Ronifcb 14.01.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Jeszcze decyzji nie podjąłem i cały czas myślę o tym kineticu .Zobaczymy jaką będę miał ofertę na brinka ex 300 . Choć to też 300m3/h tak samo jak komfovent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.01.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Stoję przed zakupem rekuperatora. dom o pow. wentylowanej ok. 140m2, 4 osoby. Rozumiem że Kinetic 250 powinien sobie poradzić? Nie chcę niepotrzebnie przewymiarowywać centrali skoro i tak chodzi przez większość czasu na ok 150m3/h.... dodam że instalacje mam na rurach 75mm, 9 nawiewów, 8 wywiewów. Najdłuższa nitka ma 10m, reszta w granicach 8m.. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 18.01.2017 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Stoję przed zakupem rekuperatora. dom o pow. wentylowanej ok. 140m2, 4 osoby. Rozumiem że Kinetic 250 powinien sobie poradzić? Nie chcę niepotrzebnie przewymiarowywać centrali skoro i tak chodzi przez większość czasu na ok 150m3/h.... dodam że instalacje mam na rurach 75mm, 9 nawiewów, 8 wywiewów. Najdłuższa nitka ma 10m, reszta w granicach 8m.. Raczej będziesz wentylował 100-120m3/h, na 4 osoby. Przy jakichś zjazdach rodzinnych czy towarzyskich podkręca się na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 18.01.2017 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Witam, Przeczytałem instukcję Kinetica 250. Napisane jest że temperatura pracy urządzenia powinna być powyżej -10 o C.Jak to się ma do naszego klimatu ...? Nie ma nagrzewnicy wstępnej.Moze ktoś się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.01.2017 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Powyżej masz dwie wypowiedzi, tyczące działania Kinetica podczas mrozów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 19.01.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Stoję przed zakupem rekuperatora. dom o pow. wentylowanej ok. 140m2, 4 osoby. Rozumiem że Kinetic 250 powinien sobie poradzić? Nie chcę niepotrzebnie przewymiarowywać centrali skoro i tak chodzi przez większość czasu na ok 150m3/h.... dodam że instalacje mam na rurach 75mm, 9 nawiewów, 8 wywiewów. Najdłuższa nitka ma 10m, reszta w granicach 8m.. Głównym zadaniem wentylacji jest regulacja wilgotności w domu. Skoro masz 8 wywiewów zakładam, że w Twoim domu znajduje się 8 pomieszczeń w których występują znaczne zyski wilgoci. Łazienki, kuchnie, wiatrołapy itp. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.01.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Głównym zadaniem wentylacji jest regulacja wilgotności w domu. Skoro masz 8 wywiewów zakładam, że w Twoim domu znajduje się 8 pomieszczeń w których występują znaczne zyski wilgoci. Łazienki, kuchnie, wiatrołapy itp. Mylę się? Wroc nie 8 a 9 wywiewow. kuchnia,wc - 2 rury, łazienka - 3 rury, wiatrolap, garderoba przy sypialni - 1 rura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.01.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Garderoba i wiatrołap jeliminacji już to ewentualnie delikatny nawiew. Chyba nie chcesz aby twoje ubrania miały zapach kibelka lub kuchni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemical 19.01.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 mam wywiew w spiżarce i wiatrołapie, anemostat skręcony dość znacznie (10%?) nigdy żadnych zapachów nie stwierdziłem, bo niby jak mają się tu znaleźć skoro w kuchni obok spiżarki mam 3 rury fi55, a łazience 2 rury fi75 - nic z łazienki nie ma prawa wyjść poza nią hektor80, czy masz tak dużą łazienkę, że tam masz najwięcej rur wywiewnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.01.2017 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 (edytowane) mam wywiew w spiżarce i wiatrołapie, anemostat skręcony dość znacznie (10%?) nigdy żadnych zapachów nie stwierdziłem, bo niby jak mają się tu znaleźć skoro w kuchni obok spiżarki mam 3 rury fi55, a łazience 2 rury fi75 - nic z łazienki nie ma prawa wyjść poza nią hektor80, czy masz tak dużą łazienkę, że tam masz najwięcej rur wywiewnych ? Łazienka główna, na poddaszu - 10m2. To że dałem tam 3 rury wynika z chęci zrównoważenia przepływów. Edytowane 20 Stycznia 2017 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.01.2017 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Garderoba i wiatrołap jeliminacji już to ewentualnie delikatny nawiew. Chyba nie chcesz aby twoje ubrania miały zapach kibelka lub kuchni . Wywiew w wiatrołapie i garderobie będzie dość mocno skręcony. Do garderoby dałem wywiew bo jest ona przy sypialni i oba te pomieszczenia (sypialnia i garderoba) są obniżone względem reszty poddasza (czyli również łazienki gdzie są wywiewy) o ok 60cm.. bałem się że to może nie fungować. Ale w razie gdyby coś złego się z tym działo mogę dość prosto przerobić ten wywiew w garderobie na nawiew... wiatrołap w zasadzie jest nie do ruszenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 20.01.