Tomaszs131 04.06.2016 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 aeris 8986 zł plus 1800 zł sterownik luxe , novus 10800 zł netto ze sterownikiem TFT koszt instalacji ( materiały ) 5500 zł , robocizna 4200 zł Sporo, tyle to ja zapłaciłem za swoją instalację. Trzy piętrowy dom, kubatura ponad dwa razy większa od Twojej. Reku ma Zhender 550. Dalej uważam, że reku do Twojej kubatury powinno być o mniejszej wydajności, planujesz gwc? Sporo na FM było ostatnio mowy o kosztach montarzu WM. Rozkładając samemu rury, skrzynki można sporo zaoszczędzić. Można nawet znależć filmik instruktarzowy, za sam materiał powinieneś wydać nie więcej jak 3k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 04.06.2016 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Sporo, tyle to ja zapłaciłem za swoją instalację. Trzy piętrowy dom, kubatura ponad dwa razy większa od Twojej. Reku ma Zhender 550. Dalej uważam, że reku do Twojej kubatury powinno być o mniejszej wydajności, planujesz gwc? Sporo na FM było ostatnio mowy o kosztach montarzu WM. Rozkładając samemu rury, skrzynki można sporo zaoszczędzić. Można nawet znależć filmik instruktarzowy, za sam materiał powinieneś wydać nie więcej jak 3k. 250 m mam użytkowej , wyraziłem sie nieprecyzyjnie. Koszty jak koszty będę rozmawiał a cena reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.06.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 To zmienia postać rzeczy. Obliczyli Ci kubaturę. Mam podobny metraż i poszedłem w 550. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 04.06.2016 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Kubatura 1257 m ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seamann 04.06.2016 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Ja po kilku wizytach na budowach gdzie firmy ukladaly instalacje PE stwierdzilem ze zrobie to sam, i mimo ze to byla moja pierwsza instalacja to zajelio mi to 3dni (duzo przejsc sciennych) ale wiem gdzie co mam i jak dziala, wszystko nie dosc ze na kilk to jeszcze doszczelnilem tasma aluminiowa, po czym robilem ocieplenie z piany i panowie pieknie opryskali PE wiec wszystko jest super. za 3000tys i 3dni pracy (samemy) chcialem GWC po kilu wycenach 12-20tys stwierdzilem ze podwojna rura GWC oferowana przez peflex bedzie wiecej niz wystarczajaca kosztowalo mnie to 3500 z koparkaReguperator ze sterownikiem i automatyka GWC to kwota : Airpac 400- 7300Panel + rozszezenie- 1100Grundbox GWC- 600 Suma- 9000 netto + 500 pln za fachowca ktory wyregulowal instalacje i doradzal przy projekcie+200 projekt z innej firmy a szkoda bo fachowiec i tak to pozmienial ale zamowilem projekt zanim fachowiec doradzil. wiec polecam kazdemu zrobic samemubo kazda firma za cala usluge chciala 6000 a to raptem 7dni pracy.dodatkowo oferty byly na peflex 75mm a panowie urzywali na budowach PE 50mm wiec w obawie przed kombinacjami zrobilem system z ktorego jestem dumny. Edytowane 4 Czerwca 2016 przez seamann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.06.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Czyli za wszystko razem wywaliłeś ok 20 k i urobiłeś się po łokcie ... Można i tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seamann 04.06.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) ale mam GWC i system lepiej wykonany niz oferowany przez moim zdaniem slabych fachowcow ktozy wciskali podstawowe centrale za 19tys i bez GWC Edytowane 4 Czerwca 2016 przez seamann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommygol84 15.06.2016 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Witam, Czy ktoś może polecić sprawdzoną firmę z woj. Mazowieckiego, która wykona wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła? Dom parterowy 120m2/kubatura 550m. Jedna z pierwszych ofert na 18,5k netto (centrala ris 400 v 3.0). Wydaje mi się że to dość wysoka oferta jak na tak prostą instalację (tylko jedna kondygnacja). W standardowym projekcie dołączonym do projektu domu jest zastosowana centrala Aeris 350. Jeżeli piszę w złym wątku prośba o przekierowanie do odpowiedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 15.06.2016 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 Trochę sporo sobie życzą. U mnie wyszło trochę ponad 20k z Aeris-em 550. Wentyluję trzy kondygnację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 16.06.2016 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Rzeczywiście drogo. Instalator od którego będę kupował airpacka 400 ma na stronie przykładowe wyceny instalacji i z tego co pamiętam to przy tej wielkości domu instalacja na airpacku i peflexie kosztuje u nich ok 15tys brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommygol84 16.06.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 No właśnie też szacowałem około 12-15 tyś brutto maksymalnie bo to naprawdę prosta konstrukcja. Może jeszcze nie trafiłem na rozsądną firmę ponieważ następna kalkulacja to znowu 18 tyś (REGO 450). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 16.06.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 No właśnie też szacowałem około 12-15 tyś brutto maksymalnie bo to naprawdę prosta konstrukcja. Może jeszcze nie trafiłem na rozsądną firmę ponieważ następna kalkulacja to znowu 18 tyś (REGO 450). To zależy od tego z jakich składników zostanie złożona instalacja. Ale jeśli oczekujecie, że za 12 tys, przyjedzie firma i poskłada markowy sprzęt na porządnych materiałach to powodzenia życzę. Nie da się mieć mercedesa w cenie skody. Za jakość wykonania (czas i materiał) nie mówiąc o doświadczeniu trzeba zapłacić. Za 18 tys można złożyć instalację na tip-top. Za 12 tys też, ale już samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommygol84 17.06.2016 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 To zależy od tego z jakich składników zostanie złożona instalacja. Ale jeśli oczekujecie, że za 12 tys, przyjedzie firma i poskłada markowy sprzęt na porządnych materiałach to powodzenia życzę. Nie da się mieć mercedesa w cenie skody. Za jakość wykonania (czas i materiał) nie mówiąc o doświadczeniu trzeba zapłacić. Za 18 tys można złożyć instalację na tip-top. Za 12 tys też, ale już samodzielnie. Masz rację, generalnie zawsze szacunki daleko się mają od realnych kosztów wykonania. Dlatego prosiłem o wskazanie solidnej firmy, która w dobrej cenie zrobi to solidnie i na dobrym sprzęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 17.06.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 mi za powierchnie niecale 100m2 firmy wyceniały od 9 do 22tyś na podobym sprzecie więc warto popytać różnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.06.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Aż jestem ciekaw tej wyceny 9tyś złotych, na jakim to sprzęcie, skoro ja, robiąc samemu zapłaciłem 8tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 28.06.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Witam, Jeżeli poszukują Państwo sprawdzonej centrali wentylacyjnej z rekuperatorem, polecam wybór AerastarComfort marki Junkers. Urządzenie dostępne jest w trzech rozmiarach przystosowanych do nominalnych przepływów powietrza wynoszących: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. AerastarComfort cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, nawet do 90%, co pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i jednocześnie zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/aerastarcomfort.html. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 28.06.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2016 Witam, Jeżeli poszukują Państwo sprawdzonej centrali wentylacyjnej z rekuperatorem, polecam wybór AerastarComfort marki Junkers. Urządzenie dostępne jest w trzech rozmiarach przystosowanych do nominalnych przepływów powietrza wynoszących: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. AerastarComfort cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, nawet do 90%, co pozwala na duże oszczędności kosztów ogrzewania i jednocześnie zapewnia zawsze świeże i czyste powietrze w pomieszczeniach. Więcej informacji o produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/rekuperacja/aerastarcomfort.html. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Jaki wymienniki macie w swoich rekuperatorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gspdibbler 03.07.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Jaki byście polecili rekuperator o wydajności w okolicach 500 , bez zbytnio rozbudowanej elektroniki (żeby nie było za dużo do psucia) za to z możliwością zewnętrznego sterowania przy pomocy np. alarmu (skoro mam już alarm z wejściami różnego rodzaju dodatkowych czujek i wyjściami sterującymi przekaźnikami ,z dostępem przez internet i telefon, kalendarzem, to chciałbym maksymalnie wykorzystać jego możliwości zamiast w kolejnych urządzeniach dublować te funkcje i podwajać szansę na awarię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micmatus 03.07.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Na pewno nie polece firmy rekuperatory.pl. Duzo obiecuja a pozniej sie wykrecaja ze na umowie nie bylo zapisu to nie ma o czym mowic. Poza tym jedem z instalatorow bez rozumu. Nie umie poslugiwac sie metrowka i uszkodzil mi elewacje. Powiem tak. Myslalem ze drogo bedzie najlepiej. A wyszlo najgozej i jeszcze stracilem kupe kasy. Poza tym jak ktos sie zdecyduje juz na reku to tylko z jednostka chlodzaca. Ja tego nie mam i teraz jak sa upaly to w domu 28 stopni potrafi byc. Osobiscie drugi raz bym nie instalowal reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 03.07.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 A co czerpnie masz po stronie południowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts