fotohobby 12.06.2017 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2017 Wykorzystujesz ramkę z rekuperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 02.07.2017 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2017 możecie powiedzieć coś więcej o tym reku ATC THR2, cena jest bardzo atrakcyjna. jak wygląda stosunek jakości do kinetica 250? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 09.08.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Potwierdzam - zasypany celulozą elastyczny flex na przekrój kołowy. Instalacje można usłyszeć tylko na najwyższym biegu i to wówczas, jak w domu jest cicho. Mówiąc o najwyższym biegu masz na myśli II bieg Kinetica (50%) czy tryb przewietrzania (100 %)? Ja niestety słyszę instalację na tym II biegu tj 50%. Nie wiem jak to będzie wyglądało jak się wprowadzę ale teraz mam w domu kompletną ciszę przez co dość wyraźnie słyszę pracę instalacji. Odcinki reku ->skrzynki mam wykonane z Combiflxa 160....aha, nie mam jeszcze założonych anemostatów-nie wiem czy to może mieć znaczenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.08.2017 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Najwyższy bieg, to 100%, chyba jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.08.2017 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2017 Mówiąc o najwyższym biegu masz na myśli II bieg Kinetica (50%) czy tryb przewietrzania (100 %)? Ja niestety słyszę instalację na tym II biegu tj 50%. Nie wiem jak to będzie wyglądało jak się wprowadzę ale teraz mam w domu kompletną ciszę przez co dość wyraźnie słyszę pracę instalacji. Odcinki reku ->skrzynki mam wykonane z Combiflxa 160....aha, nie mam jeszcze założonych anemostatów-nie wiem czy to może mieć znaczenie.... Combiflex to to co pokazuje google, czyli elastyczny kanał bez izolacji? Nie jest to zbyt dobry wybór. Zmień na jakiś solidny kanał elastyczny izolowany z perforowanym wnętrzem (np SONODEC) Powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 10.08.2017 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Combiflex to to co pokazuje google, czyli elastyczny kanał bez izolacji? Nie jest to zbyt dobry wybór. Zmień na jakiś solidny kanał elastyczny izolowany z perforowanym wnętrzem (np SONODEC) Powinno pomóc. Zostało mi trochę styropianu więc zrobiłem z niego tunel do którego włożyłem ten przewód i zaspałem dodatkowo granulatem styropianu. Więc jest izolowany i to chyba dobrze. Ścianki ze styro 15cm. Wydawało mi sie ze akustycznie będzie to samo co sonodec bo to przecież też elastyczny aluminiowy tyle że bez izolacji.. .. Edytowane 10 Sierpnia 2017 przez hektor80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.08.2017 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Najwyższy bieg, to 100%, chyba jasne. Nie koniecznie. 100% to optymalny wydatek dla danego domu i rodziny. U mnie przy 100% daje 200m3 a przy wietrzniu jest 150% i daje około 300. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 10.08.2017 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 Zostało mi trochę styropianu więc zrobiłem z niego tunel do którego włożyłem ten przewód i zaspałem dodatkowo granulatem styropianu. Więc jest izolowany i to chyba dobrze. Ścianki ze styro 15cm. Wydawało mi sie ze akustycznie będzie to samo co sonodec bo to przecież też elastyczny aluminiowy tyle że bez izolacji.. .. Kanał SONODEC działa jako tłumik nie dzięki swojej elastyczności a głównie dlatego, że jego wewnętrzny kanał posiada perforacje. http://www.decinternational.com/uk/products/insulated_ducting/acoustically_insulated_ducting/sonodec_250/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.08.2017 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2017 No dobra - 100%, najwyższa wydajnośc reku. Combiflex na pewno bedą głośniejsze od izolowanego Sonodeca i podobnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 17.08.2017 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Kanał SONODEC działa jako tłumik nie dzięki swojej elastyczności a głównie dlatego, że jego wewnętrzny kanał posiada perforacje. http://www.decinternational.com/uk/products/insulated_ducting/acoustically_insulated_ducting/sonodec_250/ Czym różni się Sonodec 25 od Sonodec Classic ? W classic jest dodatkowa folia pomiędzy kanałem a wełną. Mimo to 25 jest droższa. Z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.08.2017 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Czym różni się Sonodec 25 od Sonodec Classic ? W classic jest dodatkowa folia pomiędzy kanałem a wełną. Mimo to 25 jest droższa. Z czego to wynika? Classic jest zapewne bez perforowanej rury wewnętrznej. To wersja 25 jest z dodatkowym welonem paroprzepuszczalnym, który izoluje wełnę od powietrza. Tak przynajmniej jest na stronie producenta DEC. Tak mają wszystkie ich przewody elastyczne z perforacją wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 17.08.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Classic jest zapewne bez perforowanej rury wewnętrznej. chyba jest.. https://cennik.peflex.pl/rekuperacja/1000a-sonodec-classic-przewod-elastyczny-aluminiowy-izolowany--13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 17.08.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Mówiąc o najwyższym biegu masz na myśli II bieg Kinetica (50%) czy tryb przewietrzania (100 %)? Ja niestety słyszę instalację na tym II biegu tj 50%. Nie wiem jak to będzie wyglądało jak się wprowadzę ale teraz mam w domu kompletną ciszę przez co dość wyraźnie słyszę pracę instalacji. Odcinki reku ->skrzynki mam wykonane z Combiflxa 160....aha, nie mam jeszcze założonych anemostatów-nie wiem czy to może mieć znaczenie.... U mnie na 2 biegu(50%) cisza nic nie słychać, dopiero słychać na 100%. Nie jest to szum ale taki głuchy o niskim tonie odgłos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 17.08.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 Jaki reku do mojego projektu? Jakie przewody do poprowadzenia w stropie. Czy mala srednica nie wplynie na akustyke? Jak uzyskac błogą cisze? Na pietrze nawiewy w scianach onbok.okien, na parterze nad oknami czy w stropie? Nie chce zabudowy gk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.08.2017 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Jakich konkretnie Sonoduct używacie? Classic czy 25? Martwi mnie ta perforacja. Gdzieś na forum była dyskusja na temat wełny przedostającej się przez te dziurki Właśnie z tego powodu użyłem Combiflexa... jak widać chyba z marnym skutkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 18.08.2017 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Jakich konkretnie Sonoduct używacie? Classic czy 25? Martwi mnie ta perforacja. Gdzieś na forum była dyskusja na temat wełny przedostającej się przez te dziurki Właśnie z tego powodu użyłem Combiflexa... jak widać chyba z marnym skutkiem... Kolego hektor80 z jezykiem angielskim jesteś na bakier? Na stronie producenta DEC masz dokładnie opisaną konstrukcje tego kanału. Tam też zobaczysz, że wszystkie "ACOUSTICALLY INSULATED DUCTS" są perforowane wewnątrz i mają: barrier between the duct and the glass wool prevents the diffusion of glass wool particles jest to dodatkowa warstwa, która oddziela wełnę od powietrza. Trzeba uważać, bo na rynku jest sporo tańszych zamienników, które mimo perforacji rury wewnętrznej dodatkowej warstwy oddzielającej nie posiadają. Masz jeszcze coś takiego jak Sonodec 25 TRD Non-woven. Trzeba będzie zapłacić bo tego typu kanał jest na zamówienie, ale masz jeszcze lepsze właściwości tłumiące, wewnętrzny kanał antybakteryjny i nieprzenikalny dla wełny. PS. Nie ma czegoś takiego jak SONODUCT CLASSIC na stronie producenta (to jakaś starsza wersja lub nazwa), więc najlepiej poproś sprzedawcę o deklarację zgodności. Z tego co widzę po polskich sklepach dalej stosują nazwę CLASSIC, ale upewnij się że to nie są kanały REDA1000 itp. one z tego co pamiętam nie posiadały warstwy oddzielającej wełny od powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.08.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Kolego hektor80 z jezykiem angielskim jesteś na bakier? Na stronie producenta DEC masz dokładnie opisaną konstrukcje tego kanału. Tam też zobaczysz, że wszystkie "ACOUSTICALLY INSULATED DUCTS" są perforowane wewnątrz i mają: jest to dodatkowa warstwa, która oddziela wełnę od powietrza. Trzeba uważać, bo na rynku jest sporo tańszych zamienników, które mimo perforacji rury wewnętrznej dodatkowej warstwy oddzielającej nie posiadają. Masz jeszcze coś takiego jak Sonodec 25 TRD Non-woven. Trzeba będzie zapłacić bo tego typu kanał jest na zamówienie, ale masz jeszcze lepsze właściwości tłumiące, wewnętrzny kanał antybakteryjny i nieprzenikalny dla wełny. PS. Nie ma czegoś takiego jak SONODUCT CLASSIC na stronie producenta (to jakaś starsza wersja lub nazwa), więc najlepiej poproś sprzedawcę o deklarację zgodności. Z tego co widzę po polskich sklepach dalej stosują nazwę CLASSIC, ale upewnij się że to nie są kanały REDA1000 itp. one z tego co pamiętam nie posiadały warstwy oddzielającej wełny od powietrza. Z moim angielskim jest wszystko w porządku i oczywiście wiem co pisze na swoich stronach DEC. Ale z uwagi na fakt, o którym również i Ty wspomniałeś, że istnieje sporo podróbek DEC chciałem się dowiedzieć jakich kanałów używacie i gdzie można kupić kanał co do którego nie będę miał wątpliwości że jest oryginalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.08.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 (edytowane) Jakich konkretnie Sonoduct używacie? Classic czy 25? Martwi mnie ta perforacja. Gdzieś na forum była dyskusja na temat wełny przedostającej się przez te dziurki Właśnie z tego powodu użyłem Combiflexa... jak widać chyba z marnym skutkiem... Użylem przewodow z perforacją, ale tez z warstwą folii miedzy ścianką kanału, a jego izolacją. Kanał nie musi byc "oryginalny" byleby byl dobrze wykonany https://domwent.pl/pl/p/Przewod-izolowany-z-folia-paroszczelna-AF-13-18-PE-125-10m/2173 Edytowane 18 Sierpnia 2017 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wropl 19.08.2017 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam, W temacie jakiego reku nie polecam odpowiem z własnego doświadczenia - R-vent Advance 7.5 ve ec. Miało być tak pięknie: cicho, wysokosprawnie, z dużym zapasem wydajności i w promocyjnej cenie. I tak było przez.... 5 tygodni użytkowania. Po czym nagle reku stracił kontakt z panelem sterującym i tak już stoi 4 miesiące. Problemem największym jest brak gwarancji - skończyła się 3 miesiące przed awarią (przedłużająca się budowa i wykończenie domu i po gwarancji). I zaczęła się jazda - przyjazd i diagnoza serwisanta z rekuperatory.pl 250zl + VAT, diagnoza - uwalona płyta główna. Z litości nie napisze, jak się Pan serwisant znał na rzeczy-tak naprawdę to dotąd chyba tylko filtry w reku wymieniał. Jedyna możliwość to zakup płyty w rekuperatory.pl za 200 euro + VAT... Spróbowałem u producenta. Kontakt z Holendrami - bez efektu, odsylaja do rekuperatory.pl.Jak na sprzęt za spore pieniądze, to porażka.... Edytowane 19 Sierpnia 2017 przez wropl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
80x86 19.08.2017 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2017 Kilka osób tutaj poleca Kinetica, też taki rekuperator rozważam i mam pytanie - jakie silniki są tam zastosowane? EBMy czy coś innego?Czy poza rozmiarem i wydajnością, są jakieś różnice pomiędzy Kinetic B a Kinetic B Plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts