adam_mk 11.01.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Acha...Czyli zabierasz się do tego "z dupy strony".No, można, ale nie oczekuj cudów. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelll1 11.01.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 dlatego wymyśliłem tą kolejność, żeby mieć pewność że ściany przed położeniem tynku będą możliwie suche i pleśń nie będzie aktywna. Poza tym chciałem zobaczyć wpływ reku na warunki w mieszkaniu oraz czy w jakikolwiek sposób wpłynie na niższe rachunki.Reku chcę na dniach robić. No i jeszcze w tym momencie nie chce wchodzić z tak grubymi robotami, bo nie mogę zwalić się w takim zakresie lokatorom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Jest sposób na grzybka, tyle, że chyba nie na tę porę roku.Grzybowa!Bierzesz palnik do papy, butlę 11kg LPG i ostro płomieniujesz ściany.Trzeba pamiętać gdzie jest jaki kabel czy rurka.Dodatkowo ten siarczan miedzi do wody zarobowej i jak usuniesz przyczynę tworzącą pieczarkarnię masz spokój na dobre. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelll1 12.01.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Nie wypalę ponownie cegieł? Tym bardziel poczekam na letnie miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felixx 19.08.2015 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Słyszałem o firmie Brink i Alnor, obydwie mają bardzo dobre opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.08.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 Ja też słyszałem o tych firmach.A o co chodzi? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafcioman 28.08.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 Słyszałem o firmie Brink i Alnor, obydwie mają bardzo dobre opinie. Tylko słyszałeś, czy miałeś styczność ze sprzętem? ;p opinie oparte na słowie raczej mnie nie interesują. Nork - trzeba osobiście do Wrocka podjechać, czy wysyłają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz100 18.05.2016 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (edytowane) Samodzielne budowanie sieci wentylacyjnej lub klimatyzacyjnej nie jest dobrym pomysłem, z doświadczenia wiem że można sobie tylko zaszkodzić, polecam skorzystać z usług profesjonalistów ja np. korzystałem z [SPAMER] to solidna firma i cała robota została wykonana wzorowo. Edytowane 18 Maja 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 19.05.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Zastanawiam się nad wyborem:- Onyx dream- AirPack- Brink Renovent 300 Cena zakupu waha się +/-10% (w stosunku najtańszy-najdroższy) - zatem dla mnie akceptowalna.Przeciwko AirPack przede wszystkim na początek cena filtrów - około 90zł jednorazowa wymiana. Brink około 50 - Onyx poniżej 10. Jednak w cenie AirPack'a mam sterownik Air++ Reku ma być na poddaszu nie użytkowym, jest przygotowane zaizolowane miejsce na niego 2mx2mx1,8m. Czy dużym problemem będą wyjścia z onyxa i brink;a w górę? (rozdzielacze na podłodze) W cenniku airpack'a widze, iż można zakupić dwie ramki i m2 tkaniny filtrującej. Czy później można wymieniać samą tkaninę? Której koszt zakładam jest sporo niższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.05.2016 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Witam.Panowie czy ktoś może pomóc w wyborze:Rekuperator niemiecki Maico (produkcja Niemcy) Model: WS320B:http://www.maico-fans.pl/produkte/produkte-maico/catalog/detail/g51103/ws-320/p113713/ws-320-b/Cena 1750 euro netto Rekuperator Systemair: Model VSR 300 https://www.systemair.com/pl-PL/Polski/katalog-produktow-online/rekuperatory/wymienniki-obrotowe/podlaczenie-boczne/save/SAVE-VSR-500/Cena : 7931 zł netto Rekuperator Samsung ERV model RHF050EE lub nowy model AN050JSKLKN/EU + sterownik. http://neoklima.pl/download/katalog-rekuperatory-samsung-erv/Cena 4870 zł netto (jako opcja jonizator)I jako ostatni Aeris AERIS 350 LUXE VV http://www.aeris.pl/produkty/aeris-350-luxe-vv.html Dzięki Edytowane 19 Maja 2016 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.05.2016 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Witam. Panowie czy ktoś może pomóc w wyborze: Rekuperator niemiecki Maico (produkcja Niemcy) Model: WS320B:http://www.maico-fans.pl/produkte/produkte-maico/catalog/detail/g51103/ws-320/p113713/ws-320-b/ Cena 1750 euro netto Rekuperator Systemair: Model VSR 300 https://www.systemair.com/pl-PL/Polski/katalog-produktow-online/rekuperatory/wymienniki-obrotowe/podlaczenie-boczne/save/SAVE-VSR-500/ Cena : 7931 zł netto Rekuperator Samsung ERV model RHF050EE lub nowy model AN050JSKLKN/EU + sterownik. http://neoklima.pl/download/katalog-rekuperatory-samsung-erv/ Cena 4870 zł netto (jako opcja jonizator) I jako ostatni Aeris AERIS 350 LUXE VV http://www.aeris.pl/produkty/aeris-350-luxe-vv.html Dzięki Wybrałbym aerisa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.05.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Zastanawiam się nad wyborem: - Onyx dream - AirPack - Brink Renovent 300 Cena zakupu waha się +/-10% (w stosunku najtańszy-najdroższy) - zatem dla mnie akceptowalna. Przeciwko AirPack przede wszystkim na początek cena filtrów - około 90zł jednorazowa wymiana. Brink około 50 - Onyx poniżej 10. Jednak w cenie AirPack'a mam sterownik Air++ Reku ma być na poddaszu nie użytkowym, jest przygotowane zaizolowane miejsce na niego 2mx2mx1,8m. Czy dużym problemem będą wyjścia z onyxa i brink;a w górę? (rozdzielacze na podłodze) W cenniku airpack'a widze, iż można zakupić dwie ramki i m2 tkaniny filtrującej. Czy później można wymieniać samą tkaninę? Której koszt zakładam jest sporo niższy. Podobne techniczne rekuperatory,jako filtry firmowe można używać chyba we wszystkich tkaniny filtracyjnej. Ja to robię tak,ze na ramkę wycinam i nakładam tkanine i potem albo taśma albo nitka przytwierdzam do ramki i filtr wychodzi wtedy grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.05.2016 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Ten Samsung jest o połowę tańszy,najcichszy-także z odzyskiem wilgoci.Ja nie widzę różnicy...Gdzie Ty ją widzisz?Kurcze,nie znam się ale gdzie jest różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.05.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Ten Samsung jest o połowę tańszy,najcichszy-także z odzyskiem wilgoci.Ja nie widzę różnicy...Gdzie Ty ją widzisz?Kurcze,nie znam się ale gdzie jest różnica Właśnie wymiennik jest jego piętą achillesowa w tym drugim również,obrotowy to również nie teges,odzysk wilgoci to wg mnie bajer bo od 3 lat wilgotność w domu mam na komfortowym poziomie cały czas i nie trzeba nic odzyskiwac. Masz mały dom sprawdź Brookvent 1,2 z jednym z najlepszych wymienników na rynku i Kinetic. Cenowo będą na poziomie Samsunga. Edytowane 19 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.05.2016 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Właśnie wymiennik jest jego piętą achillesowa w tym drugim również,obrotowy to również nie teges,odzysk wilgoci to wg mnie bajer bo od 3 lat wilgotność w domu mam na komfortowym poziomie cały czas i nie trzeba nic odzyskiwac. Masz mały dom sprawdź Brookvent 1,2 z jednym z najlepszych wymienników na rynku i Kinetic. Cenowo będą na poziomie Samsunga. Samsung oferuje funkcje sterowania sprzężone z okapem kuchennym i sterowanie wspólnie z systemami klimatyzacji-czego inne nie posiadają w ofercie.Ze sterownikiem w lepszej wersji,cena jest o 40% mniejsza od Aerisa. Większość (jak nie wszystkie) rekuperatory z odzyskiem wilgoci,maja wymienniki celulozowe-więc moim zdaniem nie jest to jego pieta Achillesowa -jak napisałeś. Nie faworyzuję Samsunga.Chciałbym się tylko dowiedzieć,dlaczego faworyzuje się tu kilka marek-a reszta jest be. Czy to nie tak jak ze sławetną pompa PC Panasonic Aquarea.W jej cenie można mieć Samsunga z systemem EHS TDM -czyli dodatkowo klimatyzacja+nadmuch ciepłego powietrza w okresie przejściowym ze splita czy klimakonwektorów-jak kto woli. Arturo-napisz proszę jak sprawa wygląda z tymi rekuperatorami.Ja się na tym kompletnie nie znam.Zakładam,że jeśli coś kosztuje 40-50% więcej-musi się czymś wyróżniać.... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.05.2016 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) Samsung oferuje funkcje sterowania sprzężone z okapem kuchennym i sterowanie wspólnie z systemami klimatyzacji-czego inne nie posiadają w ofercie.Ze sterownikiem w lepszej wersji,cena jest o 40% mniejsza od Aerisa. Większość (jak nie wszystkie) rekuperatory z odzyskiem wilgoci,maja wymienniki celulozowe-więc moim zdaniem nie jest to jego pieta Achillesowa -jak napisałeś. Nie faworyzuję Samsunga.Chciałbym się tylko dowiedzieć,dlaczego faworyzuje się tu kilka marek-a reszta jest be. Czy to nie tak jak ze sławetną pompa PC Panasonic Aquarea.W jej cenie można mieć Samsunga z systemem EHS TDM -czyli dodatkowo klimatyzacja+nadmuch ciepłego powietrza w okresie przejściowym ze splita czy klimakonwektorów-jak kto