_John 20.05.2016 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 4 osoby. Primo: Wentylacja jest dla ciebie i domowników Secundo: Ma usunąć wilgoć z pomieszczeń wilgotnych 4 os to wg Polskich wyśrubowanych zaleceń 120 m3/h Kuchnia + 2 łazienki to maksymalnie: 170 m3/h Wg. "wytycznych" jakie można spotkać w różnorakiej fachowej literaturze potrzebujesz nie więcej jak 170 m3/h. Z zapasem można przyjąć 200 m3/h Po co zatem więcej niż 300? Budujesz dom dla Siebie, czy ważniejszy jest dla Ciebie interes handlowca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 20.05.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Tak też doradzał mi TB. Nie znam się na tym dlatego zdaje się na wiedze innych. Wszyscy inni liczą kubaturę i to do niej dopasowują rekuperator. Mam także oferty gdzie zalecają mi kupno airpack'a 500. Pomiędzy airpackiem 300 a 400 jest jeśli się nie myle nie całe 400zł różnicy. Więc, jak twierdzą, co to za różnica? Skoro potrzebuje 170-200 - wtedy centrala airpack 300 będzie chodzić na ponad 60%, a airpack 400 na około 35-40%. Zatem może rzeczywiście nie warto oszczędzać by później nie dokładać na zużytej energii i bardziej wysilonym rekuperatorze (który zakładam przy wyższych obrotach szybciej się zużyje...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.05.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 To Twój dom zrobisz jak uważasz.Kolejnym krokiem jest montaż drugiego rekuperatora do pracy w redundancji. Zanim jednak wybierzesz, sprawdź czy centrala może pracować z wydajnościami rzędu 100 - 120 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 21.05.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 (edytowane) Kubatura domu ok. 200 m , proponują mi jednostki Novus 450 albo Aeris 450 luxe W .Jakieś sugestie albo argumenty za innym reku ? pozdrawiam Edytowane 4 Czerwca 2016 przez CZARNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meakkow 21.05.2016 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Kubatura domu ok. 200 m , proponują mi jednostki Novus 450 albo Aeris 450 luxe W . Jakieś sugestie albo argumenty za innym reku ? pozdrawiam kup jakiś inny polski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 22.05.2016 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 kup jakiś inny polski mistral ma dobre opinie ale argumentów dalej nie mam jeśli chodzi o wybór centrali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 30.05.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Dzien dobry, otrzymalismy oferte na wykonanie wentylacji mechanicznej, chcialam zapytac czy elementy montazu - na parterze - kanały tworzywowe PE-Flex, a na pietrze - kanały metalowe ocynkowane to dobry wybor?Montaz 12 tys zl, a rekuperator AERIS 350 VV z autom.ByPass 6800 zl. Czy cenowo jest to dobra oferta, bo poki co nie mamy zadnego porownania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.05.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Dzien dobry, otrzymalismy oferte na wykonanie wentylacji mechanicznej, chcialam zapytac czy elementy montazu - na parterze - kanały tworzywowe PE-Flex, a na pietrze - kanały metalowe ocynkowane to dobry wybor? Montaz 12 tys zl, a rekuperator AERIS 350 VV z autom.ByPass 6800 zl. Czy cenowo jest to dobra oferta, bo poki co nie mamy zadnego porownania? Jeśli robią z PE to niech robią po całości z PE,bez sensu jest mieszać systemy. Koszt reku jest ok,są tańsze ale są też droższe. Koszt robocizny nie powinien przekroczyć 3tys.zł,koszt kanałów,pierdol do nich również ok.3tys.zł czyli zarabiają na Tobie dodatkowo 6tys.zł. Masz allegro pod ręką,powinieneś wiedzieć ile mb kanałów będziesz miał,koszt 50mb kanału PE to ok.400zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 01.06.2016 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Arturo72, dlaczego bez sensu jest mieszać systemy? Już kilka firm wyceniło mi w systemie mieszanym, to chyba najpopularniejsze rozwiązanie dla domów z piętrem.Druga wycena z tym samym rekuperatorem jest jeszcze droższa (nie jest to cena ostateczna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.06.2016 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Arturo72, dlaczego bez sensu jest mieszać systemy? Już kilka firm wyceniło mi w systemie mieszanym, to chyba najpopularniejsze rozwiązanie dla domów z piętrem. Druga wycena z tym samym rekuperatorem jest jeszcze droższa (nie jest to cena ostateczna). a dlaczego mieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.06.2016 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Arturo72, dlaczego bez sensu jest mieszać systemy? . Nie ma sensu, bo jak widzisz - jest drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.06.