Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator jakiej firmy?

Recommended Posts

...

Ja w ogóle nie rozumiem tego typowo polskiego targowania się na każdym kroku, a raczej sytuacji jaka ma miejsce u nas w budowlance czyli inwestor z góry zakłada, że z każdej oferty od wykonawcy można "urwać" z 10, 20, czy 30 %. Przecież to jest chore. Wykonawcy też "bawią" się w tą grę i muszą zawyżać swoje oferty żeby je potem obniżać - po co to wszystko? czemu to ma służyć? lepszemu samopoczuciu inwestora, że z niego taki zajebisty strateg i dostał megarabat???

Idziesz do przysłowiowego Tesco to jak Ci nie pasuje cena na półce przy batoniku to go nie wrzucasz do koszyka tylko kupujesz go np w Biedronce.

Tak samo powinno być tutaj - nie pasuje Ci cena 16 tys za instalację? Szukaj dalej może znajdziesz za 15 tys, jak nie znajdziesz to albo płać albo rób sam.

Zrozumcie wszyscy, że sami gdzieś pracujecie, prowadzicie jakieś działalności i tego samego oczekujecie od Waszych klientów. Nikt z Was nie chce pracować bez zarobku tak więc zarabiajcie i dajcie zarabiać innym - tylko taki układ ma sens. Jak dzisiaj dasz zarobić temu gościowi od wentylacji to może on jutro przyniesie Ci pieniądze do Twojego spożywczaka który prowadzisz czy obetnie u Ciebie włosy jeżeli masz zakład a nie sam upiecze sobie chleb i sam obstrzyże się maszynką przed lustrem ;)

Jeżeli nadal tego nie rozumiecie to do roboty Panowie i Panie, zrobisz taniej instalację, ale w tym czasie nie obetniesz kilku głów w zakładzie, wszystko ma swoją cenę ;)

Bedąc pare lat temu w Egipcie, kupując jakieś pierdoły dostałem chyba 200% rabatu, jak się okazało następnego dnia mój kolega dostał na to samo 400% ;) Na tym polega wolny rynek, wolalbyś mieć na wszystko narzucone ceny? Mnie akurat denerwuje, ze wczoraj "batonik w Tesco" kosztował 2zł - a dziś cena wynosi 2,5, bo wczoraj była promocja a dziś już cena jest wyższa nawet od średniej rynkowej.

Ja prowadząc działalność działam gównie na dwóch powiatach. Jeśli zadzwoni ktoś z innego to cene winduję np +30% i niejednokrotnie zdarza się, że klient się zgadza. Poźniej może na forum napisać, że jest jeleniem bo go ostrzygłem na 30%... taki jest rynek

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sławek, mamy wolny rynek, jak klient pyta o niższą cenę to po prostu mówisz "nie" i tyle, koniec rozmowy. Jeśli klient chce to będzie szukał dalej, jeśli nie to weźmie taką usługę za taką cenę i tyle. Nie rozumiem po co się tak spinasz. Jest akcja i jest reakcja, skoro wykonawcy jednak obniżają ceny i mają pewien margines to klienci będą pytać i próbować negocjować. Nie ma tu żadnej filozofii.

Wracając do tematu, co myślicie o tych reku? Okazuje się, że do każdego jest dodatkowy kontroler (np do AirPacka jest Air++ w standardzie).

Gość Arturo72
Artur, ale musisz przyznać mi rację, że jeżeli ma być tanio to trzeba zrobić samemu. Po co roztrząsać oferty firm, gdzie w cenie oprócz samego towaru są wynagrodzenia dla pracowników, koszty dojazdów (czasami też i noclegów bo są "pomysłowi" inwestorzy, którzy ściągają firmę od wentylacji czy czegokolwiek innego z drugiego końca Polski), do tego dochodzi koszt najważniejszy czyli wszelkie daniny dla naszego kochanego rządu w postaci podatku vat, zus-u i podatku dochodowego.

Dla mnie bezsensem jest wymaganie od firmy żeby zeszła z ceną do poziomu wartości towaru + powiedzmy 1000 zł bo to oznacza dla każdej jednej firmy STRATĘ.

Chcesz mieć instalację tanio to tak jak powiedziałem rękawki w górę.

No oczywiście,że tak,samemu zrobić wychodzi zawsze najtaniej.

Robota przy WM jest warta 2000-3000zł,reszta to elementy składowe,mogą być i za 6000zl ale równie dobrze mogą być i za 12000zl.

