Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

różnice kursowe w sądzie - spread nielegalny??

kammaje

Recommended Posts

słyszałem dziś w radio, że sąd zajął się wyjaśnieniem legalności różnic kursowych w bankach. Każdy kto ma kredyt w walucie wie co to jest spread i ile wynosi. Nie wiem dokładnie o co chodzi a w sieci nie ma nic na ten temat. Jakby ktoś znalazł to niech wklei.

Wspomnieli tylko, że chodzi o to że banki oferując kredyty walutowe spłacane w pln działają na zasadzie kantotrów a chyba nie mogą.

Może być bardzo ciekawie.

• 2 weeks później...
nikt nam darmo pieniędzy pożyczał nie będzie.

no nie przyszło mi to nawet do głowy, zdaje sobie sprawe, że bank to nie instytucja dobroczynna.

Ale z tego co wiem to bank poza spreedem, ma jeszcze do swojej dyspozycji marże ;) i nie tylko. Na pewno nie da sobie krzywdy zrobić. Wystarczy spojrzeć ile więcej do niego oddajemy niz pożyczamy, oj nie jest to darmowa pozyczka;)

(...)

nie testowałem ale millennium dopuszcza spłatę poprzez wpłacenie CHF do kasy

(tyle, że chyba nie można raz w CHF, raz w PLN, tylko trzeba się zdecydować na stałe, a zmiana wymaga aneksu).

ja się o taki kredyt ubiegałem w MIllennium. O takiej możliwości nie usłyszy się w banku, tylko trzeba przeczytać regulaminy. Ostatecznie nie doczekałem się więc nie wiem jak to jest.

Czytajcie dokladnie zanim napiszecie

a Ty czytasz uważnie (zanim coś napiszesz)?? Nikt o tym nie czytał więc nie zarzucaj nam że nie czytamy dokładnie. Ja usłyszałem o tym w radio i to jadąc autem stąd szczątkowe informacje. Wiesz gdzie jest jakiś artykuł na ten temat to wklej urla.

ja się o taki kredyt ubiegałem w MIllennium. O takiej możliwości nie usłyszy się w banku, tylko trzeba przeczytać regulaminy. Ostatecznie nie doczekałem się więc nie wiem jak to jest.

e, ja zapytałem czy jest taka możliwość i mi odpowiedzieli, że jest. to pewnie nie kwestia jakiegoś spisku tylko jakości pracowników - różnie z nimi bywa, nie nadążają za zmianami, nie rozumieją wszystkich niuansów.

Spread przy kredytach walutowych jest istotnym źródłem zysku dla banków, więc łatwo z niego nie zrezygnują. Mało tego, marżę można sobie zastrzec stałą w umowie, natomiast spread może się zmieniać - chyba praktycznie bez ograniczeń. U mnie BOś zrobił taki manewr, że całe widełki, i tak duże na tle innych banków, ustawił początkowo na dość wysokim poziomie (kurs kupna blisko NBP), a jak waluta spadła przesunął je w dół (kurs sprzedaży blisko NBP). Według mojej informacji przepisy tego nie normują i w najbliższym czasie nic nowego nie jest w tym zakresie planowane - może boją się, że byłaby to zbyt duża ingerencja w finanse banków. Jeśli ktoś ma możliwość wpłaty w CHF to jest to jakieś rozwiązanie, niestety ja nie mogę.

A ja czytałam o tym w Rzepie.

Wszystko za sprawą pewnego radcy prawnego, który wziął kredyt w CHF. Wkurzało go, że raty banku przelicza mu po swoim kursie, który jest mniej korzystny niż kantorowy.

Wtedy wyrok nie był jeszcze prawomocny.

Jak dla mnie ciekawy precedens, bo ubiegam się o kredyt w CHF.

Prasa rozdmuchuje temat. Spread na walutach jest wszędzie, na forexie, w kantorach. Decydując się na operacje walutowe nie można mieć o to do nikogo pretensji. Mówią, że ten spread jest zabójczo duży... może gdzieś jest, ale nie wszędzie... Oczywiście zależy on wszędzie od wielkości transakcji. W detalu, a takim jest normalna spłata kredytu, jest oczywiście większy.

Np. różnica pomiędzy kursami kantorowymi, a millennium to jest 1-2 gr.

Przy wpłacaniu pojedynczej raty dla mnie różnica to kilka zł, mnożąc nawet razy dwa (taka sama różnica przy wypłacie kredytu) to nadal tylko kilkanaście zł/m-ąc. Nie opłaca jechać do kantoru i potem do banku wpłacać. Co prawda można by kupić raz więcej, założyć konto walutowe, puszczać przelewem wewnątrz bankowym (abstrahując w tej chwili od tego czy to jest przez bank dopuszczane czy nie), ale wtedy dokładamy dodatkowe ryzyko kursowe i w obecnej sytuacji trendu spadkowego też się to raczej nie będzie opłacać.

Spread jest bolesny krótkoterminowo, długoterminowo, a takie są kredyty hipoteczne, to jak całkiem rozsądna prowizja za te przewalutowania.

Mogliby przy wypłacie, które zazwyczaj idą w dziesiątki tysięcy CHF dopuszczać negocjację kursu (lub wypłacenie i sprzedaż CHF gdzie indziej) tak jak przy innych operacjach kupna/sprzedaży przy tej wielkości i to już by całkowicie rozwiązało sprawę.

Oczywiście trzeba sprawdzać ten parametr przy braniu kredytu, bo może faktycznie są banki, które robią sobie z tego większe jaja, ale od tego jest konkurencja.

