Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ławy bez chudziaka??

Recommended Posts

U mnie zrobili tak samo, bylem przerazony, ale inspektor nadzoru uspokoil mnie, ze to normalna praktyka i spokojnie mozna lac beton w ziemie. Dopiero sciany fundamentowe mam zaizolowane pionowo i poziomo (od góry). Ale jakie beda skutki, to sie przekonam.

Czy ktoś w szanownych Forumowiczów wylewał ławy fundamentowe prosto na piach, tzn. bez chudziaka i bez folii?

Ja zamierzam tak zrobić.

Co o tym sądzicie?

pozdr.a.

Robiłem tak samo. Teren piaszczysty, suchy i zapewne ciepły. Dziadek mi mówił, że kiedyś tak robili i kamienice po 100 lat stoją.

Tak można tylko na "odpwiednim" gruncie i odpowiedzialna ekipą fachowców budowlanych. Gdy robią fundamenty "fachowcy" i naruszą tzw. grunt rodzimy i na to wyleją ławy np. bez zbrojenia to życzę powodzenia prawdopodobnie będzie co obserwować przynajmniej przez pierwsze trzy lata dokąd sie grund nie "ułoży", ale jak ktoś lubi emocje to będzie je chyba miał. Obecne projekty domów nie mają z reguły "przewymiarowanych " ław fundamentowych i dlatego wykonanie ich zgodnie z projektem i zachowanie staranności przy ich wykonaniu jest szczególnie wskazane.

Ja wylewałem w wykop wyłożony folią. Moim budowlańcom nie bardzo się podobał ten pomysł - chcieli wylewać wprost do wykopu, ale przeforsowałem moją koncepcję. Potem chwalili, ławy napewno będą mocniejsze. Teren na którym buduję z początku wydawał się bardzo dobry bo piaszczysty i suchy, ale po wykopaniu rowów na ławy okazało się że głębiej jest prawdziwy przekładaniec, piasek przemieszany z warstwami ziemi i bardzo drobnego miałkiego piasku. Gorąco polecam tą metodę - tania prosta i skuteczna. :D

Gość jestem nowy
Chudy betom stosuje się w celu zabezpieczenia zbrojenia fundamnetów przed korozią. Trudno jest określić, czy przy zalewaniu fundamnetów nie nastapi obsunięcie zbrojenia po za strefę otuliny betonu. Drugą sprawą jest kwestia betonu na ławy fundamentowe. W przypadku braku warstwy ochronnej w postaci chudziaka (zazwyczaj beton B-7,5 - według starej normy) może nastąpić osłabienie struktury betonu wynikające z styku gruntu ( związki zawarte w gruncie) z betonem o ściśle określonej recepturze (np B-15). Osłabienie struktury może doprowadzić do zniczszenia otuliny zbrojenia i jak napisalem wcześniej korozji. Folia natomiast na pierwszy rzut oka jest takim pośrednim rozwiązaniem, zabezpiecza przed stykiem z gruntem, ale nie gwarantuje ew. wyjścia zbrojenia po za warstwę betonu.

A ja mam pytanie dotyczące zbrojenia fundamentów.

Jak byłem mały :) i przyglądałem się pracom na budowie nigdy nie widziałem zbrojenia fundamentów w domach jednorodzinnych nawet 3 kond. a było to jakieś 20 lat temu i domu stoją i nie pękają.

Czy jest sens ładować tyle stali w beton? /kasa, praca/, moim zdaniem nie.

A ja mam pytanie dotyczące zbrojenia fundamentów.

Jak byłem mały :) i przyglądałem się pracom na budowie nigdy nie widziałem zbrojenia fundamentów w domach jednorodzinnych nawet 3 kond. a było to jakieś 20 lat temu i domu stoją i nie pękają.

Czy jest sens dzisiaj ładować tyle stali w beton? /kasa, praca/, moim zdaniem nie.

Zadam Ci przekorne pytanie : 20 lat temu ocieplano budynki 5 cm styropianu, albo go wcale nie stosowano. Te domy stoją i ludzie w nich mieszkają.

Czy jest sens ładować tyle izolacji w dom ? /kasa, praca/, moim zdaniem tak.

Nie wszystko co robiono 20 lat temu jest godne polecenia. W ramach tamtego powszechnego "dobrobytu" robiono wiele "oszczędności", których skutki dzisiaj zbieramy.

Zbrojenie findamentów zabezpiecza przed skutkami nierównomiernego osiadania budynku, którego przyczyn może być wiele : niejednakowa struktura gruntu pod budynkiem, wahania poziomu wody gruntowej, inne niż zakładane w obliczeniach obciążenie poszczególnych ław, itd.

Koszt zbrojenia fundamentów, jest na tyle mały, że nie warto z niego rezygnować.

Nienajlepszy przykład z izolacją, wiekszość 20,30,40 letnich domów wymaga docieplenia i ludzie docieplają, ale nie widziałem, żeby ktoś dozbrajał fundamenty.

Jeżeli chcemy wybudować dom w ciągu jednego roku to oczywiście polecam żelbet, ale jeżeli budowa ma trwać ok 4-5 lat, a dom jest parterowy lub z poddaszem to moim zdaniem żelbet jest zbędny

Dom siada i pracuję najintensywniej w ciągu pierwszych 4-5 lat, a tyle lat z reguły ludzie budowali i z późniejszą wykończeniówką nie było problemów /kafelki itp/. Na żelbetowej ławie budynek też może pękać zwłaszcza 2-3 poziomowy wybudowany w ciągu 3 m-cy

Jak kto uważa, może jakiś inżynier z forum to przeliczy.

pozdrawiam

Mogę Ci pokazać mnóstwo starszych budynków popękanych właśnie z powodu słabych fundamentów.

Fakt, że mają one często fundamenty nawet nie betonowe tylko murowane.

Zbrojone ławy findamentowe, podobnie jak żelnetowe wieńce stropowe takim "niespodziankom" w trakcie budowy i potem eksploatacji w wiekszości wypadków skutecznie zapobiegają. Dlatego uważam, że nie kalkuluje się na ławach oszczędzać.

Ludzie nie dozbrajają fundamentów, gdyż koszt takiej roboty jest bardzo duzy w porównaniu z kosztem samego zbrojenia ław fundamentowych w trakcie roboty.

Poza tym jeżeli ktoś oszczędzał na ławach fundamentowych i budynek ten popękał i dodatkowo takich "oszczednosci" w budynku było więcej to często ma on tak mała wartość użytkową, że bardziej kalkuluje się rozebranie go i postawienie od fundamentów nowego.