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 (edytowane) Arturo72, dlaczego bez sensu jest mieszać systemy? Już kilka firm wyceniło mi w systemie mieszanym, to chyba najpopularniejsze rozwiązanie dla domów z piętrem. Druga wycena z tym samym rekuperatorem jest jeszcze droższa (nie jest to cena ostateczna). No właśnie,na Twoją logikę dlaczego należy mieszać systemy do wentylacji ? Ze względu na koszty ale nie koniecznie dobre dla inwestora Masz projekt wentylacji ? Nawet bez projektu możesz oszacować sobie przybliżona ilość mb kanałów i skrzynek. Zrobiłeś to patrząc na ceny z allegro czy nie zależy Ci na kasie czy firma z Ciebie zedrze czy nie ? Kanały w ocynku są znacznie droższe niż PE a do tego trzeba je izolować czyli dodatkowa kasa na izolację i robocizne,będą inne przepływy powietrza i trzeba je korygować dodatkowymi akcesoriami. Edytowane 1 Czerwca 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TsunamiM 01.06.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Arturo72 po pierwsze jestem kobietą. Nie widzę, że jest drożej, bo nie miałam żadnej wyceny na samych PE, stąd moje pytanie. Dziękuję, że mnie uświadomiliście. Czyli poza kosztami nie ma żadnego rozsądnego argumentu, dla którego firmy proponują właśnie systemy mieszane? Jestem trochę zmartwiona tym, co piszecie, bo nie wiem gdzie znaleźć wykonawcę, który w takim razie zrobi to dobrze, ale nie będzie zdzierał pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 01.06.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 Pół roku temu także zmagałem się z podobnym problemem co Ty. Wydzwoniłem na prawdę sporo firm, byłem z projektem domu na paru spotkaniach z wykonawcami. Po tych rozmowach już wiedziałem "z czym to się je" i zdecydowałem się samemu rozłożyć instalację. Na prawdę nie jest to trudne. Materiał na mój dom kosztował nie całe 3 tysiące. Co ciekawe allegro to wcale nie najtańszy sklep. Wrzuć zapytanie na jakiś portal z ofertami dla firm. Najtańszą robociznę znalazłem w kwocie 2 tysięcy złotych. Jeśli ktoś zabierze się za to z głową to na spokojnie bez nadwyrężania we dwie osoby zrobią to przez weekend. Dobrze jak rozbijesz wykonanie usługi oddzielnie na instalacje i na rekuperator. Jednak niestety te czasy gdy wykonawca zarabia na materiale się nie skończyły ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.06.2016 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2016 TsunamiM mam dom piętrowy i rozłożone kanały PE. Nie wiem dlaczego instalatorzy propagują instalację mieszaną.Tak jak koledzy wcześniej wspomniali do instalacji użyj kanały PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 04.06.2016 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Kubatura domu ok. 200 m , proponują mi jednostki Novus 450 albo Aeris 450 luxe W . Jakieś sugestie albo argumenty za innym reku ? pozdrawiam Zapomniałem dopisać , montaż na spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.06.2016 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 CZARNY kubaturę masz chyba większą niż 200m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 04.06.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 CZARNY kubaturę masz chyba większą niż 200m3? tak , ponad 250 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.06.2016 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 A jak kształtują się ceny owych rekuperatorów? Skoro kubature masz poniżej 300m3 to czemu nie zaproponowali Ci tańszą wersję 350? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 04.06.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) A jak kształtują się ceny owych rekuperatorów? Skoro kubature masz poniżej 300m3 to czemu nie zaproponowali Ci tańszą wersję 350? aeris 8986 zł plus 1800 zł sterownik luxe , novus 10800 zł netto ze sterownikiem TFT koszt instalacji ( materiały ) 5500 zł , robocizna 4200 zł Nieprecyzyjnie sie wyraziłem , pow. użytkowa ok 250 m Edytowane 4 Czerwca 2016 przez CZARNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts