mayland 10.09.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Chyba wpakowałam się w kanał z tynkami Będą mi je robić i robić. Tynki gipsowe Knauf, reczne. W każdym razie nie zrobią ich tak szybko jakbym chciała. Dlatego też rozważam możliwość wykonania wcześniej wylewek. Mam sporo tektury którą mogłabym zabezpieczyć podłogi. Nie ma jeszcze okien więc by sobie to wszystko schło ładnie. Poza tym razem z wylewkami w domu będą robione wylewkina zewnątrz (tarasy, wejscie, balkon). Pogoda więc ma też znaczenie a boję sie czekać z tym do zimy Co oprócz zachlapania wylewek grozi przy zmianie kolejności wykonywania prac? Czy są inne wady takiego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.09.2007 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Wylewki mozna zrobić wczesniej tylko jak juz napisałas trzeba uwazac zeby tynkarze ich nie pochlapali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 10.09.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Niedawno jeden z forumowiczów proponował wysypać na wylewki piasek, sposób ciekawy i zdaje się że osobiście będę go testował. Na tekture bym nie liczył bo podejrzewam że tynkarze nie bardzo się nimi będą przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 10.09.2007 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Też robisz wylewki przed tynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.10.2007 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Inny sposób na zabezpieczenie wylewek to trociny. Też można je potem łatwo zebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 02.10.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ja przed tynkami chciałem nieco zabezpieczyć chudziaka (nie wylewki docelowe), ale fachowcy od tynków mi to powywalali twierdząc, że się na tym ślizgali . Tak więc generalnie można, ale musisz naprawdę dobrze przypilnować tynkarzy - najlepiej niech wiedzą przed rozpoczęciem prac, że oni będą usuwać ewentualne plamy tynku z wylewek. A wylewki po tynkowaniu nie mogą być brudne, bo to tragedia w dalszych etapach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 02.10.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 ja skrobałem chudziaka po tych #$%&^^&*)( tynkarzach to wiem jak to jest . Piach albo trociny ,tektura nie zdaje egzaminu bo rusztowaniami porwią ..... ...... a..... i długa guma zawieszona w widocznym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 02.10.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 ja robiłam tynki gipsowe po wylewkachno problemPanowie na bieżaco po sobie sprzątali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 02.10.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Co oprócz zachlapania wylewek grozi przy zmianie kolejności wykonywania prac? Czy są inne wady takiego rozwiązania? Jeśli posadzki będą wylewane wcześniej, należy zaczekać z tynkami do ich całkowitego wyschnięcia. Przy wykonywaniu tynków gipsowych dość ważnym warunkiem jest wilgotność pomieszczeń. W przypadku dużej wilgotności może zaistnieć sytuacja, w której nie będzie można wygładzać tynku, bo nie osiągnie w przyzwoitym czasie odpowiedniej konsystencji. W rezultacie prace tynkarskie mogą przeciągnąć się nawet o połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 02.10.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Chyba musi być zrobiona grubsza dylatacja wokół ścian jak nie ma tynków i są robione wylewki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AXENTY 03.10.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Chyba musi być zrobiona grubsza dylatacja wokół ścian jak nie ma tynków i są robione wylewki . Nie, dylatacja zabezpiecza płytę posadzki przed naprężeniami w kierunkach horyzontalnych. Nie ma znaczenia, czy coś będzie ją przykrywało od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomna 03.10.2007 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 A jeśli zamiast tynków kładę płyty GK, to co najpierw? A na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 03.10.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 A jeśli zamiast tynków kładę płyty GK, to co najpierw? A na poddaszu? Moim zdaniem w takim przyadku wpierw wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majja 03.10.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Mieliśmy wylewki przed tynkami, bo hydraulicy chcieli zrobic wszystko za jednym razem - podłogówkę tez i trzeba było to zalać. ogólnie nie było źle, tynki mieliśmy maszynowe, tynkarze posprzątali po sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 03.10.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Tynki mieliśmy przed wylewką...i całe szczęście, bo to co wyprawiali tynkarze kładąc maszynowo...przyprawiałoby mnie o obłęd, mając równiutką, czyściutką wylewkę...Już widzę, jak grzecznie drepczą po kartonach ...Nie wiem, jak to jest z piachem czy trocinami...Jedno jest pewne - lepiej zakładać najgorsze i zastanowić sie nad kolejnością prac, niż liczyć na to, że kolejni wykonawcy będą uważać...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 03.10.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Piach rozumiem. Gorzej z trocinami. Są lekkie i moga pylić a tym samym przywierać do tynków Najlepiej jak ekipa sprząta po sobie. Niestety to rzadkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 03.10.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Tynki mieliśmy przed wylewką...i całe szczęście, /quote] nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej. wierze w dobre checi tynkarzy (zeby nie nabrudzic), ale zadanie ich przerasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 03.10.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 z ręką na sercu polecam piasek na wylewkę jeśli później musicie zrobić tynki. nie wierzyłem aż nie zobaczyłem. wylewki jak po wylaniu a na ścianach tynki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.10.2007 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 U mnie klamka juz zapadła. Najpierw bedą wylewki Musze gonić bo potem mi nie zrobią jak bedzie zimno i śnieg. Razem z wnetrzem wylewać mi będą tarasy i spocznik. Nie mogę czekać. Tynkarze wchodzą później. Tak wyszło, trudno. Nie jestem na etapie gdybania i nie mam czasu. Decyzja podjęta i teraz tylko chcę zrobić wszystko by było dobrze i by jedno nie psuło drugiego. Może uda się nie zniszczyć wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 04.10.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Luuuuuuuz. Też miałem wcześniej wylewki, a teraz robią tynki. Przed wejściem tynkarzy wysypałem pare wiade piachu na wylewki - teraz spadająca zaprawa miesza się z tym piachem i sporadycznie tylko przywiera do wylewek. Rób śmiało, jak Ci wychodzi z charmonogramu ustawionych prac i nie przejmuj się, POWODZONKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts