agnieszkakusi 10.09.2007 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Jako, że sezon grzybowy w pełni może podzielicie się jakimiś fajnymi przepisami na grzybki?Zrobiłam już ponad 30 słoików marynowanych, ususzyłam 11 sznurków. Zastanawiam się w jaki sposób można jeszcze zrobic marynowane, z czym połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 10.09.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Agniesiu a może po prostu zamrozić. Zawsze robię parę takich woreczków z ładnych małych grzybków. Potem takie zamrożone od razu wrzycam do mięsa czy innej potrawy i jest super. Zam przepis na marynatę z różności.- równe części objętościowe, kapusty szatkowanej (może być biała , może być pekińska), cebuli, papryki słodkiej, grzybów (im więcej gatunków tym lepiej), 1/3 częsci marchewki. Robimy lekką marynatę octową - ok 3 l (ja lubię proporcje 1/4 ale można zrobić kwaśniejszą), do tego ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczyca lub kolendra, sól i dużo cukru (proporcji nie podam bo to zależy od smaku). Do gorącej marynaty wrzucamy wszystko, lekko zagotowujemy. Trzeba zostawić do ostygnięcia i spróbować bo róznie bywa i czasmi trzeba dosmaczyć.To ładujemy do słoików i pasteryzujemy 10 min (tj od chwili zagotwania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 10.09.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Agniesiu a może po prostu zamrozić. Zawsze robię parę takich woreczków z ładnych małych grzybków. Potem takie zamrożone od razu wrzycam do mięsa czy innej potrawy i jest super. ja też mrożę te najmniejsze i najtwardsze - pół zamrażalnika to grzybki - potem sosik śmietanowo-grzybowy z pietruszką i makaronem - mmmmmm pycha. ale u nas w tym roku coś kiepsko z grzybami - kurek jest zatrzęsienie, natomiast z innymi krucho. byliśmy w "naszym miejscu" grzybowym gdzie zawsze zbieraliśmy cudniaste podgrzybeczki (takie malutkie) w ilościach można powiedzieć hurtowych (na bagażniki sie liczyło nie na kosze) - a w tym roku PUSTKA! może trzeba znaleźć sobie nowe miejsce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 10.09.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Jako, że sezon grzybowy w pełni może podzielicie się jakimiś fajnymi przepisami na grzybki?Zrobiłam już ponad 30 słoików marynowanych, ususzyłam 11 sznurków. Zastanawiam się w jaki sposób można jeszcze zrobic marynowane, z czym połączyć? a powiedz mi gdzie Ty te wszystkie grzybki znalazłaś??......bo u mnie straszna bryndza w tym roku z grzybami, nawet muchomorki słabo rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 10.09.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 U nas też. Łażę i przeszukuję miejsca,w których w ubiegłym roku były i nic.Chociaż wczoraj na spacerku znalazłam 2 ślicczne, maleńkie borowiczki, chyba dlatego, że nie szukałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.09.2007 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Kochani, grzybki rosną pod Toruniem i to naprawdę ogromne ilości....mam zaprawionych 56 słoików, suszy się sama nie wiem już ile...a zamrozić, zamrożę - dobry pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanki 14.09.2007 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Kochani, grzybki rosną pod Toruniem i to naprawdę ogromne ilości....mam zaprawionych 56 słoików, suszy się sama nie wiem już ile...a zamrozić, zamrożę - dobry pomysł... Potwierdzam (i przy okazji witam krajankę ) - z naszej działeczki kosimy codziennie rano kilkanaście prawdziwków A kurki, których do niedawna było zatrzęsienie - testowo zakisiliśmy. Za kilka dni zobaczymy (a raczej skosztujemy), co z tego wyszło. Pozdrawiam, Bubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.09.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Marynowane podgrzybki doskonale sie łączą z surowym kalafiorem.Dzielę kwiat kalafiora na "koszyczki" a następnie wkładam kilka do słoika i zalewam podgrzybkami zrobionymi tak:Gotuje,studze,wkładam do przygotowanej zalewy(1:5),mają mrugnąć i tak jak wyżej piszę,wlewam gorące na włożonego kalafiora.Odwracam do góry dnem i jak wystygną chowam w bezpieczne miejsce w piwnicy(nie pasteryzuje ich).Powiem na koniec ,że mam ulubioną sałatkę ziemniaczaną z zawartością takiego słoika. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 17.09.2007 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Kubanki, gdzie jest Sąsieczno? W stronę Dobrzejewic? NS, tego z kalafiorem nie próbowałam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubanki 17.09.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Kubanki, gdzie jest Sąsieczno? W stronę Dobrzejewic? No coś w ten deseń... Ale nieco dalej - Obrowo, Osiek, te okolice. PS. Kiszenie kurek nie wyszło Pozdrawiam, Bubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.