kangaxx 16.07.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 centralę możesz przewymiarować ale w granicach zdrowego rozsądku, do tego jeszcze rozważnie (z głową) używać bo będzie suuuuuucho, efektu chłodzenia nie uzyskasz spektakularnego bo centralka za słabo i tak dmuchnie, aby uzyskać efekt trzeba innych rozwiązań a nie centrali za dużej i nie mówię tu o klimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.07.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Polecam również bardzo tani rekuperator z odzyskiem wilgoci (nie wymaga odprowadzenia skroplin) firmy chigo Podobny do Mitsubishi .Ja prawdę mówiąc wolę prawdziwe dane mitsubishi, niż papierowe 99 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.07.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Polecam również bardzo tani rekuperator z odzyskiem wilgoci (nie wymaga odprowadzenia skroplin) firmy chigo Podobny do Mitsubishi . Ja prawdę mówiąc wolę prawdziwe dane mitsubishi, niż papierowe 99 %. witam nie montowałem ich nigdy, nie znam dokładnie gdyby tylko miały zamiast wymiennika krzyżowego - wymiennik krzyżowo-przeciwprądowy to chętnie bym je montował ale cenowo b. atrakcyjne pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 18.07.2013 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 ja raczej bałbym się chigo montować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.07.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 ja raczej bałbym się chigo montować witam dlaczego? masz jakieś złe doświadczenia? rekuperatorów nie montowałem ale montowałem "trochę" pomp ciepła i chodzą bezawaryjnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.07.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 ja raczej bałbym się chigo montować ? bo chigo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.07.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 bo widziałem parę klim z tą nazwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 12.08.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Ciagle się zastanawiam jaki system wentylacji mechanicznej zastosować (dom dwukondygnacyjny - 220 m2): StorkAir Comfo 350 Luxe, a może Bartosz VENA EC4.Czy to dobre rozwiązania?Czy może jeszcze jakieś inne warto wziąść pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 12.08.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Z tego co czytam to Bartosz, a może nawet Nikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 12.08.2013 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Z tego co czytam to Bartosz, a może nawet Nikol witam popatrz jeszcze na Onyxa pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annyonne 27.08.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Z góry przepraszam za zmianę tematu ale nie doszukałam się na forum odpowiedzi na nurtującą mnie kwestię a tutaj już raz błyskawicznie uzyskałam pomoc więc spróbuję ponownie Spotkałam się z opinią (znajomy zajmujący się instalacjami, choć niekoniecznie rekuperacją), że montaż reku w łazience nie ma sensu, gdyż z uwagi na opary mydlin filtry będą do wymiany średnio co miesiąc a i centrala może być bardziej narażona na korozję (?!) co znacznie podwyższy koszty jej eksploatacji. Co sądzicie na ten temat? Do tej pory wydawało mi się, że reku w łazience to podstawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.08.2013 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 ...Do tej pory wydawało mi się, że reku w łazience to podstawa... i bardzo dobrze myślałaś a znajomego mydlarza uswiadom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.08.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 że montaż reku w łazience nie ma sensu, gdyż z uwagi na opary mydlin filtry będą do wymiany średnio co miesiąc a i centrala może być bardziej narażona na korozję Centrale nie korodują. A co do trzymania mydła w anemostacie, to są lepsze miejsca. Wymiana filtrów co miesiąc... Zależy od miejsca czerpni Ja po miesiącu ma zapchany. Z tym, że filtry do przemyślanych central kosztują 3-4zł komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annyonne 28.08.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Przy okazji sądzę,że chodzi o wywiew w łazience a nie o instalację rekuperatora w łazience Dokładnie o wywiew mi chodziło... Dziękuję wszystkim za pomoc. A wiecie może jaki jest koszt kompletu filtrów do Comair Hruc 380? Próbowałam wygooglować ale z marnym skutkiem... Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez annyonne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszysiek20 24.10.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Który z poniższych rekupertorów byłby lepszy-Jan-Gaz 550 czy-Frapol Classic 550 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.10.2013 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 ja się zastanawiam nad Frapol Onyx Dream 400 i Jan-Gaz 350. Czy ktoś ma tego Onyxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 24.10.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2013 Też się zastanawiam nad Onyxem zwłaszcza, że TB go tu rekomendował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 25.10.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 -Jan-Gaz 550 czy-Frapol Classic 550 zdecydowanie FRAPOL - znam, polecam.A na temat Jan-Gaz warto poczytac wątki inne na forum [problemy!] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.10.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Też się zastanawiam nad Onyxem zwłaszcza, że TB go tu rekomendował Najlepiej jest nie słuchać rekomendacji!!! Zawsze należy zobaczyć jakość montażu i posłuchać - centrali bez kanałów - słychać, że chodzi czy nie? Nawet wygląd zewnętrzny i materiały użyte do produkcji - świadczą o producencie. Na zdjęciach się jakości nie zobaczy a w DTR-kach nie ma obowiązku podawania prawdy, więc szkoda to czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 25.10.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 -Jan-Gaz 550 czy -Frapol Classic 550 zdecydowanie FRAPOL - znam, polecam. A na temat Jan-Gaz warto poczytac wątki inne na forum [problemy!] czy mi sie wydaje czy Jan jest drozszy ? mam wycene na 2 od ludzi z forum ale nie widziałem na zywo zadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts