów nie jest aż tak istotne w tej sytuacji. Działania w przyszłym roku będą zależne przede wszystkim od kredytu - więc może być różnie. Póki co jesteśmy dobrej myśli, a jak to będzie to zobaczymy. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 15.10.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Witam ponownie! W końcu architekt oddał nam dokumentację i czym prędzej złożyliśmy je w starostwie mam nadzieję, że będziemy na pozwolenie czekać trochę krócej Poprosze o instrukcje jak umieścić obraz lub zdjęcie w swoim profilu. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobris Mati 18.10.2007 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Witam ponownie! W końcu architekt oddał nam dokumentację i czym prędzej złożyliśmy je w starostwie mam nadzieję, że będziemy na pozwolenie czekać trochę krócej Poprosze o instrukcje jak umieścić obraz lub zdjęcie w swoim profilu. Dzięki Z tym czekaniem to różnie bywa, co? Będę trzymać kciuki. Jeśli chodzi o obrazek czy fotkę przy profilu to wprowadza się ją w edycji profilu. Na samym dole jest miejsce na wpisanie adresu obrazka ("Odnośnik do zewnętrznego Emblematu"). Nie może przekraczać 150 pikseli (długość i szerokość) i rozmiaru 6kB. Obrazek musi być na jakimś serwerze umieszczony (polecam photobucket.com). Jeśli chodzi o zrobienie odpowiednich linków i prowadzenie dziennika budowy to polecam lekturę tego tematu --> Jak zrobić linki? Bardzo mi pomógł Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 18.10.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Dzięki, a gdzie szukać tego obrazka, który (między innymi) jest umieszczony u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szulu 18.10.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Dzięki, a gdzie szukać tego obrazka, który (między innymi) jest umieszczony u ciebie? idź na łatwiznę i kliknij prawym przyciskiem na tym obrazku i zapisz go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dobris Mati 18.10.2007 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Dzięki, a gdzie szukać tego obrazka, który (między innymi) jest umieszczony u ciebie? Ja zmniejszyłam ten ze strony z projektem, ale szulu podał o wiele łatwiejsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betina71 18.10.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Udało się!! Dziękuję. Taka mała rzecz a cieszy. Zeby tak latwo szlo z innymi sprawami... Mona sobie pomarzyc.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pluszku 29.10.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Domek mozecie poszerzac - lecz nie musicie. Mamy juz scianki działowe na parterze i kuchnia wyglada calkiem zgrabnie.Natomiast podniesienie scianki kolankowej o 1 pustak jest raczej konieczne - okap wypada zbyt blisko okna. Co prawda o gustach sie nie dyskutuje ......Niech Was tylko reka Boska broni przed likwidacja drugiego okna w kuchni.Traci wtedy i kuchnia i wyglad domu z zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts