Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki przed tynkami

mayland

Recommended Posts

Chyba wpakowałam się w kanał z tynkami :-? Będą mi je robić i robić. Tynki gipsowe Knauf, reczne. W każdym razie nie zrobią ich tak szybko jakbym chciała. Dlatego też rozważam możliwość wykonania wcześniej wylewek. Mam sporo tektury którą mogłabym zabezpieczyć podłogi. Nie ma jeszcze okien więc by sobie to wszystko schło ładnie.

Poza tym razem z wylewkami w domu będą robione wylewkina zewnątrz (tarasy, wejscie, balkon). Pogoda więc ma też znaczenie a boję sie czekać z tym do zimy :-?

Co oprócz zachlapania wylewek grozi przy zmianie kolejności wykonywania prac? Czy są inne wady takiego rozwiązania?

• 3 weeks później...
Ja przed tynkami chciałem nieco zabezpieczyć chudziaka (nie wylewki docelowe), ale fachowcy od tynków mi to powywalali twierdząc, że się na tym ślizgali :evil:. Tak więc generalnie można, ale musisz naprawdę dobrze przypilnować tynkarzy - najlepiej niech wiedzą przed rozpoczęciem prac, że oni będą usuwać ewentualne plamy tynku z wylewek. A wylewki po tynkowaniu nie mogą być brudne, bo to tragedia w dalszych etapach budowy.

Co oprócz zachlapania wylewek grozi przy zmianie kolejności wykonywania prac? Czy są inne wady takiego rozwiązania?

Jeśli posadzki będą wylewane wcześniej, należy zaczekać z tynkami do ich całkowitego wyschnięcia.

Przy wykonywaniu tynków gipsowych dość ważnym warunkiem jest wilgotność pomieszczeń. W przypadku dużej wilgotności może zaistnieć sytuacja, w której nie będzie można wygładzać tynku, bo nie osiągnie w przyzwoitym czasie odpowiedniej konsystencji. W rezultacie prace tynkarskie mogą przeciągnąć się nawet o połowę.

Chyba musi być zrobiona grubsza dylatacja wokół ścian jak nie ma tynków i są robione wylewki .

Nie, dylatacja zabezpiecza płytę posadzki przed naprężeniami w kierunkach horyzontalnych. Nie ma znaczenia, czy coś będzie ją przykrywało od góry.

Tynki mieliśmy przed wylewką...i całe szczęście, bo to co wyprawiali tynkarze kładąc maszynowo...przyprawiałoby mnie o obłęd, mając równiutką, czyściutką wylewkę...Już widzę, jak grzecznie drepczą po kartonach :lol: ...Nie wiem, jak to jest z piachem czy trocinami...Jedno jest pewne - lepiej zakładać najgorsze i zastanowić sie nad kolejnością prac, niż liczyć na to, że kolejni wykonawcy będą uważać......

U mnie klamka juz zapadła. Najpierw bedą wylewki :( Musze gonić bo potem mi nie zrobią jak bedzie zimno i śnieg. Razem z wnetrzem wylewać mi będą tarasy i spocznik. Nie mogę czekać. Tynkarze wchodzą później. Tak wyszło, trudno. Nie jestem na etapie gdybania i nie mam czasu. Decyzja podjęta i teraz tylko chcę zrobić wszystko by było dobrze i by jedno nie psuło drugiego. Może uda się nie zniszczyć wylewek. :-?

Luuuuuuuz. Też miałem wcześniej wylewki, a teraz robią tynki. Przed wejściem tynkarzy wysypałem pare wiade piachu na wylewki - teraz spadająca zaprawa miesza się z tym piachem i sporadycznie tylko przywiera do wylewek.

Rób śmiało, jak Ci wychodzi z charmonogramu ustawionych prac i nie przejmuj się, POWODZONKA