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Raczej będziesz wentylował 100-120m3/h, na 4 osoby. Przy jakichś zjazdach rodzinnych czy towarzyskich podkręca się na więcej. Ale czy ten Kinetic 250 "pociągnie" moją instalację? 9 nawiewów, 9 wywiewów, kanały 75mm, ok 80m - nawiew, ok 60m-wywyiew. Średnia długość kanałów nawiewnych - ok 8m, jeden najdłuższy-11m, wywiew średnio 6m. Jakiej klasy filtry są zamontowane w tym reku?? Można je wycinać z rolki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.01.2017 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 No wiesz, dla danej wydajności (np 100m3/h) to 9wywiewów, 9 nawiewów ma mniejsze opory, niż 5wywiewów/5 nawiewów, więc dlaczego miałby nie pociągnąć ?Natomiast będziesz miał przewagę wywiewu nad nawiewem, z uwagi na mniejsze długości kanałów wywiewnych. Niewielka przewaga wywiewu jest zimą wskazana. Filtry fabryczne to chyba G4, nie ma problemu zastąpić je włókniną z rolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 20.01.2017 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 fotohobby, nie pamiętam czy pytałem Ciebie, masz sterowanie na kablu czy chodzisz zmienić ręcznie na reku ustawienie ilości wymiany powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.01.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Ale po co mam chodzić ? Jak przychodzą goście, to ustawiam wydajność 50%, a tak to leci 30/33, z obniżenieniem nocnym i na czas naszej nieobecnośći w domu 24/27 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.01.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 No wiesz, dla danej wydajności (np 100m3/h) to 9wywiewów, 9 nawiewów ma mniejsze opory, niż 5wywiewów/5 nawiewów, więc dlaczego miałby nie pociągnąć ? Natomiast będziesz miał przewagę wywiewu nad nawiewem, z uwagi na mniejsze długości kanałów wywiewnych. Niewielka przewaga wywiewu jest zimą wskazana. Filtry fabryczne to chyba G4, nie ma problemu zastąpić je włókniną z rolki. ja myślę dodatkowo o filtrze F7 i g4 na czerpni... nie wiem czy to nie za dużo na Kinetica... Pewnie będzie działał ale z mocą bliską maksymalnej co przełoży się na wysoki pobór prądu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 F7 miałem i przy 30% nie zauważyłem znaczącego spadku wydajności, tyle, że ten filtr często trzeba wymieniać. Przy G4 pewnie wytrzyma dłużej A reku na 50% na pewno da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 23.01.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 F7 miałem i przy 30% nie zauważyłem znaczącego spadku wydajności, tyle, że ten filtr często trzeba wymieniać. Przy G4 pewnie wytrzyma dłużej A reku na 50% na pewno da radę. hmm czyli powinno być nieźle...z tego co pamiętam pisałeś, że 50% mocy brał ok 40W.... jak nic innego nie znajdę w tej cenie to kupuje Kinetica 250... chociaż dalej mam wątpliwości.. mam 86m nawiewu co już daje ok 200 Pa strat + rozdzielacz + skrzynka rozprężna... Tylko jak się ma teoria do praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 Ale jak liczysz straty dla wawiewu ? Przecież to się nie sumuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.01.2017 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 ja myślę dodatkowo o filtrze F7 i g4 na czerpni... nie wiem czy to nie za dużo na Kinetica... Pewnie będzie działał ale z mocą bliską maksymalnej co przełoży się na wysoki pobór prądu.... Nie będzie za dużo, o ile ten filtr będzie miał dużą powierzchnię. Z takim filtrem spokojnie Kinetic sobie poradzi: https://www.airtradecentre.com/PL/PL/documentation/G01.030.3B-FLF-B-Skrzynki-filtracyjne-z-filtrami-mieszkowymi-F7/?cf=0911624581acc074de5885 Oczywiście przed tym filtrem F7, trzeba włożyć filtr G4, bo inaczej F7 będziemy zmieniać co miesiąc. Same wkłady kieszeniowe najlepiej kupić hurtem to cena odpowiednio niższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts