kerado28 04.09.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 A znasz takie stwierdzenie:Kto robi tanio... robi dwa razy ?Tak byłoby w tym przypadku co opisałeś !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 04.09.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 (edytowane) Re Tomek Wykonuję również audyty energetyczne, stąd mam tą wiedzę o kierunkach zmian prawa w dziedzinie energoooszczędności. Energooszczędność na pewno, oszczędzanie pieniędzy już nie. Taka sama bzdura jak z żarówami energooszczędnymi. Dlaczego dajesz tylko gwarancję na 3 lata a nie na okres po jakim się zwróci? I czy zwracasz pieniądze jak oszczędzanie nie przynosi korzyści finansowych? PS Przepisy może wejdą może nie. Jak wejdą to się będziemy martwić. Dla naszego państwa to na pewno lepiej żeby nie spalać ruskiego gazu tylko polski węgiel(w elektrowniach). Za 1 000 zł każdy dom spełnia dowolne normy i przechodzi odbiory. Czyżby ? Reku 200m3/h z bypassem-1,35tys.zł: http://allegro.onet.pl/rekuperator-luna-200-dospel-najtaniej-prezent-i1784444395.html Dobry energooszczędny i co najważniejsze trwały wentylator to wydatek około 1000 zł. Edytowane 4 Września 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.09.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Ale ja wcale Tobie nic nie sprzedaje Staram się tylko wytłumaczyć, że na pewnych rzeczach nie powinno się oszczędzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.09.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2011 Popadasz w skrajności z cenami..Jeśli interesuje Ciebie Luna to kup ją na allegro lub w innym punkcie - tam napewno zdobędziesz info na temat rekuperatora, który Ciebie interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.09.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 (edytowane) http://muratordom.pl/gotowe-rozwiazania/instalacje/wentylacja-grawitacyjna-jak-nawiewniki-higrosterowane-poprawiaja-dzialanie-wentylacji,147_7244.html?cat=41&page=1 Prosto i łatwo.Bez zbędnych komplikacji.Do tego potwierdzone oszczędności.Ostatnia możliwość z artykułu -parę nawiewników ,jeden mały wentylatorek.Pewnie nie da się na tym zarobić kilku do kilkunastu tysięcy (w zależności kogo się złapie),bo cała taka wentylacja to parę nawiewników ,kilka kratek i wentylatorek.Za komin się zrobi.Nie może być?Jakby całość 3-4tys zamiast 12 (albo 22).Działa też latem. Komfort jest.Okien nie trza otwierać ,to owady nie wlecą. Edytowane 5 Września 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dendrytus 06.09.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Do tego potwierdzone oszczędności Do tego jeszcze ze dwa systemy i można sprzedawać ciepło z niczego. To takie same oszczędności jak świece do samochodu podnoszące moc o 30%, filtr o 15% itp. Też wszystko udokumentowane, przetestowane i pomierzone. Po instalacji wszystkich gadżetów za 300 zł wzrost mocy silnika o 100%. Potem do tego wszystkiego magnetyzer i z zmniejszenie zużycia paliw o 30%. PS. Te "potwierdzone badania" to jakieś mocno tajne, skoro wujek google nic o nich nie wie. Edytowane 6 Września 2011 przez dendrytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.09.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Z kratek nawiewnych w wentylacji mechanicznej też może ciągnąć zimą ,nie? A porównanie do świec samochodowych dodających 30% mocy i filtrach powietrza dodających 20% mocy w aucie pasuje mi do rekuperatora Wierze jak najbardziej w odzysk ciepła z procesów technologicznych ,ale w domku to jakoś tak nie mogę się przekonać.Cóż tam wieje z tej wyrzutni.Czuć co jak się podejdzie?To ileż tu ciepła odzyska.Zresztą po początkowej euforii dotyczącej oszczędzania w ten sposób wiele już nie zostało.Został komfort.To podobny komfort ,da taka wentylacja do jakiej opisu link wkleiłem,a kosztować będzie 25% tego co mechaniczna. Ale jeśli chodzi o WM z reku,jest kolejna dziedzina ,którą można zagospodarować ,wyprodukować urządzenia,montować je,zapewniać do nich serwis itp.Powstało i powstanie wiele firm ,bo rynek jest spory.Wszak gospodarka musi się rosnąć,nasze emerytury są na giełdzie,a ta potrzebuje wzrostu gospodarczego by rosnąć Edytowane 6 Września 2011 przez tomek131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 06.09.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Cóż tam wieje z tej wyrzutni.Czuć co jak się podejdzie? Widać, że nie widziałeś instalacji na oczy. Zapewniam cię, że na najniższym biegu już wieje mocno. Przy anemostacie oczywiście nie czuć wiele ruchu powietrza (i tak ma być), ale jak sobie weźmiesz kilkanaście i połączysz do kupy (wyrzutnia) to robi się na końcu niezły wiaterek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 kolego , rozumiem z postów ze nie będziesz robił WM , a to jest temat "rekuperator, jakiej firmy?" Chyba pomyliłeś wątki. I to nie jest złośliwość bo jak ktoś nie chce to nie i koniec. Każdy ma takie prawo. Ale ten wątek nie jest o tym czy ma być czy nie tyl;ko jakiej firmy ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.09.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Masz rację,już milknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.09.2011 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Zaraz mi post skasują, a jak z kolegi płytą fundamentową? Bo czytałem że sie kolega przymierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.09.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Myślę ,że dobrze byłoby podyskutować w osobnym wątku.....i taki założę.Tutaj ma być o konkretnych firmach od reku i niech tak zostanieO płycie myślę,ale to jeszcze mniej odpowiedni temat na tym wątku raczej.....jest osobny o płycie fundamentowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 07.09.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Panowie, zaproponowano do mojej wentylacji reku Mistral 400 GEO, choć ja sam skłaniam się ku Renovent HR 400. Który z nich jest wg Was lepszym wyborem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 07.09.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Stiebel LWZ270 Plus - odpowiednik Renovent HR400.Z plusów jakie posiada ten rekuperator to:- serwis po uruchomieniu rekuperatora przejmuje producent !!!- zamiast filtrów na ramce - w zestawie są kasety filtrujące.Reszta identyczna jak w modelach HR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 07.09.2011 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Tę odpowiedź, to pewnie chciałeś napisać w trochę innym wątku , ale dzięki za wskazówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Trynity_ 08.09.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 przeczytałam temat.w sumie nadal nie wiem jakiej firmy i jaki rekuperator jest dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 08.09.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 No właśnie,ja chyba też bym nie wiedział gdybym chciał montować (a może będę,nie wykluczone jeszcze)Najpierw dzwoniłbym chyba do Bartosza i Nikola.NIe wiem dlaczego,jakoś mi tak utkwiły w pamięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dareckyy 08.09.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Panowie, zaproponowano do mojej wentylacji reku Mistral 400 GEO, choć ja sam skłaniam się ku Renovent HR 400. Który z nich jest wg Was lepszym wyborem? Mnie również oferowano Mistrala i Brinka, ale Brink wychodził taniej niż Mistral z silnikami stałoprądowymi. Zwróć uwagę na wersję Mistrala, którego Ci zaoferowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_xl 12.09.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 A który z nich pobiera mniej prądu? Mistral, Brink czy Bartosz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.09.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 bartosz najwięcej bo ma największe opory, z resztą jest 3x większy od takiego brinka czy mistrala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts