Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sezon grzybowy


agnieszkakusi

Recommended Posts

Agniesiu a może po prostu zamrozić. Zawsze robię parę takich woreczków z ładnych małych grzybków. Potem takie zamrożone od razu wrzycam do mięsa czy innej potrawy i jest super.

 

Zam przepis na marynatę z różności.

- równe części objętościowe, kapusty szatkowanej (może być biała , może być pekińska), cebuli, papryki słodkiej, grzybów (im więcej gatunków tym lepiej), 1/3 częsci marchewki. Robimy lekką marynatę octową - ok 3 l (ja lubię proporcje 1/4 ale można zrobić kwaśniejszą), do tego ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczyca lub kolendra, sól i dużo cukru (proporcji nie podam bo to zależy od smaku). Do gorącej marynaty wrzucamy wszystko, lekko zagotowujemy. Trzeba zostawić do ostygnięcia i spróbować bo róznie bywa i czasmi trzeba dosmaczyć.To ładujemy do słoików i pasteryzujemy 10 min (tj od chwili zagotwania).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Agniesiu a może po prostu zamrozić. Zawsze robię parę takich woreczków z ładnych małych grzybków. Potem takie zamrożone od razu wrzycam do mięsa czy innej potrawy i jest super.

 

 

ja też mrożę te najmniejsze i najtwardsze - pół zamrażalnika to grzybki - potem sosik śmietanowo-grzybowy z pietruszką i makaronem - mmmmmm pycha.

 

ale u nas w tym roku coś kiepsko z grzybami - kurek jest zatrzęsienie, natomiast z innymi krucho. byliśmy w "naszym miejscu" grzybowym gdzie zawsze zbieraliśmy cudniaste podgrzybeczki (takie malutkie) w ilościach można powiedzieć hurtowych (na bagażniki sie liczyło nie na kosze) - a w tym roku PUSTKA! może trzeba znaleźć sobie nowe miejsce ;-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako, że sezon grzybowy w pełni może podzielicie się jakimiś fajnymi przepisami na grzybki?Zrobiłam już ponad 30 słoików marynowanych, ususzyłam 11 sznurków. Zastanawiam się w jaki sposób można jeszcze zrobic marynowane, z czym połączyć?

a powiedz mi gdzie Ty te wszystkie grzybki znalazłaś??......bo u mnie straszna bryndza w tym roku z grzybami, nawet muchomorki słabo rosną ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochani, grzybki rosną pod Toruniem i to naprawdę ogromne ilości....mam zaprawionych 56 słoików, suszy się sama nie wiem już ile...a zamrozić, zamrożę - dobry pomysł...

 

Potwierdzam (i przy okazji witam krajankę :) ) - z naszej działeczki kosimy codziennie rano kilkanaście prawdziwków :)

A kurki, których do niedawna było zatrzęsienie - testowo zakisiliśmy. Za kilka dni zobaczymy (a raczej skosztujemy), co z tego wyszło.

 

Pozdrawiam,

Bubu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marynowane podgrzybki doskonale sie łączą z surowym kalafiorem.

Dzielę kwiat kalafiora na "koszyczki" a następnie wkładam kilka do słoika i zalewam podgrzybkami zrobionymi tak:

Gotuje,studze,wkładam do przygotowanej zalewy(1:5),mają mrugnąć i tak jak wyżej piszę,wlewam gorące na włożonego kalafiora.Odwracam do góry dnem i jak wystygną chowam w bezpieczne miejsce w piwnicy(nie pasteryzuje ich).Powiem na koniec ,że mam ulubioną sałatkę ziemniaczaną z zawartością takiego słoika.

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...