Sam ostatnio przerabiałem cenę WM i też się spinałem bo 80% wycen było na Thesla Green i za samą robociznę firmy krzyczały od 8000 zł do 16000 zł co znający temat wiedzą ze spokojnie można to zrobić za ok 3000 zł na fakturę lub nawet 2000 zł bez.Tak prawdę mówiąc jesli jest dom przygotowany pod WM (a mój będzie) to spięcie tego to 2 dniówki powiedzmy 2 osób.Wtedy dniówka wychodzi 750 zł i nawet odliczając podatki, zusy paliwo zostaje grosz w kieszeni.Ale ci co chcieli 16000 (sama robocizna) to chyba na głowę upadli.

Ja wole zapłacić uczciwie i spać spokojnie.Niech każdy robi to co umie najlepiej.

Znaczy - dobry jesteś w te klocki!

:lol:

Za dwa tysiące da się to zmontować.

Ale...

Bez dojazdu, wyżywienia i noclegu na drugim końcu kraju.

No i za Chińskiego Boga nie dałbym Ci gwarancji, że coś tam zadziała.

TY dajesz rysunki, szkice, plan.

Ja montuję za te grosze a potem się z tym bujaj lub ciesz.

:lol:

Co jest, cholera, ze za wiedzę nie chcą płacić?

Nie ma wartości?

Adam M.

porównujcie przynajmniej 6 firm z bliskiego otoczenia, najdroższego i najtańszego nie bierzcie pod uwagę,

a najlepiej zrobić samemu, bo nie ma tu żadnej wiedzy tajemnej, albo dogadać się z chłopakami z firmy na fuchę, bo te ceny przy WM, PC i innych "niestandardowych" technologiach to z reguły strzyżenie owiec :)

Nigdy nie wysłałem zapytania do firmy z innego województwa, najdalej to 60 km.Więc noclegów, wyżywienia, diet nie ma.

Chciałbym mieć 750 zł dniówkę.Mam kilkukrotnie mniej a i tak zarabiam więcej niż moi podwładni.I ja i oni mają wiedzę za którą pracodawca płaci przyzwoicie jak na moje miejsce zamieszkania a wiem że u konkurencji płacą dużo gorzej.Czasami fachowcy(w handlu) nie mają 100 za dniówkę...ot taki kraj.

Oczywiście gdybym odpowiednio zarobił to wszystko bym zlecał fachowcom.Niech każdy robi to co umie najlepiej.A tak teraz wychodzi że jak będę wznosił mury to wezmę urlop i zamiast płacić pomocnikowi murarza 200 za dniówkę( to tani pomocnik) to sam będę bloczki nosił i układał.I się nie opije, nie będę palił co 15 minut i nie będę narzekał że robota ciężka.

A wolałbym w tym czasie jechać z rodziną na urlop aby wypocząć.

Niestety na wszystkim się znać nie mogę więc większość robót i tak trzeba zlecać jak się nie ma dużej rodziny co pomogą ile może.

Znacie te teksty?

"Ale wie Pan, to tylko 1% kosztów całej budowy, tu nie ma co oszczędzać"

"Czy ja wiem, czy drogo? Jak Pan policzysz ile to jest w skali budowy, to się okaże, że max 2%"

Jakby im ulegać za każdym razem, to myślę, że 30-40 % ekstra w budowę można włożyć...

Ostatnio sprzedawczyni w pewnym sklepie z panelami chciała mi przekazać, że na szkoleniu jej mówili, że na samych podkładach pod panele przy ogrzewaniu podłogowym , jesli tylko wydamy za nie odpowiednio razy więcej, zaoszczędzimy min 500 zł rocznie... Nie chciało mi się wchodzić z nią w dyskusje, że są rózne ogrzewania (PC, gaz, olej, prund... ).

Jest takie powiedzenie "Kto się buduje, tego się nie żałuje". Przykład? Szwagier wziął do zrobienia kanalizy 70 metrów kolege i jego ojca, prawie że sąsiada. Ceny wcześniej nie ugadali. Sam załatwiał towar, sam kopał własną koparką. Ten gość tylko poskładał rury, zrobił nawiertkę... Szwargier nie ma wprawy w kopaniu, wiec zeszło 1,5 dnia. Gdyby nie to, w jeden dzień by się udało. Ile wziął gość za 1,5 dnia roboty, bez własnych narzędzi oprócz nawiertki, jedzenie dostał (a wcale nie musiał) , jechał 5km na budowę, nie płaci VAT, ZUS... No ile? 2000 zł... Na pytanie czemu tak drogo - "No wiesz, tyle się bierze, a jeszcze nie policzyłem Ci za 3 studzienki..." 2 dni on i szczyl jego , głównie siedzieli.. Wiedza kosztuje? Owszem, ale bez przesady ...

- cena wełny - 152 zeta za rolke netto? ... Co to za welna..

- złączki, trojniki, redukcje, przepustnice - specem nie jestem, ale wydaje mi sie, ze wszystko jest robione jednym przewodem. Co tam redukowac, trójnikować??? Złączki są z kanałami dostarczane..

- taśmy poszło mi półtora rolki - niech będzie dwie - aluminiowe, nie żałowałem, po kilka razy nakłądałem na łączenia , opaski to zalezy jakie skrzynki, 1 rolka taśmy stalowej - to kosztuje grosze...

- samych przewodow jak na dom 135 m2 tez masz duzo mi sie wydaje...

- robocizny sie nie czepiami, ale wydaje mi sie, ze na materiale troszke robocizny sobie tez dolozyli...

Projekt to podstawa - niech CI pokaża jak to policzyli..

Jeśli chodzi o moje doswiadczenia z WM, to na razie wydałem 4400 chyba - na 200mb rury z termokontrol, taśmy, skrzynki, anemostaty, rozdzielacze czyli wszystko oprocz rekuperatora... Dom 200 m2. Robocizna moja wg projektu za ktory zaplacilem i ktory skonsultowalem z jednym wykonawca...

Na koniec przydługiego wywodu - trzeba sie znac choc troche na tym, co chce sie zrobic. Jak sie nie znasz, to płacisz za to choćby przez to, że wykonawca widzi że się nie znasz, a jak jest nieuczciwy, to to wykorzysta...

Edytowane przez Ifarrg

Na koniec przydługiego wywodu - trzeba sie znac choc troche na tym, co chce sie zrobic. Jak sie nie znasz, to płacisz za to choćby przez to, że wykonawca widzi że się nie znasz, a jak jest nieuczciwy, to to wykorzysta...

Co za pieprzenie (za przeproszeniem)...

Nie płacisz TYLKO za to że się nie znasz, płacisz za wszystkie składowe usługi.

Czy jak kupujesz w sklepie gazetę czy bułkę albo odbierasz samochód z naprawy to płacisz TYLKO za to że się nie znasz?

Nie - kupując cokolwiek płacisz za to że nie masz czasu, nie masz narzędzi, nie masz wystarczającej ilości siły roboczej, nie masz wystarczająco dużo miejsca, wiedzy też, doświadczenia, nie chce Ci się brudzić rąk (bo chyba olej w samochodzie każdy jest w stanie wymienić), po za tym płacisz pieprzone podatki... Płacisz za czynsz właściciela warsztatu, płacisz za zużyte narzędzia, za paliwo do agregatu czy innej maszyny, za remont pomieszczenia biura czy budowę nowej hali produkcyjnej, płacisz nawet za koszenie trawnika przed siedzibą firmy, której być może nigdy na oczy nie widziałeś. Płacisz za ubrania pracowników, za ich urlopy, chorobowe, musisz zapłacić nawet za tych nieuczciwych co popracowali tydzień i poszli na zwolnienie.

Poza tym pokrywasz za setki innych kosztów, których na pierwszy rzut oka nie widać i dlatego nie traktuj ceny jaką oferuje Ci firma jako złodziejstwo czy zdzierstwo, nie podoba Ci się cena to szukaj innej firmy albo rób sam, ale przestań oceniać skoro nie wiesz o czym mówisz...

Ile Twoim zdaniem powinien wziąć robocizny uczciwy wykonawca? nic? czy za 2 dniówki po 150 zł? wtedy byłbyś usatysfakcjonowany?

Tak na marginesie to oferta jaką przedstawiłeś jest normalna, cena bez szaleństw w żadną stronę.

albo dogadać się z chłopakami z firmy na fuchę,

Z każdym tak się dogadujesz? Paliwo też kupujesz od kierowców ciężarówek "na lewo" a kosmetyki od małolatów co kradną w sklepach?

W każdym cywilizowanym kraju takie zachowania to zwykłe kur..two albo inaczej złodziejstwo, ale w naszym chorym kraju to się nazywa "przedsiębiorczość" i spryt życiowy...

tak, sprytny jesteś, jak weźmiesz chłopaka na fuchę to będziesz cwańszy niż inni którzy "dają się strzyc", gratuluję...

Mam pytanie do lepiej zorientowanych w temacie wentylacji, czy możecie rzucić okiem na tą ofertę ? Może widzicie w niej coś niepokojącego, wycena jest za niska / wysoka ? Dom ma 135 m2, mają w nim mieszkać 4 osoby.

http://images77.fotosik.pl/861/a7aba12c49ee2d5dmed.png

Przy takich cenach, to nie dziwię się, źe WM traktowana jak droga fanaberia.

Oczywiście możesz zapłacić te 17 kawałków, po dwoch dniach odebrać robotę i mieć święty spokój.

Jest tez inna droga. Może bez 3 calowego LCD na wyświetlaczu sterownika, ale za to z zestawem kina domowego w salonie :)

apropo' kure..stwa, to punkt widzenie zależy od punktu siedzenia, dla mnie jest wtedy jak ktoś za robotę wartą 2-3 tys. chce od klienta 5-8 tys. i na materiałach też sobie podokłada z 2-3 klocki - takie miałem wyceny na wentylację więc zrobiłem sam, kumpel zapłacił koło 20tys. a ja zrobiłem za ~10 ;]

pewnie jesteś jednym z takich wykonawców i żal ci dupe ściska, że ktoś nie da ci zarobić łatwej kasy :) stąd rozumiem twój atak na mnie

ja piałem tylko o niestandardowych technologiach, więc nie imputuj mi proszę od razu takich bzdur

piałem z doświadczenia, pozostali wykonawcy mieli ceny normalne w granicach przyzwoitości, a przez to, że nie chciałem partaczy nie brałem najtańszych (wyjątek hydraulik - który potem 2 razy poprawiał, a ja jeszcze po nim)

tak - klime montował mi chłopak z firmy - no i co z tego ? on jest zadowolony i ja też, a jak by mi to zrobił sąsiad czy szwagier czym by się to różniło ???

a może to zabronione ? i trzeba tylko dać się doić firmą, może powinno się wprowadzić zakaz budowania samemu ?

Co za pieprzenie (za przeproszeniem)...

.....

Ile Twoim zdaniem powinien wziąć robocizny uczciwy wykonawca? nic? czy za 2 dniówki po 150 zł? wtedy byłbyś usatysfakcjonowany?

Tak na marginesie to oferta jaką przedstawiłeś jest normalna, cena bez szaleństw w żadną stronę.

Dla wszystkich ktorzy uwazają ze wykonawca jest nieuczciwy bo chce na nich zarobic są dwa wyjscia, albo zalozą własną firme i będą oferowali usługi po cenach jakie doradzają innym albo kazdy we własnym zakresie u siebie wykona to zamiast wykonawcy. Gdy doradcy od najnizszych cen usług zaczną je wykonywac na własny rachunek wtedy skonczy sie doradzanie innym tych najnizszych cen.

To doradziłem Arturo który jest wybitnym specjalistą od jeleni i strzyzenia owiec, na razie nie mysli zakładac firmy i oferowac najnizszych cen. Zresztą juz miał czy był wspóludzialowcem w niesławnej pamieci firmie ale nie słyszałem aby ceny przez niego oferowane były najnizsze, słyszałem za to jakosc usług była tragiczna.

Mamy jeszcze tzw. złote rączki które potrafia na budowie prawie wszystko zrobic i to ich w zasadzie dotyczy temat najnizszych cen bo tylko płacą za materiał, ale z transportem bo tym transporcie wiekszosc doradców od oszczedzania dziwnie zapomina.

Edytowane przez asolt

Oczywiście możesz zapłacić te 17 kawałków, po dwoch dniach odebrać robotę i mieć święty spokój.

Jest tez inna droga. Może bez 3 calowego LCD na wyświetlaczu sterownika, ale za to z zestawem kina domowego w salonie :)

Chodzi mi o to, żeby zapłacić te 17 i mieć dobrze wykonaną wentylację, nie martwić się, że coś nie działa na 100% i mnie denerwuje. Nie chce też zapłacić zbyt dużo, ale niska cena nie jest dla mnie wyznacznikiem. Ta firma robiła mi podłogówkę, przez 2 dni na budowie pracowało 5 osób, przyjechały 2 samochodami około 100 km w jedną stronę. Mam z nimi dobry kontakt, są terminowi i nie mają klienta w d... , jak to miało miejsce w innym przypadku.

A swoją drogą, będzie i 3" LCD i kino domowe :-)

To jeszcze nic ja dostałem kosztorys na kwotę 25 tys zł netto plus koszty montażu ok 3 tys zł dla domu z poddaszem użytkowym 120 mkw +25 mkw garaż z kotłownią. Samych przewodów jest na kwotę ponad 8 tys - wiem że niektóre przewody zawierają jony srebra, ale te chyba całe są ze srebra :). Do tego dochodzi wełna samoprzylepna praktycznie na całość kanałów na kwotę prawie 3 tys - za tyle będę miał połowę styropianu grafitowego na elewację. kosztorys.jpg