Przydało by się także, aby standardem było wpisanie w umowę jakiś ograniczeń, bo jedyne czego się w tej chwili obawiam to to, że aktualnie ten spread jest akceptowalny, a w razie czego nagle może przestać takim być. Choć w tym przypadku dla mnie jakimś zabezpieczeniem jest jednak zapisana w regulaminie możliwość przejścia na spłaty w żywych CHF.

• 2 weeks później...

Ciekawy temat ale niestety przy braniu kredytu w walucie nieunikniony. Mało tego - NIC wam nie pomoże porównywanie spreadu na teraz(np. nie wezmę kredytu w banku X bo ma na spread większy o 2 gr niż Y)

Przykałd? Pewien bank z grupy BRE BAnku miał spred w latach około 2003 - 2004 5-6 groszy. I co ? I nic bo teraz ma 10-11 groszy. NIE MAMY NA TO WPŁYWU. Możemy tylko liczyć na to że bank sotuje spread dla wielu swoich produktów (ta sama tabela dla wielu produktów) a nie jest extra układany dla kr. hipotecznych.

Jeszcze inną sprawą jest kwestia przesunięcia spreadu względem śr kursu NBP...

A już zupełnie nie rozumiem kwestii (dla kredytu np. w CHF) wyboru banku takiego aby móc spłacać ratę w walucie. Ludzie - wstaję rano, biegnę do kantoru kupić te 400 chf (uff , zaoszczędziłem 4 złote, kupię sobie paczkę fajek ) i potem biec do banku i wpłacać te franki. To coś ma sens jeśli kupimy właśnie w dniu spłaty raty. Bo zakup przed tym dniem to szansa 1:1 że trafimy w kurs lepszy niż w banku (bo nie wiemy co będzie jutro) :)

A już zupełnie nie rozumiem kwestii (dla kredytu np. w CHF) wyboru banku takiego aby móc spłacać ratę w walucie.

a) ludzie zarabiają w CHF

b) ludzie mają oszczędności w CHF (z których w razie potrzeby spłacają raty)

c) ludzie mają nosa i potrafią przewidzieć (wyprzedzić) zwrost kursu i kupują CHF na 10 kolejnych rat. (choćby po to, żeby tej kasy nie wydać)

Kammaje napisał

a) ludzie zarabiają w CHF

b) ludzie mają oszczędności w CHF (z których w razie potrzeby spłacają raty)

c) ludzie mają nosa i potrafią przewidzieć (wyprzedzić) zwrost kursu i kupują CHF na 10 kolejnych rat. (choćby po to, żeby tej kasy nie wydać)

ad 1 no umówmy się: ileż to ludzi pracuje w Szwajcarii i jeszcze płacą we Frankach (może niektórzy ale to promil takich dochodów)? Z hipotekami mam do czynienia 5 lat i nie spotkałem się z dochodami w chf. W euro, funtach owszem i rozumiem wybór.

ad2. Oszczędności we frankach? też nie spotkałem . Szwajcaria pod względem wysokości stóp procentowych (a raczej "niskości" :wink: ) jest drugim Państwem na świecie, po Japonii. chyba że oszczędnościami nazywasz wpływ franków na konto...

ad 3. mieć nosa do walut??????? ehhh, pozostawię to bez komentarza.

Reasumując - kupowanie w kantorach - dla wytrwałych a efekt marny. Spłacanie w walucie w której zarabiam (euro, funty), Tak, to ma sens.

A spread - jeśli czegoś nie ma na umowie to nie ma gwarancji. I już.

Jarniz - skupiłeś się akurat na spłacie kredytu i kursie sprzedaży. Popatrz na sprawę od strony wypłaty kredytu i kursu kupna. Sprawdziłem na dzisiaj kurs kupna w jednym z banków - PKO BP na chybił trafił (http://www.pkobp.pl/index.php/id=waluty/zone=-1/section=ogol) oraz kurs kupna w kantorze obok mojego domu. Okazuje się, że na dziś w kantorze kurs kupna jest prawie 5 groszy wyższy niż kk w banku. Np. dla transzy 22500 CH wypłacając w banku franki i sprzedając je w kantorze byłbym 1 tys. (z małym hakiem) do przodu. Czy to dużo czy mało - pozostawiam to indywidualnej ocenie.

Blush, pewnie masz rację ale to nie jest realne :( W obrocie gospodarczym obowiązuje waluta PLN a więc wypłata kredytu hipotecznego może nastąpic tylko w PLN.

Tak więc zgodnie z tematem musimy mówić o realiach a realia są takie że kurs bankowy dla Kowalskiego będzie zawsze mniej korzystny niż kantorowy - co do tego nie ma wątpliwości.

Kiedyś kiedy Banki miały marże 4-5 p.p to mogły sobie stosować kurs średni NBP, dzisiaj jeśli marże na CHF są w okolicach 1 p.p muszą to gdzieś nadrobić.

W sumie znany mi jest tylko jeden bank który przy kwocie bodajże 500tys ma średni kurs, no ale marża nie jest powalająca

Kończąc ten mój pościk - skupiłem się na spłacie kr. walutowego bo to interesuje przeciętnego kredytobiorce :lol: Wypłata kredytu walutowego (także w transzach) to inna para kaloszy i inne ryzyko...

pozdro

Co do jednego musze Ci przyznać całkowita rację - bank musi wyjść na swoje. Ale co do wypłaty kredytu bezpośrednio w walucie to taką możliwość daje chyba Fortisbank oraz DB (proszę o sprostowanie jeśli sie pomyliłem). I jeśli komuś odpowiadają pozostałe warunki proponowane przez te banki to dlaczego miałby nie skorzystać z mechanizmu który opisałem w poprzednim poście. Co do kursu średniego - sprawdź dokładnie czy aby kurs średni NBP nie jest stosowany tylko do spłaty kredytu a wypłata następuje po (odpowiednio dopasowanym) kursie kupna banku. Pozdrawiam