Karlsen 25.09.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Wentylacja mechaniczna to komfort - wchodząc do domu z wentylacją mechaniczną od razu można poczuć świeże powietrze - ja właśnie w okresie zimy, odwiedzając znajomych w ich nowych domach doceniłem rekuperacje i podjąłem decyzję o zainstalowaniu jej we własnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 25.09.2011 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 (edytowane) Trzeba sobie uczciwie powiedzieć, i mówię to jako projektant i wykonawca instalacji: - jeśli masz typową WG w nowym domu, to w większości przypadków można tylko szacować jej wydajność zimą przy pozamykanych i uszczelnionych oknach na max 50-80 m3/h (skoro wykrapla się wilgoć, to większej wydajności na pewno nie ma, raczej jest mniejsza) - jeśli masz dobrze zaprojektowaną i wykonaną WM, z odzyskiem rzędu 80%, to średniodobowa wydajność przy Twojej powierzchni nie przekracza 150 m3/h Więc z jednej przy WM strony masz 3-4 x większą wymianę powietrza, z drugiej strony odzysk 80%, więc w sumie wychodzi się na 0 z oszczędnością energii Tylko efekt w postaci zawsze świeżego powietrza - w porównaniu z zakiśniętą wilgocią przy WG - jest natychmiast zauważalny. I właśnie dlatego coraz więcej osób decyduje się na montaż WM. Re Tomek Nie ma problemu, mogę zaprojektować i wycenić WM na dobrym Jan-Gazie. A także CO z powietrzną PC - średnioroczny COP wynosi tylko nieco poniżej 3, a cena w porównaniu do wodnej PC o średniorocznym COP rzędu 4 - o ok. 30 k niższa (licząc wszystkie koszty). Przy komplecie instalacji do wykonania zawsze jest taniej Edytowane 25 Września 2011 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 25.09.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Mam nadzieję,że ta WM z reku nie za 22 tys.Nawietrzniki podciśnieniowe lub higrosterowalne też robisz(gdybym nie chciał wm i reku)?Jaka pompa p/w w ofercie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 26.09.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 (edytowane) Nie ma problemu, mogę zaprojektować i wycenić WM na dobrym Jan-Gazie. A także CO z powietrzną PC - średnioroczny COP wynosi tylko nieco poniżej 3, a cena w porównaniu do wodnej PC o średniorocznym COP rzędu 4 - o ok. 30 k niższa (licząc wszystkie koszty). Przy komplecie instalacji do wykonania zawsze jest taniej ja bym nie patrzył na całoroczny cop dla projektowania CO z PCpow(nie w tym klimacie). Bo w większe mrozy pewnie nie da rady i COP poleci na 1,3-1,6 :/ No chyba, że takie założenie przyjąć od początku tj. PC do np. lekko poniżej 0, a potem zawsze dogrzewamy się czymś innym (kominek, grzejniki>prąd, grzałka, itd). i sorry za offtop(bo o PC w wątku o went), ale akurat to mi się rzuciło w oczy. A w sprawie reku - też jestem na etapie przebierania w maszynkach. Ale chyba poczekam już na nowy rok, może jakieś promocje się trafią jak wejdą nowe modele Edytowane 26 Września 2011 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 27.09.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 To nie ten wątek istotnie ,ale naciągasz indaiana - nie ma 30tys różnicy między pompę pow/woda a gruntową.Tzn może taka być ,porównując tani model pow/woda i bardzo drogi gruntowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harnasx 27.09.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Witam! Czy ktoś ma jakieś praktyczne doświadczenia z rekuperatorem Dospel'a OPTIMAL 400?głownie mi chodzi o głośność i uwagi o użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 27.09.2011 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 (edytowane) Sorki za off-topic:Re TomekRobiłem teraz podłogówki w dwóch domach: ze szwedzką pompą ciepła z wymiennikami pionowymi za 51k całość (PC o mocy 10 kW i koszt odwiertów), i w drugim domku PC powietrzną Daikin Altherma 10kW za ok. 20k. Różnica wynosi więc jak byk 30k, obie pompy z wyższych półek.Fakt że przez kilka zimowych tygodni przy powietrznej masz COP rzędu 1,5-2, ale za to zostaje 30k w kieszeni, a rachunki niewiele wyższe. Edytowane 27 Września 2011 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 04.10.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 witajcie.za tydzień albo dwa moja parterówka będzie miała strop, zatem czas najwyższy na cos się zdecydować. Mam kilka wycen, ale ceny dość sufitowe, ile te rurki mogą w końcu kosztować.Ale moje pytanie jest takie: Czy w tych przewodach, ew, w samej centrali moze rozwinąć się pleśń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.10.2011 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 tylko jeżeli będzie użytkowana inaczej niż powinna, jeżeli będziesz chciał od tych rurek cudów to i nie pleśń ale i cuda mogą się pojawić, jeżeli natomiast będziesz wentylował jak w książce pisze to pleśń i inne pieczarki nie będzie tam miała warunków do rozwoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.02.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Kto chce się pobawić, to sobie robi sam, sporo można tu o tym poczytać - wielu osobom się udało. A ile kosztuje wentylator prądu stałego? 100 czy 150 EUR? Tak naprawdę płaci się głównie za wiedzę włożoną w różne programatory elektroniczne, know-how i niuanse, tak więc jeśli ktoś celuje w bardzo "elektroniczny" dom, a zainwestuje na dzień dobry w duży sterownik PLC i samokształcenie, zaoszczędzi furmankę kasy przy budowie. Elektronika dla profesjonalistów jest tania jak barszcz, reszta to ich stawka godzinowa. A to jest ciekawe: http://www.ebay.ca/itm/NuTone-Broan-Balanced-Ventilation-Heat-Recovery-HRV90H-/360430693098?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53eb57eaea http://www.ebay.ca/itm/NuTone-Broan-Balanced-Ventilation-Heat-Recovery-HRV100H-/270352395696?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3ef2422db0 Tak abstrahując od cen central w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.02.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 wszystko krzyżówki a luna pp i tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 06.02.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 No niby tak ale tam są inne zarobki za jedną średnią pensję można kupić od 6 do 10 reku Więc można zadać pytanie ile w Polsce Lun za jedną pensję - jedną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.02.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 na to nic nie poradzimy, w gównianych zarobkach w unii wyprzedza nas tylko rumunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 07.02.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A mówią, że Polacy są najgorsi... A tutaj patrz - na drugim miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.02.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 A mówią, że Polacy są najgorsi... A tutaj patrz - na drugim miejscu Chociaż w czymś lepsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 07.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Oby tak na EURO Drudzy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.02.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Oby tak na EURO Drudzy.... Od końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 16.02.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Nikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.02.2012 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Nikol co Nikol?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.02.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 "rekuperator jakiej firmy" - tak brzmi temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts