Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki przed tynkami

mayland

Recommended Posts

To chyba i ja wysypie tym piachem. Pewnie zostanie mi go po wylewkach bo zamówiłam więcej, więc będzie jak znalazł. Narazie sprzątam podłogi i przygotowuję pod podłogówkę i pod wylewki. Kurzy się niemiłosiernie :lol: Na całym dole dajemy siatki wzmacniajace bo bedzie 10cm styropianu.

• 4 years później...

U nas też są najpierw wylewki bo tynkarz miał termin na lipiec dopiero (tynki ręczne więc mu zejdzie z miesiąc) i byłby przestój a tak do połowy maja wylewki skończą a od lipca tynki.

Myślę o zabezpieczeniu podłóg piachem, pewnie nam go sporo zostanie z wylewek. Poza tym tynkarz ręczny to nie ekipa z maszynkami, która w 2 dni chce całość załatwić więc i inna precyzja... mam nadzieję, że jakoś to będzie :) widzę, że nie jesteśmy jedynymi, którzy robią na odwrót niż zwykle.

• 3 months później...
No pewnie że ryzyko jest. Przemkowi też zdarzyło się że folia się podarła i zachlapał wylewkę. Okazało się już po zdjęciu foli, ale nie było z tym problemu, szpachelką wszystko ładnie dało się zeskrobać. Tylko że my tynki ręczne a nie maszynowe robiliśmy więc na pewno ryzyko mniejsze. Edytowane przez Kwitko

• 2 weeks później...

Melduję, że u mnie tynki zakończone w lipcu, robione po wylewkach :)

Wylewki oczyszczone, nic się nie zapaskudziło ale u mnie tynkowane były tylko ściany, sufity będą kg więc paskudzenia było mniej.

Tynkarz rozkładał grubą folię budowlaną wzdłuż ścian i zmiatał to co pospadało i tyle :) żadnych cudów nie trzeba by nie uszkodzic wylewek, wystarczy zabezpieczyć i sprzątnąć co jakiś czas. Chudziak zawsze wygląda jak kot napłakał po tynkach bo nikt tego nie osłania ani nie sprząta po sobie.

U mnie jest w trakcie.Na jednym piętrze folia gruba,a na nią piach,na dole nam folii nie starczyło,już mi się nie chciało za tym latać i poszedł sam piach.

Widzę że raczej z posprzątaniem nie będzie problemu,a już nikt nie będzie mi łaził na poprawki po hydraulice bo wszystko ładnie zatynkowane.