Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

poszukuje opini o reku Vent Axia KINETIC 400m3/h czy warto się nad nim zastanawiać

edit;

czy może mi ktoś doradzić jaki rekuperator wybrać

z tego co znalazłem to najlepiej jak będzie miał:

wymiennik przeciwprądowy,

auto bypass

na prąd stały

czy dobrze mi się wydaje?

jakie ewentualnie modele spełniają te kryteria

oczywiście w rozsądnej cenie :)

Edytowane przez zieli

• 1 month później...

A ja zapytam szanownych forumowiczów jaki rekuperator będzie najłatwiej zintegrować w zakresie sterowania z pompą ciepła powietrze powietrze, systemy mają pracować na tych samych kanałach, kratki nawiewne umieszczone będą w ścianie ok 40-60 cm od podłogi ze sterowaniem przepływem i kierunkiem powietrza góra / dól.

Chciałbym aby system taki w momencie pracy jednostki kanałowej wyłączał Rekuperator, tylko w skrajnie niskich temperaturach na zewnątrz (-20, -25), jednostki miały by pracować razem.

Dodam że dom będzie bardzo energooszczędny rzędu 25-30 W/m2, i będą to wartości realne gdyż mostki termiczne praktycznie nie będą występować.

A ja zapytam szanownych forumowiczów jaki rekuperator będzie najłatwiej zintegrować w zakresie sterowania z pompą ciepła powietrze powietrze, systemy mają pracować na tych samych kanałach, kratki nawiewne umieszczone będą w ścianie ok 40-60 cm od podłogi ze sterowaniem przepływem i kierunkiem powietrza góra / dól.

Chciałbym aby system taki w momencie pracy jednostki kanałowej wyłączał Rekuperator, tylko w skrajnie niskich temperaturach na zewnątrz (-20, -25), jednostki miały by pracować razem.

Dodam że dom będzie bardzo energooszczędny rzędu 25-30 W/m2, i będą to wartości realne gdyż mostki termiczne praktycznie nie będą występować.

Np. mitsubishi electric można podpiąć kanałówkę z reku i sterować to razem :)

Jeśli chodzi o wybór rekuperatora, proszę się nie sugerować marketingowymi chwytami producentów, tak samo proszę przemyśleć gruntowy wymiennik ciepła. Od dłuższego czasu zgłębiam temat, gdyż planuję instalacje mechaniczną z odzyskiem ciepła. Sprawdzałem w internecie, porównywałem, wyliczałem, jeździłem na targi wentylacji i przez czysty przypadek zatrzymałem się a właściwie zatrzymał mnie przedstawiciel firmy Nikol. Polskiej zresztą firmy. Wyłuszczył mi temat i zwrócił uwagę na kilka aspektów. Po pierwsze prosze sobie dokładnie przeliczyć sens instalowania wymiennika gruntowego i czas jego zwrotu. Proszę pamiętać także i zwrócić uwagę, że wymiennik nie pracuje w sposob ciągły, tylko wymaga 12 godzinnej regeneracji, więc przez pół dnia nie mamy z niego pożytku,. Zresztą wymiennik działa w przypadku gdy temperatura znacznie spada i gdy znacznie wzrasta. W stanach pośrednich nie jest użytkowany, gdyż nie miało by to zupełnie sensu i przynosiło skutek odwrotny do zamierzonego. Zresztą tak naprawdę montaż wymiennika rurowego jest bez sensu, jeśli już najbardziej opłacalną sprawą i najzdrowszą jest wymiennik żwirowy. Nie ma w nim problemu skroplin i ich odprowadzania, gdyż wilgoć służy do zraszania wymienika. Powietrze w tych okresach zasysane jest z czerpni ściennej. A jeśli chodzi o rekuperator, proszę pamiętać o czymś takim, że rekuperatory krzyżowe, obrotowe i przeciwprądowe mają problem ze szronieniem i blokowaniem się rekuperatora już przy temp -5 stopni!!!! Dlatego w przypadku mrozów trzeba używać NAGRZEWNIC!!!! Przeczy to zupełnie idei rekuperacji, gdyż podnosi niesamowicie rachunki!!!! Po to chcemy instalować rekuperator aby te rachunki były jak najniższe!! Tak naprawdę jeśli chcemy instalacje mechaniczną z odzyskiem ciepła proszę zastanowić się nad dwoma produktami: Nikol i Bartosza. Są to podobne rozwiązania, aczkolwiek Nikol ma kilka rzeczy opatentowanych, których nie może użyć Bartosz. Są to rekuperatory spiralno-przeciwprądowe i ze względu na rozmiar wymiennika właściwie nawet przy -30 stopniach Celsjusza nie ma w nich problemu szronienia i zamarzania!!!!! Odpada nam wymiennik gruntowy i koszty z nim związane!!! Sprawność ich jest podobna i jest to sprawność rzeczywista, nie naciągana do warunków idealnych. Ja zastanawiam się nad właśnie tymi rozwiązaniami, i myślę, że ktoś, kto chce założyć rekuperator i poszukuje odpowiedniego rozwiązania, zaoszczędzi sobie wiele czasu na poszukiwania. Ja skłonie się raczej do Nikol ze względu na rozmiar rekuperatora, gdyż Bartosz jest OGROMNY i zająłby mi pół kotłowni. Ale to kwestia indywidualnego wyboru. Lepszy jest też dostęp do filtrów no i same filtry są w Nikol o 10 zł tańsze. Mam nadzieję, że pomogłem odwiedzającym ten wątek, bo temat jest rzeczywiście strasznie zagmatwany a producenci rekuperatorów a raczej marketingowcy po prostu nie są uczciwi. Pozdrawiam.

Np. mitsubishi electric można podpiąć kanałówkę z reku i sterować to razem :)

Tak wiem o tym, tylko jakoś mi nie po drodze do zużycia prądu w nich, dom 165 m2, reku min 350 m3/h, ale chciałbym w trybie standardowym nawiewać 150 m3 w nocy nawet 100 m3, podczas kąpieli/gotowania 500 m3 a to niestety nie wychodzi energooszczędnie na silnikach AC Mitsubishi. Lepiej dobre stało prądowe jednostki do tego się sprawdzą chyba ?

Tak wiem o tym, tylko jakoś mi nie po drodze do zużycia prądu w nich, dom 165 m2, reku min 350 m3/h, ale chciałbym w trybie standardowym nawiewać 150 m3 w nocy nawet 100 m3, podczas kąpieli/gotowania 500 m3 a to niestety nie wychodzi energooszczędnie na silnikach AC Mitsubishi. Lepiej dobre stało prądowe jednostki do tego się sprawdzą chyba ?

przy około 130m3/h około 71 watt

przy broku 130m3/h około 32 watt ..

fakt jest różnica ale z klimą fajnie to biega.

przy około 130m3/h około 71 watt

przy broku 130m3/h około 32 watt ..

fakt jest różnica ale z klimą fajnie to biega.

Ale przecież ja właśnie chce z klimą, tylko reku Mitsubishi mało energooszczędne są :) przynajmniej te sprzedawane w Polsce bo są fajne modele np LGH-50RSDC-E które już są eko. Jak na razie nie znalazłem producenta od którego mógłbym kupić i PC i reku, dlatego proszę o podpowiedź co z czym można pożenić żeby działało fajnie.

Ale przecież ja właśnie chce z klimą, tylko reku Mitsubishi mało energooszczędne są :) przynajmniej te sprzedawane w Polsce bo są fajne modele np LGH-50RSDC-E które już są eko. Jak na razie nie znalazłem producenta od którego mógłbym kupić i PC i reku, dlatego proszę o podpowiedź co z czym można pożenić żeby działało fajnie.

No tak to jest nieraz ze nie wszystko można u Nas kupić :)

Pozdrawiam

Przykro, że sporo osób uważa, że próbuję przepchnąć lub zareklamować jakąkolwiek firmę. Po prostu uważam, ze po to jest to forum aby dzielić się własnymi spostrzeżeniami i przemyśleniami. Proszę poprosić więc producentów o wycenę systemu rekuperacji i rozwiązania jakie są zastosowane. Informuję, że nie jestem przedstawicielem jakiejkolwiek firmy, nie próbuje kogokolwiek w tak chamski sposób reklamować. W sierpniu zaczynam budowę pod Nadarzynem domu z projektu muratora EM 08 " Na każdą pogodę" wersja energooszczędna i zamierzam udokumentować to w dziennikach budowy na tym forum. Uważam, że informacje tu zawarte są bezcenne, gdyż wynikają z doświadczeń inwestorów i mogą zaoszczędzić sporo czasu na poszukiwania rzeczy już przez kogoś odkrytych. Dlatego mógłbym podzielić się także spostrzeżeniami na temat okien, dachów, konkretnych naszych wyborów dotyczących sprawdzonych ekip i kosztorysów jakie zaproponowali. Pytanie tylko po co, skoro pajac jeden z drugim stwierdzi że jestem przedstawicielem tej czy innej firmy. Tak więc nawet nie będę się wysilał i swoje przemyślenia i odkrycia pozostawię dla siebie. Pozdrawiam niedowiarków i zapraszam wkrótce na forum dziennika budowy, gdzie na własne oczy będą mogli zobaczyć zainstalowaną i pracującą rekuperacje tej czy innej firmy.

...dokładnie daruz...

nie wzruszyła nas Twoja historia, w której opowiadasz o swoim szczęściu w postaci przypadkowego spotkania z przedstawicielem pewnego producenta central...

skoro zadałeś sobie trud i kilka długich lat mozolnie zdobywałeś kawałek po kawałku wiedzę na temat rekuperacji to czemu wypisujesz totalne bzdury w postaci twierdzenia, że każdy reku poza reklamowanymi przez Ciebie MUSI posiadać nagrzewnicę ??? to jest najzwyklejsze na świecie kłamstwo , którego pewnie uczą Was akwizytorów wiadomych firm na szkoleniach i jeśli macie chociaż odrobinę inteligencji to na pewno zdajecie sobie sprawę, że ma to na celu ogłupienie mniej świadomych inwestorów i wprowadzenie ich w błąd (krótko mówiąc jest to bezczelna manipulacja)...

idź dzielić się swoją dobrą nowiną gdzie indziej, nie zaniżaj poziomu tego forum...