Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator jakiej firmy?

Recommended Posts

perm, może nie całkiem na psy, bo w całym tym szczekaniu Pana TB, czasem można wyłapać ludzkie głosy :) bez obrazy Panie TB, ale Pan jest wszędzie :bash:

Widzi Pan, Panie TB, to trochę tak, jakby jedynym sposobem na uniknięcie zawału była zdrowa dieta i ruch :) tylko co z tymi, co lubią dobrze zjeść i nie lubią ruchu? Pan głosi tylko jeden jedyny i bardzo szczególny punkt widzenia, dla Pana nie ma alternatywy, nie ma wyboru, a ludzie znani są z tego, że lubią mieć wybór. Oznacza to, że potrzebujemy tu poczytać rad wielu osób i ich opinii, nie wykluczam Pana, lecz niestety Pan potrafi zdominować każdy wątek w temacie, a nie o to chodzi. Ja chętnie zaglądam do wątku o wyborach rekuperatora, ponieważ zbliża się nieubłagalnie termin jego wyboru, a to, co wybiorę, musi spełniać swoje zadanie najlepiej, jak potrafi, ale również spełnić moje oczekiwania. Tak więc, dopóki nie znam do końca swoich oczekiwań, nie jestem w stanie wybrać odpowiedniego sprzętu.

Sugestie innych forumowiczów i ich opinie rozjaśniają mi głowę i przybliżają nieco samo urządzenie, dlatego tak chętnie tu zaglądam.

Widzi Pan, jakby chciał Pan wybrać sobie defibrylator, to pewnie wolałby Pan porozmawiać z jego użytkownikami a nie sprzedawcami.

Bardziej cenię jako nowy użytkownik tego forum opinie osób, które dany sprzęt użytkują. Panowie, którzy instalują osobiście rekuperatory co najmniej kilku firm, mają bardziej obiektywne zdanie niż Ci, którzy są związani z jedną marką.

A tak na marginesie Panie TB, to jak ktoś ma kaprys zainstalować sobie rekuperator w domu nie izolowanym, bo lubi całorocznie nadmuchiwać sobie świeże powietrze, to co? Uważa Pan, że to nie ma sensu?

Dla mnie rekuperator to przede wszystkim dbałość o zdrowie i rewelacyjny sen, filtry i świeży O2 utrzymanie odpowiedniej wilgotności w domu, a jeżeli do tego będzie jeszcze potrafił odzyskać trochę ciepła i przy tym nie zamarzać zimą, to już będzie rewelacja.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Stoję przed wyborem rekuperatora do domu 300m/2 kubatura 700m/3 3 kondygnacje.rozważam także GWC rurowe spręż min 200PA.Co polecacie.Całą instalację wykonam sam i tu moje pytanie jak sie ma to do gwarancji na rekuperator w razie awarii.

Pozdrawiam.

.Całą instalację wykonam sam i tu moje pytanie jak sie ma to do gwarancji na rekuperator w razie awarii.

Pozdrawiam.

nie powinno mieć to żadnego znaczenia, ale na wszelki wypadek czytaj uważnie warunki gwarancji poszczególnych urządzeń (poza gwarancją jest jeszcze ustawowa rękojmia więc się nie przejmuj)

Witam.

Stoję przed wyborem rekuperatora do domu 300m/2 kubatura 700m/3 3 kondygnacje.rozważam także GWC rurowe spręż min 200PA

Jakiej firmy reku byłby odpowiedni na tak duży dom?

Pozdrawiam

Edytowane przez xxxpawloxxx

Nie wiem czy macie świadomość jak prosta jest budowa reku,

Ważne aby podzespoły były ok.

to słynne i magiczne słowo REKUPERATOR oznacza nic więcej jak dwa wentylatory, jeden wymiennik i obudowa, która pomieści te cuda techniki ;)

co do sterowania to zda egzamin nawet jakieś zwykłe pokrętło 0,1,2,3

ot i cała filozofia ;)

no nie do konca bo buda to wyciszenie i izolacja.

mam w robocie rekuperator od jakis 12 lat - stare pudło o nazwie villawent czy jakos tak

nie chcecie wiedziec jak go słychac na podstawowym biegu mimo ze jest podwieszony na jakis linkach.

działa od 12 lat bez problemu praca ciągła

No i wybrałem Onyxa.

Już pracuje:yes:

Wydaje mi się, że jest bardzo cichy, choć nie mam porównania. Jak pracuje,słychać, że pracują wentylatory tylko w pomieszczeniu gospodarczym - kotłowni, za ścianą w pomieszczeniach mieszkalnych już zupełna cisza.

Mam pytanie: z jaką mocą wentylować pomieszczenia, gdy nie ma nikogo w domu, jeszcze nie mieszkamy, bo wprowadzamy się dopiero na wiosnę - 10% wystarczy?

Dom grzeję pompą ciepła Panasonic T-Cup 9kW 1-fazową z opcją chłodzenia, utrzymuję temperaturę ok. 20'C.

Z góry dziękuję za odpowiedź:).