woli. Arturo-napisz proszę jak sprawa wygląda z tymi rekuperatorami.Ja się na tym kompletnie nie znam.Zakładam,że jeśli coś kosztuje 40-50% więcej-musi się czymś wyróżniać.... Pozdrawiam. No już Ci pisałem czym się różnią,raz wymiennikami a dwa wodotryskami,które są w codziennej pracy nie wykorzystane bo reku u mnie śmiga praktycznie cały czas na jednym biegu a mam ich 7,mam też u siebie tak jak piszesz Samsung,możliwość podpiecia czujników wilgotnosci,współprace z systemem alarmowym,timer itp ale jest to nie wykorzystane i dlatego nie jestem zwolennikiem drogich reku z takimi bajerami a mój Brookvent to ok.4000zl czyli tańszy od Samsunga. Wymiennik w Samsungu jest słabszy jeśli chodzi o sprawność od krzyzowo-przeciwpradowych,jak to się ma do rzeczywistości nie wiem,wiem że u mnie nie ma potrzeby odzyskiwac wilgoci. A Panas tak przy okazji ma opcję klimy w standarcie Edytowane 20 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 20.05.2016 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 A Panas tak przy okazji ma opcję klimy w standarcie Jak większość pomp,ale nie ma możliwości np.procentowego podziału w ogrzewaniu np.80% nadmuch z jednostki typu klimakonwektor lub split,a 20% podłoga -co jest idealnym rozwiązaniem w okresie przejściowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.05.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) Jak większość pomp,ale nie ma możliwości np.procentowego podziału w ogrzewaniu np.80% nadmuch z jednostki typu klimakonwektor lub split,a 20% podłoga -co jest idealnym rozwiązaniem w okresie przejściowym Zależy dla kogo nadmuch jest idealnym rozwiązaniem w okresach przejściowych. Dla mnie idealnym rozwiązaniem w takich okresach jest duża bezwładność domu czyli brak wahań temperatury w domu i tak mam obecnie czyli nie muszę dogrzewac na siłę i nie muszę chlodzić na siłę bo dom nie wychladza się szybko ale też i nie nagrzewa się szybko. Edytowane 20 Maja 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lockter 20.05.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 (edytowane) Zastanawiam się nad wyborem: - Onyx dream - AirPack - Brink Renovent 300 Cena zakupu waha się +/-10% (w stosunku najtańszy-najdroższy) - zatem dla mnie akceptowalna. Przeciwko AirPack przede wszystkim na początek cena filtrów - około 90zł jednorazowa wymiana. Brink około 50 - Onyx poniżej 10. Jednak w cenie AirPack'a mam sterownik Air++ Reku ma być na poddaszu nie użytkowym, jest przygotowane zaizolowane miejsce na niego 2mx2mx1,8m. Czy dużym problemem będą wyjścia z onyxa i brink;a w górę? (rozdzielacze na podłodze) W cenniku airpack'a widze, iż można zakupić dwie ramki i m2 tkaniny filtrującej. Czy później można wymieniać samą tkaninę? Której koszt zakładam jest sporo niższy. Mam Brinka. Filtry dostaniesz oryginalne przy kupnie. "Ramka" o której piszesz to po prostu prostokąc z drutu na który nałożona jest tkanina. Kupisz samą tkaninę filtracyjną, zdejmiesz starą i nałożysz nową. Tkaninę o ile pamiętam kupiłem za 19zł/m2 chyba co mi starczy pewnie na nast rok. Pewnie tak samo będzie z filtrami innych producentów. Co do samego reku to Brinka mogę polecić. Innych nie znam. Od ponad roku po prostu działa. Zastanawia mnie tylko wydajność jaką chcesz. 300 to moim zdaniem mało ale może masz to dobrze policzone. Wg mnie lepiej kupić nieco większy i niech chodzi na mniejszej wydajności i mieć zapas, mniej go męczyć niż niedoszacować lub szacować w punkt i by chodził na maks wydajności. Z drugiej str u mnie prawie cały czas chodzi na 200 więc pewnie będzie ok Edytowane 20 Maja 2016 przez lockter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.05.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Zastanawia mnie tylko wydajność jaką chcesz. 300 to moim zdaniem mało ale może masz to dobrze policzone. Wg mnie lepiej kupić nieco większy i niech chodzi na mniejszej wydajności i mieć zapas, mniej go męczyć niż niedoszacować lub szacować w punkt i by chodził na maks wydajności. Z drugiej str u mnie prawie cały czas chodzi na 200 więc pewnie będzie ok Na parterze mam 70m2 x 2,65 na poddaszu 145m2 po podłodze x 2,65 (ale należy odjąć skosy, dach kopertowy). Zatem kubatura pewnie poniżej 500m3. 4 osoby. Jedni podpowiadają ze 300 wystarczy a drudzy zeby dołożyć do 400. Jeśli rzeczywiście 400 - to pozostaje onyx dream i airpack 400 (no chyba ze Zehnder 350 da rade? - on jest jeszcze w akceptowalnej cenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts