f.5 10.12.2013 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 moze jakis grupon o Mar 1973 ??? na zakup 10 rekuperator od forumowiczow ? bo kazdy jakąs tu partyzantkę uprawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 11.12.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Pomóżcie proszę. Jutro wyjeżdżam na dłużej. Czy mogę ustawić rekuperator np. na 10%, tak żeby tylko chodził. Jeszcze nie mieszkam, puste ściany. Czy to trochę nie za mało? Dom nowy, dopiero co ukończony, pierwsza zima. Czy dać wyższy bieg, wyższą nastawę, żeby wilgoć ze ścian wysychała?Dziękuję bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 11.12.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Jaką masz wilgotność w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 11.12.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Pomóżcie proszę. Jutro wyjeżdżam na dłużej. Czy mogę ustawić rekuperator np. na 10%, tak żeby tylko chodził. . nie przeżywaj ustaw jak chcesz i wyjedź (nawet możesz wyłączyć) nic się nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.12.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Pomóżcie proszę. Jutro wyjeżdżam na dłużej. Czy mogę ustawić rekuperator np. na 10%, tak żeby tylko chodził. Jeszcze nie mieszkam, puste ściany. Czy to trochę nie za mało? Dom nowy, dopiero co ukończony, pierwsza zima. Czy dać wyższy bieg, wyższą nastawę, żeby wilgoć ze ścian wysychała? Dziękuję bardzo. widzisz - walczysz z nadmiarem wilgoci ja w drugą stronę mam wilgotnośc 32% a własnie kleili drewno i muszę utrzymywac od 45% do 60% kładę wiec na ciepłe płytki mokre reczniki i nie pomaga. brak rekuperatora na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zainteresowany pompą 11.12.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Jaką masz wilgotność w domu? Wilgotność 63% - trochę chyba duża. Ale powoli spada. Zostawiam ma 10%. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez zainteresowany pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 11.12.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 widzisz - walczysz z nadmiarem wilgoci ja w drugą stronę mam wilgotnośc 32% a własnie kleili drewno i muszę utrzymywac od 45% do 60% kładę wiec na ciepłe płytki mokre reczniki i nie pomaga. brak rekuperatora na razie Jeśli masz 32% to zmniejsz wentylację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.12.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Wilgotność 63% - trochę chyba duża. Ale powoli spada. Zostawiam ma 10%. dobra wilgotnosc nie przejmował bym się ..... Jeśli masz 32% to zmniejsz wentylację. nie mam jeszcze rekuperatora - przewody i owszem ale jednostki jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 11.12.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 nie mam jeszcze rekuperatora - przewody i owszem ale jednostki jeszcze nie. nie bardzo rozumiem: ludzie bez wentylacji narzekają na grzyba, bo za duża wilgotność Ty masz położone podłogi czyli grzejesz i masz bez wentylacji 32%, a to by oznaczało, że masz strasznie dziurawą chałupę i rekuperator nic tu na lepsze nie zmieni pewnie się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JejoX 11.12.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Panowie co powiecie o takiej wycenie dla domu 160m2 ? AERIS 350 STANDARD /rury sztywne Spiro 100% - 18.900,00 PLN bruttoR-VENT STANDARD 4.0/rury sztywne Spiro 100% - 16.800,00 PLN brutto Nie znam kompletnie tego R-Venta nie wiem co to za ustrojstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.12.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 f.5Zrób obrzęd gromniczny.Masz sito nie chałupę.Odbadaj anemostaty, bo może w grawitacji ostro idą. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.12.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 U mnie ponieważ trwa tynkowanie na wewnętrznej stronie dachu płaskiego między kopułami zbiera sie bardzo duzo wilgoci. Dosłownie krople wiszą i spadają. Aż elektryk mi zwrócił uwagę , że mu na rozdzielnię pada. Reku oczywiście jeszcze nie mam . Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 11.12.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 U mnie ponieważ trwa tynkowanie na wewnętrznej stronie dachu płaskiego między kopułami zbiera sie bardzo duzo wilgoci. Dosłownie krople wiszą i spadają. Aż elektryk mi zwrócił uwagę , że mu na rozdzielnię pada. Reku oczywiście jeszcze nie mam . Co robić? witam musisz wietrzyć i grzać wiem, że w twojej sytuacji to trudna sprawa:( pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.12.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) f.5 Zrób obrzęd gromniczny. Masz sito nie chałupę. Odbadaj anemostaty, bo może w grawitacji ostro idą. Adam M. i tak prawdopodobnie sie dzieje ze przez same rury bo anemostatów jeszcze nie mam ucieka duzo ciepłego powietrza i wieje. czerpnię i wyrzutnie mam od północy i południa , czuję ręką jak przy rurach przy sufitach ciągnie. Mozesz mi podac linkę aby poczytac o obrzędzie dziekuje http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126535-Obrz%C4%99d-gromniczny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-wykonany Edytowane 11 Grudnia 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 11.12.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 nie bardzo rozumiem: ludzie bez wentylacji narzekają na grzyba, bo za duża wilgotność Ty masz położone podłogi czyli grzejesz i masz bez wentylacji 32%, a to by oznaczało, że masz strasznie dziurawą chałupę i rekuperator nic tu na lepsze nie zmieni pewnie się mylę podpowiedz mi skąd mam miec wilgoc w domu jesli wylewki tynki miałem robione 2-3 lata temu ? dom jeszcze niezamieszkały przebywam w nim 10 minut dziennie jadąc z roboty ? czasami palę wkominku tak raz na tydzien siedząc w sobotę i dłubiąc cos . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.12.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 podpowiedz mi skąd mam miec wilgoc w domu jesli wylewki tynki miałem robione 2-3 lata temu ? dom jeszcze niezamieszkały przebywam w nim 10 minut dziennie jadąc z roboty ? czasami palę wkominku tak raz na tydzien siedząc w sobotę i dłubiąc cos . odpowiedziałeś w poprzednim poście, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 26.12.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 wilgotność w domu jest zależna od wilgotności na dworze. Nie ma mrozu więc na dworze jest guża wilgotność. To co ma ciągnąć reku. przecież on nie osusza tylko w kontrolowany przez nas sposób wymienia powietrze na świerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 26.12.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Jeśli chodzi o reku to wg mnie nie jest ważne jakiej firmy tylko ile odzyskuje i nie kłóćmy się o parę procent. Ważne są natomiast koszty ciągłej eksplatacji czyli koszt filtrów i zużycie prądu. Dlatego silniki prądu stałego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 04.01.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 A ja mam do szanownych takie pytanko.. stosuje ktos nagrzewnice wodną do rekuperatora?ciekaw jestem jak to sie sprawuje.. warto cos takiego rozważać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 A ja mam do szanownych takie pytanko.. stosuje ktos nagrzewnice wodną do rekuperatora? ciekaw jestem jak to sie sprawuje.. warto cos takiego rozważać? nie bądź leń i poszukaj - było tyle razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts