Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomóżcie proszę. Jutro wyjeżdżam na dłużej. Czy mogę ustawić rekuperator np. na 10%, tak żeby tylko chodził. Jeszcze nie mieszkam, puste ściany. Czy to trochę nie za mało? Dom nowy, dopiero co ukończony, pierwsza zima. Czy dać wyższy bieg, wyższą nastawę, żeby wilgoć ze ścian wysychała?

Dziękuję bardzo.

Pomóżcie proszę. Jutro wyjeżdżam na dłużej. Czy mogę ustawić rekuperator np. na 10%, tak żeby tylko chodził. Jeszcze nie mieszkam, puste ściany. Czy to trochę nie za mało? Dom nowy, dopiero co ukończony, pierwsza zima. Czy dać wyższy bieg, wyższą nastawę, żeby wilgoć ze ścian wysychała?

Dziękuję bardzo.

widzisz - walczysz z nadmiarem wilgoci

ja w drugą stronę mam wilgotnośc 32% a własnie kleili drewno i muszę utrzymywac od 45% do 60%

kładę wiec na ciepłe płytki mokre reczniki i nie pomaga.

brak rekuperatora na razie

nie mam jeszcze rekuperatora - przewody i owszem ale jednostki jeszcze nie.

nie bardzo rozumiem: ludzie bez wentylacji narzekają na grzyba, bo za duża wilgotność

Ty masz położone podłogi czyli grzejesz i masz bez wentylacji 32%, a to by oznaczało, że masz strasznie dziurawą chałupę i rekuperator nic tu na lepsze nie zmieni

pewnie się mylę ;)

U mnie ponieważ trwa tynkowanie na wewnętrznej stronie dachu płaskiego między kopułami zbiera sie bardzo duzo wilgoci. Dosłownie krople wiszą i spadają. Aż elektryk mi zwrócił uwagę , że mu na rozdzielnię pada. Reku oczywiście jeszcze nie mam . Co robić?

U mnie ponieważ trwa tynkowanie na wewnętrznej stronie dachu płaskiego między kopułami zbiera sie bardzo duzo wilgoci. Dosłownie krople wiszą i spadają. Aż elektryk mi zwrócił uwagę , że mu na rozdzielnię pada. Reku oczywiście jeszcze nie mam . Co robić?

witam

musisz wietrzyć i grzać:yes:

wiem, że w twojej sytuacji to trudna sprawa:(

pozdrawiam

f.5

Zrób obrzęd gromniczny.

Masz sito nie chałupę.

Odbadaj anemostaty, bo może w grawitacji ostro idą.

Adam M.

i tak prawdopodobnie sie dzieje ze przez same rury bo anemostatów jeszcze nie mam ucieka duzo ciepłego powietrza i wieje.

czerpnię i wyrzutnie mam od północy i południa , czuję ręką jak przy rurach przy sufitach ciągnie.

Mozesz mi podac linkę aby poczytac o obrzędzie

dziekuje

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126535-Obrz%C4%99d-gromniczny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-wykonany

Edytowane przez f.5

nie bardzo rozumiem: ludzie bez wentylacji narzekają na grzyba, bo za duża wilgotność

Ty masz położone podłogi czyli grzejesz i masz bez wentylacji 32%, a to by oznaczało, że masz strasznie dziurawą chałupę i rekuperator nic tu na lepsze nie zmieni

pewnie się mylę ;)

podpowiedz mi skąd mam miec wilgoc w domu jesli wylewki tynki miałem robione 2-3 lata temu ?

dom jeszcze niezamieszkały przebywam w nim 10 minut dziennie jadąc z roboty ?

czasami palę wkominku tak raz na tydzien siedząc w sobotę i dłubiąc cos .

podpowiedz mi skąd mam miec wilgoc w domu jesli wylewki tynki miałem robione 2-3 lata temu ?

dom jeszcze niezamieszkały przebywam w nim 10 minut dziennie jadąc z roboty ?

czasami palę wkominku tak raz na tydzien siedząc w sobotę i dłubiąc cos .

odpowiedziałeś w poprzednim poście, dzieki

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...